AB: Seçime yüksek katilim, Türk halkinin demokratik hakkini kullanma taahhüdünün isaretiSelen Temizer

AB: Seçime yüksek katilim, Türk halkinin demokratik hakkini kullanma taahhüdünün isaretiSelen Temizer

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB), 14 Mayis'taki Cumhurbaskani ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine yüksek katilimin, Türk halkinin demokratik hakkini kullanma taahhüdünün açik bir isareti oldugunu bildirdi.

AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Komisyonunun Genislemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, seçimlerle ilgili yazili açiklama yapti.

Açiklamada, "AB, Türkiye'de 14 Mayis Pazar günü yapilan parlamento ile cumhurbaskani seçimlerine yüksek katilimi, Türk halkinin demokratik oy verme hakkini kullanma taahhüdünün açik bir isareti olarak memnuniyetle karsiliyor." degerlendirmesi yapildi.

AB'nin Avrupa Güvenlik ve Isbirligi Teskilati'nin (AGIT) Uluslararasi Seçim Gözlem Misyonu ve Avrupa Konseyi'nin ön bulgularini ve vardigi sonuçlari dikkate aldiginin belirtildigi açiklamada, "Türk makamlarini tespit edilen eksiklikleri gidermeye çagiriyoruz." ifadesi kullanildi.

Açiklamada, AB'nin seffaf, kapsayici ve güvenilir seçimlere olan ihtiyaca en üst düzeyde önem verdigi ve yeni parlamentonun görevini üstlenmesini heyecanla bekledigi kaydedildi.

AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen de dün yaptigi açiklamada "Bu seçimlerdeki çok büyük katilim gerçekten iyi haber çünkü bu Türk halkinin demokratik haklarini kullanarak gidip oy vermeye bagliliklarini, demokratik kurumlara deger verdiklerini göstermektedir. Bu dünkü seçimlerin büyük kazanimidir." degerlendirmesinde bulunmustu.