Netanyahu, yargi düzenlemesi karsiti protestolari destekleyen muhalefeti "anarsi çikarmakla" suçladiEnes Canli

Netanyahu, yargi düzenlemesi karsiti protestolari destekleyen muhalefeti "anarsi çikarmakla" suçladiEnes Canli

KUDÜS (AA) - Israil Basbakani Binyamin Netanyahu, yarginin yetkilerini kisitlayan düzenlemelerin protesto edildigi gösterileri destekleyen muhalefeti "anarsi çikarmak ve seçilmis hükümeti devirmeye çalismakla" itham etti.

Kabine toplantisinin açilis konusmasinda Netanyahu, yarginin yetkilerini kisitladigi gerekçesiyle 10'uncu haftayi geride birakan hükümet karsiti kitlesel protestolara iliskin, "Iki ay boyunca muhalefet bizim tekrar tekrar yaptigimiz müzakere çagrilarina yanit vermedi. Muhalefetin reformla degil anarsi çikarmak ve seçilmis hükümeti devirmekle ilgilendigini görüyoruz." dedi.

Netanyahu, "vatanseverlerin konusmaya istekli olacagini ümit ettigini" belirterek "hükümetin halktan aldigi yetkinin karsiligini verecegi" seklindeki ifadeleriyle yargi düzenlemesine devam mesaji verdi.

Israil'de yaklasik 10 haftadir devam eden kitlesel protestolara katilan göstericilere yüklenen Netanyahu, sunlari kaydetti:

"Birisi Israil ekonomisinden yana olup ülkeden para çikmasi çagrisi yapamaz. Hem hukukun üstünlügünü savunup hem kanunlari ihlal etmeyi tesvik edemezsiniz. Ulusal güvenlikten yana olup askerlik görevini reddetme çagrisi yapamazsiniz. Sartli Siyonizm diye bir sey yok."

- Bassavci Miara'nin kararina gönderme

Netanyahu, Israil Bassavcisi Gali Baharav-Miara'nin, asiri sagci Ulusal Güvenlik Bakani Itamar Ben-Gvir'in Tel Aviv Polis Sefi Amichai Eshed'in görevden alinmasi yönündeki kararinin, "yasal sürece uyulmadigi" gerekçesiyle dondurulmasi talimatini da elestirdi.

Bassavci'nin kararini dogrudan dile getirmeyen Netanyahu, söyle devam etti:

"Isleyen bir demokraside, ordu, polis ve diger güvenlik birimlerinden seçilmis hükümet sorumludur. Bunun böyle olmasi gerekir, degilse vay halimize. Bu prensip sadece kanunlarda geçmiyor, sagduyu da bunu söylüyor. Bu yapilara kimin liderlik edecegine ve bu birimlerin nasil yönetilecegine baska kimse karar veremez."

Basbakan Netanyahu'nun ülkesi için sürekli "bir numarali tehdit" olarak niteledigi Iran'in, Suudi Arabistan ile 7 yil aradan sonra diplomatik iliskileri yeniden tesis etmesine iliskin yorum yapmamasi dikkati çekti.

- Ana muhalefet liderinden Netanyahu'nun müzakere çagrisina tepki

Ana muhalefet lideri Gelecek Var Partisi lideri Yair Lapid de sosyal medya hesabindan yaptigi açiklamada Netanyahu'nun müzakere çagrisinin samimi olmadigini savunarak "Yalan söylemek Netanyahu için nefes almak gibi." ifadelerini kullandi.

Eski Basbakan Lapid, Netanyahu müzakere çagrisi yapmasina ragmen hükümetin, yasama için Mecliste çalismalarina devam ettigini vurguladi.

- Netanyahu hükümetinin yargi düzenlemesi

Israil'de basta Tel Aviv olmak üzere çesitli kentlerde Netanyahu hükümetinin yargi düzenlemesi ve sag politikalarina karsi kitlesel protestolar 10 haftayi geride birakti.

Adalet Bakani Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sinirlandiran, yarginin, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir yasa planladiklarini duyurmustu.

Netanyahu basbakanligindaki koalisyon hükümetinin, yarginin bazi yetkilerini Meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme basta olmak üzere hükümet ile Israil yargi mekanizmasi arasinda gerilime yol açmisti.

Ülkedeki en yüksek yargi mercisi olarak görev yapan Israil Yüksek Mahkemesi, Meclisin çikardigi kanunlari, anayasa taslagi olarak kabul edilen "temel yasalara" aykirilik gerekçesiyle bozma yetkisine sahip.

Netanyahu hükümeti, açikladigi yargi düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclisin çikardigi kanunlari bozma yetkisinin elinden alinacagini belirtmisti.

Hükümetin yargi paketi içinde açikladigi maddeler, Israil içinde ve uluslararasi alanda yarginin yetkilerini kisitladigi gerekçesiyle yogun sekilde elestirilmisti.