Arastirma: Uykusuzluk, yaklasik 10 yil içerisinde felce neden olabilirMelike Pala

Arastirma: Uykusuzluk, yaklasik 10 yil içerisinde felce neden olabilirMelike Pala

ANKARA (AA) - Bilim insanlari, uykusuzluk sorunu yasayan kisilerin yaklasik 10 yil içerisinde felç riskiyle karsi karsiya kalabilecegini tespit etti.

Medpage Today'in haberine göre, Neurology isimli bilim dergisinde yayimlanan arastirma kapsaminda 2002'den 2020'ye kadar daha önce felç geçirmemis kisiler gözlemlendi.

Yas ortalamasinin 61 oldugu inceleme grubundaki kisilerin yüzde 57'sini kadinlar olusturdu.

Michigan Üniversitesi Sosyal Arastirmalar Enstitüsü tarafindan hazirlanan Saglik ve Emeklilik Çalismasinin (HRS) verilerini kullanarak arastirma yapan Dr. Wendemi Sawadogo ve ekibi, uykusuzluk semptomlari ile felç riskini iliskilendirdi.

Virginia Commonwealth Üniversitesinden Sawadogo'nun bulgulari, "az siddetli" ve "siddetli" uykusuzluk sikayeti bulunan kisilerde, uykusuzluk sorunu görülmeyen kisilere kiyasla yaklasik 10 yil sonra felç riskinin daha fazla olduguna isaret etti.

Sawadogo, siddetli uykusuzluk sorunuyla karsi karsiya olan kisilerde ayrica diyabet, hipertansiyon, kalp rahatsizliklari ve depresyon görülmesinin felç riskini daha da arttirdigina dikkati çekti.

- Uyku kalitesini iyilestirmeye yardimci olacak terapiler var

Öte yandan, uykusuzluk sorunu yasamayan 50 yas üstü kisilere göre, bu sorunu yasayan 50 yas alti kisilerde ise felç riskinin daha fazla oldugu tespit edildi.

Sawadogo, uyku kalitesini iyilestirmeye yardimci olacak pek çok terapi oldugunu hatirlatarak, ilerleyen dönemlerde felç riskini azaltmak için erken teshisin ve tedavinin önemini vurguladi.

Uykusuzluk çekenlerin bunu bir hastalik olarak görmediginin altini çizen Sawadogo, uykusuzluk hastaligi hakkinda farkindalik yaratmanin önemli olduguna isaret etti.