Belçikali turist çiftin valizindeki taslarin "tarihi eser" niteligi tasidigi tespit edildiSüleyman Elçin

Belçikali turist çiftin valizindeki taslarin "tarihi eser" niteligi tasidigi tespit edildiSüleyman Elçin

ANTALYA (AA) - Antalya'da tatil yaptiktan sonra ülkelerine dönmek için havalimanina gelen Belçikali turist çiftin valizinde tespit edilen taslarin, "tarihi eser" niteligi tasidigi belirlendi.

Belçikali Kim ve Warre Mergits çiftinin, Antalya Havalimani'nda valizlerinde bulunan 3 tas ile ilgili Antalya Müze Müdürlügünce rapor hazirlandi.

Raporda, taslarin "tarihi eser" niteligi tasidigi belirtildi. Taslar, müze müdürlügünde koruma altina alindi.

Il Kültür ve Turizm Müdürü Candemir Zoroglu, AA muhabirine, taslarin genç antik çag ya da Bizans dönemi mimari parçalarindan oldugunu, bir yerden kopmus ya da koparilmis olabilecegini belirtti.

Zoroglu, taslarin "yedi emin" sifatiyla Antalya Müzesi'nde korumaya alindigini ifade etti. Zoroglu, sürecin savcilik tarafindan takip edildigini, turistler hakkinda iddianame hazirlanacagini kaydetti.

Belçikali Kim ve Warre Mergits çifti, Manavgat ilçesindeki tatillerini tamamladiktan sonra 16 Eylül'de ülkelerine dönmek için geldikleri Antalya Havalimani'nda valizlerinde x-ray kontrolü sirasinda içinde 3 tas tespit edilmisti. Taslarin tarihi eser niteligi tasiyabilecegi degerlendirilmesi üzerine çift, gözaltina alinmisti. Çift, sevk edildikleri adliyede yurt disina çikis yasagi ile serbest birakilmisti.

Antalya Kültür ve Turizm Müdürlügü, olaya iliskin açiklamada, 2 stilize rozet bulunan parçanin mimari süsleme parçasi, adet mermerin ise zemin kaplama parçasi oldugu tespit edildigini belirtmisti. Açiklamada, parçalarin nitelikleri itibariyla 2863 sayili yasa kapsamina girmesi dolayisiyla yurt disina çikarilmalarinin yasak olduguna dair ön rapor tanzim edildigi kaydedilmisti.