Sudan ordusu ve HDK komutanlari, 7 günlük ateskes konusunda "prensipte" anlastiÖmer Erdem,Ahmed Satti

Sudan ordusu ve HDK komutanlari, 7 günlük ateskes konusunda "prensipte" anlastiÖmer Erdem,Ahmed Satti

HARTUM (AA) - Güney Sudan Disisleri Bakanligi, Sudan Ordu Komutani Orgeneral Abdulfettah el-Burhan ve Hizli Destek Kuvvetleri (HDK) Komutani Muhammed Hamdan Dagalu'nun, 4 Mayis'ta baslayacak 7 günlük ateskes konusunda "prensipte" anlastigini duyurdu.

Bakanliktan yapilan açiklamada, Sudan'da çatisan taraflarin, Güney Sudan Devlet Baskani Salva Kiir Mayardit'in talebi üzerine "ateskes konusunda anlastiklari" belirtildi.

Açiklamada, yeni ateskesin, 4 Mayis Persembe gecesi baslayacagi ve 11 Mayis'ta sona erecegi ifade edildi.

Güney Sudan Devlet Baskani Mayardit'in, Sudan'daki çatismanin taraflarindan mümkün olan en kisa sürede baris görüsmelerine baslamalarini istedigi aktarildi.

- Mayardit'ten, Burhan ve Dagalu ile telefon görüsmesi

Mayardit, dün Burhan ve Dagalu ile yaptigi telefon görüsmelerinde, uzun vadeli ateskesin saglanmasi için baris görüsmeleri yapilmasini istedikleri yeri belirlemeleri gerektigini belirtti.

Açiklamada, Güney Sudan'in, Sudan'daki krizi çözme girisiminin Misir, Uganda, Kenya, Kanada ve Birlesik Krallik'tan yetkililer de dahil bir dizi uluslararasi ortakla çok sayida temas sonrasinda geldigi kaydedildi.

Güney Sudan ile uluslararasi ortaklar arasinda yapilan görüsmelerde, yabanci uyruklularin tahliyesinin yani sira Sudanlilara insani yardim ulastirilmasi konusuna da deginildigi bildirildi.

Sudan Saglik Bakanligi, ordu ile HDK arasinda 15 Nisan'da baslayan çatismalarda hayatini kaybedenlerin sayisinin 550'ye, yaralilarin sayisinin ise 4 bin 926'ya yükseldigini açikladi.

- Sudan'da ordu ile HDK arasindaki çatismalar

Sudan'da 2013'te Darfur bölgesindeki silahli isyancilara karsi hükümet güçlerine destek amaciyla kurulan HDK'nin tamamen orduya katilmasini öngören "askeri güvenlik reformu" konusunda son birkaç aydir yasanan anlasmazlik, 15 Nisan sabahindan itibaren sicak çatismaya dönüsmüstü.

Sudan Disisleri Bakanligi, Egemenlik Konseyi Baskani ve Ordu Komutani Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'in, orduyla çatisan HDK'nin feshedilmesi ve "devlete karsi isyanci güç" ilan edilmesi karari aldigini bildirmisti.