CHP, saglik sistemiyle ilgili önerilerini açikladiAhmet Sertan Usul- CHP Saglik ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Baskan Yardimcisi Aylin Yaman: - "Güçlendirilen birinci basamakla birlikte akilci ve dogru kriterlerle planlanan sevk mekanizmasi baslatilmalidir. Koruyucu hekimligin güçlendirilerek 'önce hasta etmeme' prensibinin benimsenmesi, birçok vatandasin sorununun birinci basamakta çözülmesine olanak saglayacaktir" - "Poliklinik randevularinin en az 20 dakika olacak sekilde planlanmasi

CHP, saglik sistemiyle ilgili önerilerini açikladiAhmet Sertan Usul- CHP Saglik ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Baskan Yardimcisi Aylin Yaman:
- "Güçlendirilen birinci basamakla birlikte akilci ve dogru kriterlerle planlanan sevk mekanizmasi baslatilmalidir. Koruyucu hekimligin güçlendirilerek 'önce hasta etmeme' prensibinin benimsenmesi, birçok vatandasin sorununun birinci basamakta çözülmesine olanak saglayacaktir"
- "Poliklinik randevularinin en az 20 dakika olacak sekilde planlanmasi

ANKARA (AA) - CHP Saglik ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Baskan Yardimcisi Aylin Yaman, saglikta güçlendirilen birinci basamakla birlikte akilci ve dogru kriterlerle planlanan sevk mekanizmasinin baslatilmasini, poliklinik randevularinin en az 20 dakika aralikli olacak sekilde düzenlenmesini istedi.

Yaman, parti genel merkezinde, CHP TBMM Saglik Grubu'ndaki bazi milletvekilleri ile saglik sistemindeki sorunlara ve bunlarin çözümlerine iliskin basin toplantisi düzenledi.

Yillik hekime basvuru sayilarinin artmasinin, koruyucu hekimligin zayiflatilmasi, hayat kosullarinin agirlasmasi, yoksullugun derinlesmesi, yetersiz beslenme gibi nedenlerden kaynaklanan hastaliklara bagli oldugunu iddia eden Yaman, iktidarin bu durumun sebebini, "Hastalarin saglik kuruluslarina rahatça ulasmalari" seklinde yorumladigini belirtti.

Yaman, Saglik Bakani Fahrettin Koca'nin, Kovid-19'un yeni varyantina yönelik asilamayla ilgili sözlerine iliskin sunlari kaydetti:

"Vahim bir durum, geçtigimiz günlerde Saglik Bakan'inin yeni Kovid-19 varyanti içerikli asilamanin bir 'boyun egis' oldugunu söylemesi, küresel sermayeye boyun egmeyecegini belirtmesi ile yasanmistir. Bir saglik bakaninin bu açiklamayi yapmasi, asmaya çalistigimiz her türlü asi tereddüdü, asi reddine zemin hazirlayacak, yükseltmeye çalistigimiz saglik okuryazarligi düzeyini hiç süphesiz ki baltalayacaktir."

- "Acil yardim istasyonu basina düsen nüfus 3 katina çikti"

Günlük 5-10 dakikalik randevular ile ortalama 100 hasta bakmaya baslayan hekimlerin tükenme noktasina geldigini öne süren Yaman, "Polikliniklerde çözüm bulamayan ve yigilmaya baslayan hastalar, çözümü acil servislerde aramaya baslamis, sonuçta yillik acil servis ziyareti, nüfusundan daha fazla olan bir kaosa sürüklenmistir. Son 20 yilda, acil yardim istasyonu basina düsen nüfus tam 3 katina çikmistir. Tikanan sistem, saglik çalisanlarini ve hastalari karsi karsiya getirmis, saglikta siddeti tirmandirmis, vatandaslari hekimlere ve saglik çalisanlarina düsmanlastirmis, üstelik siddet cezasiz birakilmistir." dedi.

"Tükenen ve itibarsizlastirilan saglik çalisanlari üzerine binen yükün artik tasinamaz hale geldigini" iddia eden Yaman, "Çözümü sadece tesis güvenliginde arayan zihniyet, bugün itibariyla kod renk degisiklikleriyle çözüm üretmeye çalisan zihniyet, siddetin tirmanmasina, ortamin çalisilmaz hale gelmesine zemin hazirlamistir. Bu nedenle, hekimler gelecegini yurt disinda aramaktadir." degerlendirmesinde bulundu.

Hekimlerin yurt disina gitmesi ve istifa etmesi, atanmayan hemsireler gibi nedenlerle saglikta insan kaynagi sorununun da ortaya çiktigini söyleyen Yaman, temel sorunun sistem ve zihniyet oldugunu, saglik çalisani sayisi iki katina dahi çikarilsa tikaniklik yasanacagini kaydetti.

- "Avro kuru, ilaç endüstrisinde sikinti yaratiyor"

Yaman, tibbi cihaz endüstrisinin, kur dalgalanmalari, kamunun borçlarini ödememesi ve uzayan vadeler nedeniyle malzeme temin edememesinin, saglik sistemini daha da tikadigini iddia ederek, özellikle beyin cerrahisi, ortopedi ve kalp cerrahisi gibi malzeme bagimli branslarda hastalarin bekleme listeleri olustugunu ifade etti.

Aylin Yaman, belirlenen avro kurunun, ilaç endüstrisinde sikinti yarattigini, birçok ilaç grubunun sistemden çekilmesine neden oldugunu söyledi.

- "Poliklinik randevulari en az 20 dakika olacak sekilde planlanmali"

Sorunlarin çözümü için birinci basamak saglik sisteminin sayisal ve nitelik olarak güçlendirilmesi, aile hekimi basina düsen nüfusun 2 binlere indirilmesi gerektigini belirten Yaman, söyle devam etti:

"Güçlendirilen birinci basamakla birlikte akilci ve dogru kriterlerle planlanan sevk mekanizmasi baslatilmalidir. Koruyucu hekimligin güçlendirilerek 'önce hasta etmeme' prensibinin benimsenmesi, birçok vatandasin sorununun birinci basamakta çözülmesine olanak saglayacaktir. Poliklinik randevularinin en az 20 dakika olacak sekilde planlanmasi elzemdir. Kisa randevularla çözüm bulamayan hastalarin yeniden hastaneyi ziyaretinin önüne geçilmesi sarttir."

Yaman, tüm saglik çalisanlarinin özlük haklarinin düzeltilmesi gerektigi söyleyerek, "Tirmanan siddet için sistemsel düzenlemenin yani sira caydirici ve cezai yaptirimlarin hizla hayata geçirilmesi çok önemlidir. Türk Tabipler Birligi tarafindan taslagi hazirlanan 'Siddet Yasasi'nin hayata geçirilmesi hizla gerçeklesmelidir." ifadelerini kullandi.