VakifBank'in IFM'deki yeni binasi Leed Gold sertifikasi aldiMuhammet Emin Horuz- Enerji verimliligi, su tasarrufu, çevre dostu insaat malzemeleri ve atiklarin geri dönüsümü gibi konularda uluslararasi standartlar gözetilerek yapilan binada, peyzaj mimarisi ile dikkat çeken, çalisanlarin sosyallesebilecekleri yesil alanlar da yer aliyor
ISTANBUL (AA) - VakifBank, Istanbul Finans Merkezi'ndeki (IFM) yeni binasi ile yerleskede Leed Gold sertifikasi alan ilk banka oldu.
Bankadan yapilan açiklamaya göre, enerji verimliligi, su tasarrufu, çevre dostu insaat malzemeleri ve atiklarin geri dönüsümü gibi konularda uluslararasi standartlar gözetilerek yapilan binada, çalisanlarin sosyallesebilecekleri peyzaj mimarisi ile dikkat çeken yesil alanlar da yer aliyor.
Türkiye'nin ilk karbon negatif bankasi olan, faaliyetlerinin hiçbir zaman sadece finansal sonuçlari ile yetinmeyen ve sürdürülebilirlik kavramina bütünsel sekilde yaklasan VakifBank'in yeni binasinda enerji verimliligi, peyzaj tasariminda biyoçesitlilik, su tüketimini azaltan teknolojiler öne çikiyor. Daha tasarim asamasinda bina sakinlerinin gün isigindan optimum düzeyde faydalanmalarina odaklanan projede, insaat sirasinda sürdürülebilir malzeme kullanilmasina ve çikan atiklarin geri dönüsümüne de dikkat edildi.
- Yüksek enerji verimliligi, çevre dostu malzemeler, bisiklet parklari
Sürdürülebilirlik alanindaki yerel ve uluslararasi endeks ve inisiyatiflere uzun yillardir üst seviyelerde dahil olan VakifBank'in yeni yerleskesinde, tüm servis sistemlerinde enerji verimliligine önem verildi. Proje kapsaminda kullanilan aydinlatma armatürleri, isitma, sogutma, havalandirma ve otomasyon tasarim ve seçimlerinde Amerikan enerji verimliligi standardi (ASHRAE 90.1.2007) gereklilikleri ön planda tutuldu ve bu standarttan yüzde 28 daha yüksek performansli /enerji verimli bir bina insa edildi.
Binada kullanilan insaat malzemelerinde çevre dostu özellikte olanlar öncelikli olarak tercih edilirken iç mekanlarda kullanilan yapi kimyasallarinin içerigindeki uçucu organik zararli bilesik oranlarinin uluslararasi limitlere uygunlugu kontrol edildi. Iç mekanlarin havalandirmasi için uluslararasi standartlara uygun gerekli tasarim kriterleri projeye entegre edilirken çevre dostu araç kullanimini desteklemek adina otoparkta düsük emisyonlu araçlara öncelikli park yerleri ayrildi. Ayrica projedeki bisiklet parklari ile de araç kullanimindan kaynakli emisyonlarin azaltilmasi hedeflendi.
- Atik su geri kazaniliyor, yüzde 45'ten fazla su tasarrufu saglaniyor
Projede özellikle su tüketimine yönelik önlemler dikkat çekerken yagmur suyu ve gri su toplanarak rezervuarlarda ve sulamada kullanilmasi ile sebeke suyu kullanimi önemli ölçüde azaltildi. Yine batarya, armatür gibi parçalar düsük su akis debili seçildi. Bu sayede geri kazanilmis su destegi ile birlikte binada yüzde 45'in üzerinde su tasarrufu saglayacak önlemler alindi.
VakifBank IFM binasinin peyzaj tasariminda da sürdürülebilirlik kriterleri öne çikti. Farkli bitki türleri ile hem yerel ve adapte bitki seçimine hem de biyoçesitliligin artirilmasina özen gösterilirken yesil ve açik alanlarda kullanicilarin sosyallesebilecekleri alanlar da saglandi.