BM Insan Haklari Yüksek Komiseri, göçmenlerin Suriye ve Afganistan’a geri gönderilmesine karsiAskin Kiyagan

BM Insan Haklari Yüksek Komiseri, göçmenlerin Suriye ve Afganistan’a geri gönderilmesine karsiAskin Kiyagan

VIYANA (AA) - Birlesmis Milletler (BM) Insan Haklari Yüksek Komiseri Volker Türk, Suriye ve Afganistan’da insan haklarina iliskin durumun tehlikeli oldugunu belirterek, bu ülkelere çesitli gerekçelerle göçmenlerin zorla gönderilemeyecegini söyledi.

Avusturya’nin baskenti Viyana’da basin mensuplarinin sorularini yanitlayan Türk, 1993’te Viyana'da düzenlenen Dünya Insan Haklari Konferansi'nin 30. yili dolayisiyla burada yapilacak bazi etkinliklere katilacagini belirtti.

Türk, BM’nin kurulusundan bu yana ilki 1968’de Iran’in baskenti Tahran’da, ikincisi Viyana’da düzenlenen Dünya Insan Haklari Konferansi'nin önemine isaret ederek, insan haklarinin önemini vurgulamak, insan haklarini genis bir perspektiften ele almak ve canli tutmak için bu tür etkinliklerin önemli oldugunu dile getirdi.

Avrupa Birligi (AB) içinde bazi ülkelerde, Suriye ve Afganistan’dan gelen göçmenlerin çesitli gerekçelerle geri gönderilmelerine iliskin tartismalara deginen Türk, Suriye ve Afganistan’da insan haklari ile ilgili durumun çok tehlikeli oldugunu belirtti.

Türk, "Insan haklarina iliskin durum çok tehlikeli, agir ve zorlayici, bu sartlar altinda insanlar zorla geri gönderilemez." dedi.

Iltica basvurularinin AB disinda yapilmasina iliskin önerileri de yerinde bulmadigini dile getiren Türk, bunun siginmaci ya da mülteciler için dogru bir yaklasim olmadigini ifade etti.

Avusturya Içisleri Bakani Gerhard Karner, 29 Mayis’ta yaptigi açiklamada, toplum için tehlike arz eden ve suça bulasmis Afgan ve Suriyelilerin ülkelerine gönderilmesinden yana oldugunu belirtmis, iltica basvurularinin da Avrupa disindan yapilmasi önerisinde bulunmustu.