Senegal'de milyonlar "Büyük Magal" için toplandiFatma Esma Arslan

Senegal'de milyonlar "Büyük Magal" için toplandiFatma Esma Arslan

DAKAR (AA) - Senegal'de milyonlarca kisi, Müridi tarikatinin kurucusu Seyh Ahmadu Bamba'nin 1902'de Gabon'da sürgündeyken elde ettigine inanilan manevi derecesinin kutlandigi "Büyük Magal" için Tuba kentinde toplandi.

Hicri takvime göre her yil safer ayinin 18'ine denk gelen ve bu yil 129'uncusu kutlanan Magal Gününde, 5 milyondan fazla müridi, Tuba Camisi'nin yanindaki Seyh Bamba'nin kabrini ziyaret ederek kutlamalara basladi.

Hükümete bagli Magal Komisyonundan yapilan açiklamada, bu yil Magal için Tuba'da 5 milyon 875 bin 536 kisinin toplanmasiyla rekor kirildigi kaydedildi.

Törende siyasiler, sanatçilar ve yabanci ülkelerin diplomatik temsilcileri de misafir olarak agirlaniyor. Magal'da müridiler bir araya gelerek zikir halkalari olusturuyor, salavat getiriyor, dualar edip kurban kesiyor.

- Seyh Ahmadu Bamba kimdir?

Senegal'in taninan dini liderlerinden, 1853-1927 yillarinda yasayan Seyh Ahmadu Bamba, Müridi tarikatinin kurucusu olarak kabul ediliyor.

Seyh Bamba'nin 1887'de, Kur'an-i Kerim'de adi geçen Tuba agacindan esinlenerek büyük bir agaç etrafina kurdugu sehir, o günden bu yana Senegal'deki Müslümanlar tarafindan kutsal sayiliyor.

Batililarin misyonerlik faaliyetlerine direnen ve halkin Islam ile rabitasini koparmamasi için barisçil mücadele yürüten Seyh Bamba'nin, Fransizlar tarafindan 1895-1902 yillarinda Gabon'a sürgüne gönderildigi, 7 yil boyunca ülkenin ormanlik bölgesinde tek basina yasadigi biliniyor.

Gabon'daki sürgün günlerinde yogun ibadet ve nefis egitimi halindeyken Bamba'nin manevi derecesinin yükseldigine inaniliyor. Bu nedenle her yil hicri takvime göre safer ayinin 18'inde Büyük Magal kutlamalari yapiliyor.

Magal, ülkede en çok konusulan yerel dil Wolofçada "saygi göstermek, kutlamak, büyütmek" anlamina geliyor.