Bulgaristan’da hükümeti kurma görevi AB Komisyonu üyesi Gabriel'e verildiIhvan Radoykov

Bulgaristan’da hükümeti kurma görevi AB Komisyonu üyesi Gabriel'e verildiIhvan Radoykov

SOFYA (AA) – Siyasi krizin devam ettigi Bulgaristan’da Cumhurbaskani Rumen Radev, hükümeti kurma görevini Avrupa Birligi (AB) Komisyonu üyesi Mariya Gabriel’e verdi.

Gabriel, ülkenin 240 üyeli 49. Dönem Parlamentosunda 69 kisilik en büyük gruba sahip Bulgaristan’in Avrupali Gelisimi Için Yurttaslar (GERB) partisi tarafindan basbakan adayi gösterildi.

Cumhurbaskanliginda düzenlenen törende konusan Radev, “Zor bir yola girdiginizi görüyorum. Umarim, anayasanin size tanidigi 7 günlük sürede çalisabilir bir kabinenin kadrosunu olusturabilirsiniz.” dedi.

Ülkeyi 2021'e dek 12 yil yöneten eski basbakanlardan Boyko Borisov’un lideri oldugu GERB partisinin adayi Gabriel, görevi “sorumluluk bilinci ve sükranla kabul ettigini” söyledi.

Istikrarli ve çalisabilir bir uzmanlar hükümetinin kurulmasi için elinden geleni yapacagini aktaran Gabriel, “Kuracagimiz kabinenin ilk hedefi vatandaslarin refahini saglamak, ikinci hedefi ise Bulgaristan’in itibarini yükseltmek olacak.” ifadelerini kullandi.

Gabriel, AB Komisyonu üyeligi görevinden de istifa etti.

AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, komisyonun yenilikçilik, arastirma, kültür, egitim ve gençlik konularindan sorumlu üyesi olarak görev yapan Gabriel'in istifasini kabul etti ve hizmetleri için tesekkürlerini bildirdi.

- Kabine için destek arayisi

Gabriel'in, kabine için parlamentoda en az 121 milletvekilinin güvenoyunu almasi gerekiyor.

Bu kapsamda Gabriel, üyelerinin çogunlugunu Türk ve Müslümanlarin olusturdugu Hak ve Özgürlükler Hareketinin (HÖH) destegini bekliyor.

GERB ile HÖH, ülkenin üyesi oldugu AB ve NATO konusunda benzer görüsleri paylasiyor.

HÖH Genel Baskani Mustafa Karadayi, belirli esaslar çerçevesinde Gabriel hükümetine katilmak üzere görüsmelere hazir olduklarini bildirmisti.

Gabriel, parlamentoda temsili olan gruplarin büyük bir bölümüyle müzakerelerde bulunmustu.

Eski komünist partinin siyasi gelenegini sürdüren, Rusya yanlisi ve Ukrayna’ya silah yollanmasina siddetle karsi çikan Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) Lideri Korneliya Ninova, verebilecekleri destegin birçok kosula bagli olabileceginin mesajini vermisti.

Gabriel, kendisine kabine kurma görevi verildikten sonra öncelikli olarak en zor destek alabilecegi BSP ile müzakerelerde bulunacagini bildirmisti.

Son seçimlerde parlamentoya girebilmek için yüzde 4 barajini sinirda asan, popülist Böyle Bir Halk Var (ITN) partisinin Parlamentodaki 11 milletvekilinden olusan grubunun baskani Tosko Yordanov da “çok kosullu destek için” müzakerelere katilacaklarini kaydetmisti.???????

Bulgaristan anayasasina göre, Cumhurbaskani Radev, önce parlamentoda en büyük grubu olan GERB partisine kabine kurma görevini vermek zorunda.

Ülkede “parlamenter rulet” olarak adlandirilan anayasal uygulama kapsaminda, ilk partinin hükümet kuramamasi durumunda görevi ikinci büyük grubu olan siyasi güce devredilecek.

64 milletvekilligi olan Degisime Devam – Demokratik Bulgaristan (PP-DB) ittifaki GERB partisinin olusturacagi bir hükümete asla destek vermeyecegini bildirmisti.

Ilk iki gücün hükümet kuramamasi durumunda Radev, parlamentoda yer alan diger bir partiye son bir sans verecek. Ruletin üçüncü turunda da hükümetin kurulamamasi halinde Radev parlamentoyu feshederek erken genel seçim için tarih bildirecek.

Siyasi gözlemciler, 6 gruptan olusan meclisteki güçlerin görüs çatismalarini göz önünde bulundurarak hükümet kurma çalismalarinin basarisi konusunda hala karamsar olduklarini belirtiyor.