Özgürlügüne kavusan en yasli Filistinli tutuklu "hapis hayatinin dava azmini kiramadigini" söylediQais Omar Darwesh Omar,Zeynep Hilal Karyagdi Duran- "Esirlerin seyhi" lakapli Filistinli Fuad es-Subeki: "Daglari, taslari, ovalari, sulari, ömrümü adadigim Filistin'in kutsal mekanlarini, herseyi çok özledim" "Herkesin Filistin'de bölünmüslügü bitirmek, tek bayrak ve tek hedef altinda toplanmak için çalismasi gerek"

Özgürlügüne kavusan en yasli Filistinli tutuklu "hapis hayatinin dava azmini kiramadigini" söylediQais Omar Darwesh Omar,Zeynep Hilal Karyagdi Duran- "Esirlerin seyhi" lakapli Filistinli Fuad es-Subeki:
"Daglari, taslari, ovalari, sulari, ömrümü adadigim Filistin'in kutsal mekanlarini, herseyi çok özledim"
"Herkesin Filistin'de bölünmüslügü bitirmek, tek bayrak ve tek hedef altinda toplanmak için çalismasi gerek"

RAMALLAH (AA) - KAYS EBU SEMRA - Filistinli mahkumlar arasinda yasça en büyük olan "Esirlerin seyhi" lakapli 83 yasindaki Fuad es-Subeki, 21 yillik tutuklulugun Filistin davasina yönelik içindeki azmi kiramadigini belirtti.

Israil hapishanelerinde 17 yil, Filistin hapishanesinde de 4 yil kalan Subeki, 13 Mart'ta Israil'deki Askalan (Askelon) Hapishanesinden tahliye edildi.

Ilerleyen yasi nedeniyle son yillarda ihtiyaçlarini gidermek için hapishanedeki diger mahkum arkadaslarinin destegine muhtaç hale gelen Subeki, kronik saglik sorunlari bulunmasindan ötürü tahliyesinin ardindan Bati Seria'nin Ramallah kentindeki bir hastaneye götürüldü.

Filistinli mahkumlar arasinda yasça en büyük oldugu için "Esirlerin seyhi" lakabini alan Subeki, hastanede AA muhabirine röportaj verdi.

Mahkumlugu döneminde tanisamadigi torunlari oldugunu, çocuklarini dahi göremedigini belirten Subeki, hastanede bulunsa dahi ailesiyle birlikte olmaktan memnun oldugunu dile getirdi.

Subeki, "Daglari, taslari, ovalari, sulari, ömrümü adadigim Filistin'in kutsal mekanlarini, her seyi çok özledim." dedi.

Parmakliklar ardinda 21 yilini geçirdigini aktaran Subeki, "17 yil Israil hapishanesinde, 4 yil da Eriha'da ABD ve Ingilizler himayesindeki Israil'in de gözetimindeki Filistin cezaevinde kaldim." diye konustu.

Israil makamlarinin Eriha Cezaevine düzenledigi baskinda arkadaslariyla kendisini kaçirarak 17 yil hapis cezasina çarptirdigini belirten Subeki, Israil hapishanesinde kalmaya basladigi andan itibaren kasitli olarak tibbi ihmale maruz birakildigini ifade etti.

Subeki, Israil hapishanelerindeyken birkaç kez tibbi operasyonlar geçirdigini ancak hepsinin yarim kaldigini, basari oraninin ancak yüzde 50'lerde oldugunu kaydetti.

- "Tutuklularin hasta sekilde aci çekmesini istiyorlar"

Israil hapishanelerindeki Filistinli tutuklularin durumu hakkinda konusan Subeki, Israil'in politikalari nedeniyle tutuklularin çok zor durumda oldugunu belirtti.

Subeki, "Tutuklularin mesaji, özgürlükleri için çaba sarf edilmesi. Israil cezaevinde ölmek istemiyorlar. Bu her Filistinlinin üzerine sorumluluktur." dedi.

Israil'in Filistinli tutuklulari kasitli olarak tibbi ihmale maruz biraktigini savunan Subeki, "Bunu neden yapiyorlar? Tutuklularin hasta sekilde aci çekmesini istiyorlar." ifadelerini kullandi.

Subeki, Filistin davasinin ancak isgal son buldugunda zafere ulasacagini vurgulayarak isgalin ise ancak Filistin'in birligi ile sona erecegini söyledi.

21 yillik hapis hayatinin, Filistin davasina dair içindeki kararlilik ruhunu kiramadigini dile getiren Subeki, "Herkesin Filistin'de bölünmüslügü bitirmek, tek bayrak ve tek hedef altinda toplanmak için çalismasi gerek." diye konustu.

Filistin'de seçimlerin bir an önce yapilmasi için uzlasi saglanmasi çagrisinda bulunan Subeki, seçimlerin Filistinlilerin hakki oldugunu, Kudüs'ü de kapsamasi gerektigini vurguladi.

- "Esirlerin seyhi" lakapli Fuad es-Subeki kimdir?

Gazze'de 1940 yilinda dogan Subeki, lisans egitimini Misir Kahire Üniversitesinde muhasebe bölümünde tamamladi.

Filistin Esirler Cemiyetine göre Subeki, Filistin Emniyet Teskilatinda merkezi mali idareden sorumlu kisiydi ve Yasir Arafat'in Arap ülkelerine gerçeklestirdigi yolculuklarda ona eslik etti.

Subeki, Filistin Kurtulus Örgütü ile Israil arasinda 1993 yilinda imzalanan Oslo Anlasmasi'ndan iki yil sonra Filistin'e döndü.

Israil ordusu, 2002'de Filistinlilere askeri mühimmat tasidigi iddiasiyla Kizildeniz'de "Karine A" isimli gemiye düzenledigi operasyonun ardindan Subeki'yi bu silahlarin kaçirilmasindan sorumlu kisi olmakla itham etti.

Bunun üzerine Subeki 2002'de Filistin yönetimi tarafindan tutuklanarak Eriha Hapishanesine gönderildi.

Israil ise 14 Mart 2006'da söz konusu hapishaneye baskin düzenleyerek Subeki ile aralarinda Filistin Halk Kurtulus Cephesinin Genel Sekreteri Ahmed Sadat'in da oldugu bazi mahkumlari kaçirarak tutukladi.

20 yil hapis cezasina çarptirilan Subeki'nin cezasi daha sonra 17 yila düsürüldü.