Sili Cumhurbaskani Boriç'ten Bolivya'ya göçmen elestirisiSinan Dogan

Sili Cumhurbaskani Boriç'ten Bolivya'ya göçmen elestirisiSinan Dogan

BOGOTA (AA) - Sili Cumhurbaskani Gabriel Boriç, düzensiz göçmenlerin sinir disi edilmesi hususunda komsu ülke Bolivya ile sorun yasadiklarini bildirdi.

Sinir kasabasi Colchane'ye ziyarette bulunan Boriç, buradaki açiklamasinda, Bolivya ile göç krizinin çözümü için adim atacaklarini belirterek, "Onlarla (Bolivya) 1978'den bu yana diplomatik bir iliskimiz yok, Bolivya ile yeniden görüsülmesi için yeni disisleri bakanina talimat verdim." ifadesini kullandi.

Ülkeye yasa disi yollardan giren göçmenlerin sinir disi edilmesi konusunda Bolivya'nin engellemeler çikardigini savunan Boriç, Bolivya ile bu sorunun konusulmasi gerektigini söyledi.

Boriç, hükümetin öncelikli konularindan birinin göç krizini çözmek oldugunu vurgulayarak, "Bunu çözmek zorundayiz, farkli cephelerde çalismaliyiz. Suç isleyenlerin sinir disi edilmesini kolaylastirmak için önlemleri almaliyiz. Ayni zamanda sinir disi edilen vatandaslarini kabul etmeleri için Bolivya ve Venezuela ile yogun diplomatik çaba gelistirmeliyiz." dedi.

Içisleri Bakani Carolina Toha da sinir disi edilmeyi bekleyen 21 bini askin düzensiz göçmen oldugunu kaydederek, yasal süreçlerin hizlandirilmasini talep etti.

Sili, 27 Subat'tan itibaren yasa disi yollardan ülkeye girislerin önüne geçmek amaciyla kritik sinir noktalarinda silahli kuvvetlerin konuslandirdigini duyurmustu.

Latin Amerika ülkeleri içinde en çok göç alan ülkelerden biri olan Sili, düzensiz göç kriziyle bogusuyor.

Sili'de nüfusun yüzde 7'sine denk gelen 1,4 milyon civarinda göçmenin yasadigi kaydedildi.