ABD'li senatörlerin saglik durumu, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasindaki dengeleri etkileyebilirTugçenur Akgün

ABD'li senatörlerin saglik durumu, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasindaki dengeleri etkileyebilirTugçenur Akgün

NEW YORK (AA) - ABD Senatosunda saglik nedenleriyle oturumlara katilamayan milletvekillerinin yoklugu, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasindaki dengeleri etkileme potansiyeli tasiyor.

ABD Senatosunda, 89 yasindaki milletvekili Dianne Feinstein'in zona hastaligi, John Fetterman'in ise klinik depresyon tedavisi görmesi, halihazirda az farkla çogunlukta olan Demokratlari zor duruma sokabilir.

Kasim 2022'deki ara seçimlerin ardindan 100 sandalyeli Senatoda, 49 Cumhuriyetçi üyeye karsin 51 üye ile Demokratlar üstünlügü saglamisti. Ancak Fetterman ve Feinstein'in son haftalardaki yoklugu, Senatoda Demokrat ve Cumhuriyetçi üyeler arasinda halihazirda 49'a 49'luk bir bölünmeye neden oldu.

Bu da Demokratlari, iki partinin de destek verecegini bildikleri konulari oylamaya sunmaya zorluyor. Diger taraftan bu durum, Cumhuriyetçilerin gündeme getirecegi yasa tasarilari karsisinda Demokratlari dezavantajli konuma getirebilme potansiyeline sahip görünüyor.

Örnegin; Cumhuriyetçilerin, bu hafta Senatoda hangi kara sularinin Temiz Su Yasasi kapsaminda federal yetki alanina girebilecegine karar veren, ABD Sulari (WOTUS) ile ilgili Joe Biden yönetiminin küçük isletmeler, çiftçiler, yerel topluluklar ve özel mülk sahiplerini etkileyebilecek düzenlemelerine karsi çikan bir yasa tasarisi gündeme getirmesi bekleniyor.

Geçen hafta, Cumhuriyetçilerin çogunlukta oldugu Temsilciler Meclisinde söz konusu yasa tasarisi, 198'e 227 oyla geçmisti.

Senatoda bu hafta gündeme gelmesi beklenen tasari, Joe Manchin gibi bazi Demokrat üyelerin de destegiyle geçebilir. Bu da Baskan Biden'i veto hakkini kullanmaya zorlayabilir.

- Senatör Fetterman, Türk kökenli Mehmet Öz'e galip gelmisti

Ara seçimlerde Türk kökenli rakibi Mehmet Öz'ü yenerek Pennsylvania'dan senatör seçilen Demokrat Fetterman, klinik depresyon tedavisi görüyor. Fetterman'in ofisi, demir yolu güvenligi ve çiftlik yasasi gibi bir dizi yasama maddesiyle ilgilendigini açiklamasina ragmen, senatörün bu hafta Senatoya dönmesi beklenmiyor.

"Senatonun en yasli üyesi" Feinstein ise son 2 haftadir zona hastaligiyla mücadele ettigini ve mümkün olan en kisa sürede Washington'a dönmeyi umdugunu açiklamisti. Feinstein'in yoklugu, özelikle görev yaptigi Senato Yargi Komitesindeki oylarin ertelenmesine neden olmustu.

Diger taraftan Senatonun Cumhuriyetçi Lideri Mitch McConnell (81), geçen hafta kaldigi otelde düsünce hastanede tedavi altina alinmisti. McConnell'in de Senatoya ne zaman dönecegi henüz belli degil.

Demokrat 2 senatörün yoklugu, 28 Subat'ta bölge mahkemesi adaylari için yapilan oylamada, Baskan Yardimcisi Kamala Harris'in esitligi bozan 2 oy için hazir bulunmasini gerektirmisti.

Bazi Demokrat üyeler, senatörlerin hastalik nedeniyle görev basinda bulunamamasinin "insanlik hali" oldugunu belirtirken, simdilik bu durumla basa çikabileceklerini, ancak bir noktada sorun haline gelebilecegini dile getiriyor.