Strateji ve Bütçe Baskanliginin raporu depremlerin egitime etkisini ortaya koyduUtku Simsek- Raporda, depremden etkilenen illerde Milli Egitim Bakanligina bagli 20 bin 340 egitim binasindan 8 bin 162'sinin tetkik edildigini, söz konusu binalarin yeniden hizmete açilabilmesi için 39,69 milyar liraya ihtiyaç duyuldugu belirtildi - Ihtiyaç analizine dair tespitlerin de yer aldigi raporda, henüz tetkiki tamamlanmamis okullarin, tetkik edilmis egitim tesislerine benzer oran izleyecegi varsayilarak ye
ANKARA (AA) - Cumhurbaskanligi Strateji ve Bütçe Baskanligi, Kahramanmaras ve Hatay merkezli depremlerden etkilenen illerde Milli Egitim Bakanligina (MEB) bagli 20 bin 340 egitim binasindan 8 bin 162'sinin tetkik edildigini, söz konusu binalarin yeniden hizmete açilabilmesi için 39,69 milyar liraya ihtiyaç duyuldugunu açikladi.
Baskanligin internet sitesinde yayimlanan "2023 Kahramanmaras ve Hatay Depremleri Raporu"nda, asrin felaketinin yol açtigi kayip ve hasarin boyutu ortaya konuldu. Raporda, depremin egitim alaninda olusturdugu ihtiyaçlara iliskin tespitler de yapildi.
Rapora göre, MEB'e bagli 56 bin 259 egitim kurumunun yaklasik yüzde 21'i, Türkiye'deki tüm ögrencilerin yüzde 21,4'ü, ögretmenlerin ise yüzde 19,1'i depremin yasandigi 11 ilde bulunuyor.
Depremden etkilenen illerde örgün, yaygin egitim ve barinma hizmetleri dahil 5 bin 24 özel ögretim kurumunun yer aldigi ve bu tesislerden 555 bin 938 ögrenci/kursiyerin faydalandigi belirtilen raporda, yaklasik 380 bin ögrenci ile 45 bin akademik ve idari personelin de bölgedeki 16 üniversitede egitim-ögretim faaliyetlerine devam ettigi bilgisine yer verildi.
Bölgedeki yüksekögretim kurumlarina kayitli ögrencilerin Türkiye genelindeki toplam ögrenci sayisinin yüzde 9'una tekabül ettiginin aktarildigi raporda, deprem bölgesindeki 11 ilde ögrenim gören üniversite ögrencileriyle bölgede ikamet edip 11 il disindaki sehirlerde egitimlerini sürdürenlerin toplaminin ise Türkiye geneli örgün egitim ögrencileri içerisindeki payinin yüzde 18 seviyesinde oldugu kaydedildi.
- Depremlerin yol açtigi hasar
Raporda, depremden etkilenen bölgede MEB'e bagli 20 bin 340 egitim binasindan 8 bin 162'sinin tetkik edildigi, bunlardan 72'sinin (428 derslik) yikildigi, 504'ünün (3 bin 739 derslik) agir hasarli ve acil yiktirilmasi gereken, 331'inin (3 bin 693 derslik) orta hasarli, 2 bin 533'ünün (30 bin 961 derslik) az hasarli oldugu kaydedildi.
Söz konusu okullarin/kurumlarin yeniden hizmete açilabilmesi için 39,69 milyar liraya ihtiyaç duyuldugu bildirilen raporda, egitim kurumlarinin tamaminin tetkik edilmesi neticesinde maliyetin çok daha fazla artacaginin düsünüldügü ifade edildi.
Ayrica bölgede özel ögretim kategorisindeki 5 bin 24 egitim kurumundan 119'unun tetkik edildigi, bunlardan 14'ünün yikildigi, 27'sinin agir hasarli, 19'unun orta hasarli ve 58'inin az hasarli oldugu aktarildi.
- Depremden etkilenen yüksekögretim kurumlari
Raporda, depremden etkilenen illerde yer alan 17 üniversitede toplam 7 bin 714 metre kare kapali alana sahip 9 hizmet binasinin yikik, 273 bin 293 metrekare kapali alana sahip 111 hizmet binasinin agir hasarli, 338 bin 805 metrekare kapali alana sahip 51 hizmet binasinin orta hasarli, 1 milyon 894 bin 152 metrekare kapali alana sahip 358 hizmet binasinin ise az hasarli durumda oldugu bildirildi.
Söz konusu hizmet binalarindan yikilan ve zarar gören toplam 281 bin 7 metrekare kapali alana sahip 120 binanin yeniden yapilmasi gerektigine dikkat çekilen raporda, yeniden yapim ve güçlendirme islerinin gerçeklestirilerek hizmet binalarinin yeniden kullanilabilir hale getirilebilmesi için 9 milyar 616 milyon 473 bin 379 TL ödenege ihtiyaç duyuldugu kaydedildi.
- Depremlerin yurt binalarina etkisi
Depremden etkilenen illerde yer alan yurt binalarina iliskin bilgilerin de yer aldigi raporda, 28 bin 279 metrekare kapali alana sahip 5 yurt binasinin agir hasar, 128 bin 684 metrekare kapali alana sahip 19'unun orta hasar, 320 bin 802 metrekare kapali alana sahip 52 yurt binasinin az hasar görmüs durumda oldugu bilgisi yer aldi.
Agir hasar görmüs 5 yurt binasinin yeniden yapilmasi, orta ve az hasar görmüs olan 71'inin ise hasarlarinin giderilmesi ve depreme dayanikli hale getirilmesi gerektigi vurgulanan raporda, yurt binalarinin yeniden yapim ve güçlendirme islerinin gerçeklestirilebilmesi için 1 milyar 505 milyon 10 bin 228 TL ödenege ihtiyaç duyuldugu aktarildi.
Raporda sunlar kaydedildi:
"Bölgedeki demografik yapinin ayni kalacagi, iç göç olmayacagi, okul öncesi egitimde 5 yas için yüzde 100 okullasma olacagi, 'henüz tetkiki tamamlanmamis okullarda' az hasarli, hasarsiz, orta hasarli egitim tesisi sayisinin tetkik edilmis egitim tesisleri açisindan benzer oran izleyecegi varsayimi altinda, yeni derslik yapimi için yaklasik 44,7 milyar TL ödenek ihtiyaci olacagi tahmin edilmektedir."
Raporda ayrica bölgenin demografik yapisinin ayni kalacagi varsayimi altinda, bölgedeki illerin imar planinda yapilacak olasi bir degisikligin, illerdeki tasimali egitimle okul yemegi ihtiyacini artiracaginin degerlendirildigi belirtilerek "Bu faaliyetlerdeki artis sebebiyle depremin ilave 1 milyar TL yük getirecegi öngörülmektedir. Bölgede tasimali egitim ve yemek ihtiyaci için yillik 6,1 milyar TL cari harcama beklenmektedir. Ögrencilerin egitim sistemine entegrasyonunun saglanarak sosyallesmesi için il disi geziler dahil olmak üzere müfredat disi aktiviteler için ilave 4,1 milyar TL ödenek ihtiyaci dogacagi degerlendirilmektedir." ifadesine yer verildi.
Yüksekögretim kademesine dair ihtiyaç analizinin de yer aldigi raporda, vefat gibi nedenlerle bölgedeki demografik yapidaki dönüsümün incelenmesi, deprem bölgesindeki illerde teorik ve uygulamali egitimlerin yüz yüze sunulmasi hedeflerinin gözetilerek fiziki altyapi ile beseri kaynak ihtiyacinin belirlenmesi gerektiginin alti çizildi.