Bogaziçi Üniversitesi'ndeki protestoya iliskin 8 sanigin yargilandigi davada kararBasak Akbulut Yazar,Zeynep Yesildal

Bogaziçi Üniversitesi'ndeki protestoya iliskin 8 sanigin yargilandigi davada kararBasak Akbulut Yazar,Zeynep Yesildal

ISTANBUL (AA) - Bogaziçi Üniversitesi'nde düzenledikleri eylemde rektörlük binasina kirmizi boya atip mala zarar verdikleri iddiasiyla yargilanan 8 saniktan 4'ünün "kamu malina zarar verme" suçundan çarptirildiklari 10'ar ay hapis cezasi ertelenirken, saniklarin 1 yil denetime tabi tutulmasina karar verildi.

Istanbul 60. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki durusmaya saniklarin avukatlari katildi.

Durusmada cumhuriyet savcisi tarafindan açiklanan esasa iliskin mütalaada, saniklarin yaklasik 2 dakika süren bir basin açiklamasi yaptiklari, bir kisminin açiklamanin ardindan ellerindeki siselerde bulunan boyalari rektörlük binasinin kapisina ve rektörlük önüne döktükleri belirtildi.

Açiklama sirasinda saniklara karsi bir ikaz, zor kullanma veya müdahale olmazken, boyalarin döküldügü sirada güvenlik görevlilerinin saniklara engel olmaya çalistigi ifade edilen mütalaada, tüm saniklarin "Toplanti ve Gösteri Yürüyüsleri Kanunu'na muhalefet" suçundan beraati, 4 sanigin ayrica "kamu malina zarar vermek" suçundan 1'er yildan 4'er yila kadar hapisle cezalandirilmasi istendi.

Mütalaaya karsi söz alan sanik avukatlari beraat talebinde bulundu.

Davayi karara baglayan mahkeme, saniklar Ayça Zeynep Demirkol, Ayse Beliz Ince, Deniz Tekin, Sarp Kaya, Simge Ingün, Sina Salim, Teslime Yongaci ve Tutku Kircali'nin "Toplanti ve Gösteri Yürüyüsleri Kanunu'na muhalefet" suçundan delil yetersizliginden beraatlerine karar verdi.

Saniklardan Sarp Kaya, Ayça Zeynep Demirkol, Ayse Beliz Ince ve Tutku Kircali'yi ayrica "kamu malina zarar verme" suçundan 10'ar ay hapisle cezalandiran mahkeme, daha önce kasitli bir suçtan dolayi hapis cezalarinin bulunmamasi ve bir daha suç islemekten çekinecekleri yönünde olumlu kanaat olusmasi dolayisiyla cezalarini erteledigi saniklarin 1 yil denetime tabi tutulmalarina hükmetti.

- Ne olmustu?

Bogaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci Inci'nin basvurusu üzerine bazi ögrenciler hakkinda "6284 sayili Ailenin Korunmasi ve Kadina Karsi Siddetin Önlenmesine Dair Kanun" kapsaminda koruma karari alinmasi, 12 Kasim 2021'de protesto edilmisti.

Protesto sirasinda rektörlük binasina kirmizi boya attiklari iddiasiyla gözaltina alinan 8 ögrenci, sevk edildigi hakimlikçe adli kontrol sartiyla serbest birakilmisti.

Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede, 8 sanigin, "Toplanti ve Gösteri Yürüyüsleri Kanunu'na muhalefet" ve "mala zarar verme" gibi suçlardan 6 ay ila 7 yil arasinda degisen hapis cezalarina çarptirilmasi istenmisti.