Kuzey Kore liderinin kiz kardesi, yakinda "düzgün" sekilde uzaya uydu firlatacaklarini açikladiNuri Aydin

Kuzey Kore liderinin kiz kardesi, yakinda "düzgün" sekilde uzaya uydu firlatacaklarini açikladiNuri Aydin

ANKARA (AA) - Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kiz kardesi Kim Yo-jong, ülkesinin basarisizlikla sonuçlanan askeri casus uydu firlatma denemesine iliskin, yakinda uzaya "düzgün" sekilde uydu firlatacaklarini belirtti.

Yonhap'in haberine göre, Kim Yo-jong, ABD'nin, Kuzey Kore'nin uzaya balistik uydu firlatma girisimini kinamasina tepki gösterdi.

Kim Yo-jong, yaptigi yazili açiklamada, "Eger Kuzey Kore'nin uydu firlatmasi özellikle engellendiyse, binlerce uydu firlatan ABD ve diger ülkeler kinanmalidir. Kuzey Kore'nin askeri casus uydusunun yakinda düzgün sekilde uzaya gönderilecegi ve görevine baslayacagi kesin." ifadesini kullandi.

Ülkesinin askeri casus uyduya ulasabilmesinin "düsmanlarin" en korktugu sey oldugunun bir kez daha kanitlandigina isaret eden Kim Yo-jong, kesif uydusu gelistirmek için daha fazla çaba sarf etmeleri gerektiginin farkinda olduklarini vurguladi.

Kim Yo-jong, Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK), Kuzey Kore'nin balistik teknoloji kullanmasini yasaklayan kararinin ülkesinin uzaydan yararlanma hakkini ihlal ettigi ve bunun "haydutluk" oldugu degerlendirmesinde bulundu.

Ülkesine karsi "düsmanca politikalar" izleyen ABD ile diyalog kurmaya gerek duymadiklarina dikkati çeken Kim Yo-jong, "Daha saldirgan bir tavirla karsi koyma tarzimiza devam edecegiz ki onlar da Kuzey Kore'ye yönelik düsmanca politikalarin faydasi olmayacagini anlasin." ifadesini kullandi.

- Kuzey Kore'nin güdümlü füze teknolojisiyle firlatis yapmasi yasaklanmisti

Kuzey Kore'nin dün sabah saatlerindeki firlatisinin, tasiyici roket sisteminde yasanan ariza nedeniyle basarisiz oldugu bildirilmisti.

ABD ve Birlesmis Milletler (BM) de Kuzey Kore'nin balistik füze teknolojisi kullanarak yaptigi basarisiz askeri casus uydu firlatma denemesini kinamisti.

BMGK, nükleer silah programi nedeniyle uyguladigi yaptirimlar kapsaminda Kuzey Kore'nin güdümlü füze teknolojisiyle firlatis yapmasini yasaklamisti.