Bakan Ersoy, Kültür Yolu Festivalleri'ne iliskin açiklamalarda bulundu:Selma Kasap- "Ilk gelen rakamlar oldukça sevindirici. Ilk etaptaki 4 sehrimizde 1700'den fazla etkinlik, 4 binden fazla sanatçimizin katilimiyla gerçeklesti ve 4,7 milyon sanatsever bu etkinliklere katilma sansini yakaladi" - "(Gordion Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ne alinmasi) Dosya pozitif sonuçlandi. Bir dosyamiz daha var. Olumlu sonuç alirsak ilk kez camiler, UNESCO tescili almis, kalici miras listesine kayd

Bakan Ersoy, Kültür Yolu Festivalleri'ne iliskin açiklamalarda bulundu:Selma Kasap- "Ilk gelen rakamlar oldukça sevindirici. Ilk etaptaki 4 sehrimizde 1700'den fazla etkinlik, 4 binden fazla sanatçimizin katilimiyla gerçeklesti ve 4,7 milyon sanatsever bu etkinliklere katilma sansini yakaladi"
- "(Gordion Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ne alinmasi) Dosya pozitif sonuçlandi. Bir dosyamiz daha var. Olumlu sonuç alirsak ilk kez camiler, UNESCO tescili almis, kalici miras listesine kayd

ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Kültür Yolu Festivalleri'nden ilk gelen rakamlarin sevindirici oldugunu belirterek, "Ilk etaptaki 4 sehrimizde 1700'den fazla etkinlik, 4 binden fazla sanatçimizin katilimiyla gerçeklesti ve 4,7 milyon sanatsever bu etkinliklere katilma sansini yakaladi." dedi.

Ersoy, CSO Ada Ankara yerleskesinde basin mensuplarina yaptigi açiklamada, Kültür Yolu Festivalleri'nin Baskent ayaginin sürdügünü ifade etti.

Festival yolculuguna 2021'de Istanbul'da Beyoglu Kültür Yolu Festivali ile basladiklarini dile getiren Ersoy, geçen sene sehir sayisinin 5'e çikarildigini, bu sene ise 11 sehirde birden festivaller düzenlendigini söyledi.

Bu seneki festival yolculugunun 5 Agustos'ta Nevsehir Kapadokya'da basladigini, sonrasinda Trabzon, Erzurum ve Çanakkale'de tamamlandigini dile getiren Ersoy, "Ilk gelen rakamlar da oldukça sevindirici. Vatandaslarimiz çok fazlasiyla teveccühte bulunuyor, çok yogun bir sekilde katiliyorlar. Ilk etaptaki 4 sehrimizde 1700'den fazla etkinlik, 4 binden fazla sanatçimizin katilimiyla gerçeklesti ve 4,7 milyon sanatsever, bu etkinliklere katilma sansini yakaladi." bilgisini paylasti.

GastroAntep ve Baskent Kültür Yolu, Konya Mistik, Istanbul, Diyarbakir, Izmir ve Antalya festivalleriyle sürece devam edeceklerini belirten Ersoy, Kültür Yolu Festivalleri'ni yayginlastirmak istediklerini bildirdi.

Ersoy, söyle konustu:

"Her yil da en az 5 tane sehri katarak, mesela önümüzdeki sene 15 sehri dahil etmeye çalisiyoruz. Her yil 5 tane ilave ederek 2028'de 35 sehirde Kültür Yolu Festivali gerçeklestirmek istiyoruz. Bu sene 5 Agustos'ta baslayip 15 Kasim'a kadar devam edecek 100 günlük bir festival silsilesinden bahsediyoruz. Ama önümüzdeki sene itibariyla 1 Nisan'dan baslayip kasim sonuna kadar devam eden 8 aylik bir maratondan bahsediyor olacagiz. 8 ay boyunca farkli sehirlerde 10 binlerce sanatçinin katilimiyla milyonlarca sanatseveri kültür ve sanatla bulusturmus olacagiz."

Festivaller ile öncelikle vatandaslarin kültür ve sanata, kolay ve etkili erisimini saglamayi, kültüre, sanata ve sanatçiya destek olmayi hedeflediklerini anlatan Ersoy, festivallerin gerçeklestirildigi sehirlerin tüm dünyada markalasmasini artirmanin da bir baska hedefleri oldugunu söyledi.

Bakan Ersoy, sehir içi, sehirler arasi ve yurt disindan festival sehirlerine yönelik trafikte ciddi artislar oldugunu belirterek, "Bu da otomatikman turizm yatirimcilarina ve esnafa arti bir deger katiyor." degerlendirmesinde bulundu.

- "Bu seneki etkinlik 100 gün sürecek"

Mehmet Nuri Ersoy, dün Cumhurbaskanligi Senfoni Orkestrasi'nin (CSO) dünyaca ünlü sanatçi Jamal Aliyev'e eslik ettigi performansla baslayan ve bu yil ikinci kez yapilan Baskent Kültür Yolu Festivali'nin Neset Ertas türküleri etkinligi ile sürecegini söyledi.

Baskentte 700'den fazla etkinlik düzenlenecegini ifade eden Ersoy, etkinliklerin "https://kulturyolufestivalleri.com" internet adresinden veya ilgili sehrin sosyal medyasindan takip edilebilecegini anlatti.

Bakan Ersoy, söyle konustu:

"Bu etkinlikleri takip etmenizi tavsiye ediyoruz. Maalesef ilgi duydugunuz etkinliklerin bazi günler çakistigini göreceksiniz. Iki veya üç etkinlige ayni anda katilmak isteyeceksiniz ama seçim yapmak zorunda kalacaksiniz. Ama o etkinliklerin diger sehirlerde de tekrarlari var. Firsat buldukça, ajandaniz müsait oldukça diger sehirlerde kaçirdiginiz etkinlikleri de yakalama firsatini bulacaksiniz diye düsünüyorum. Kültür ve sanat adina bakildigi zaman dünyadaki aslinda en genis kapsamli, en uzun süreli etkinlikler. Bu seneki etkinlik 100 gün sürse de önümüzdeki etkinlik 8 aya yayilan bir etkinlik."

Kültür Yolu Festivalleri'nin çok yogun hazirlik gerektirdigine isaret eden Ersoy, "Festivalin gerçeklestirildigi sehirde kültür yolu rotasi olusturuyorsunuz. Sonra bu rota üzerindeki basta tescilli kültür yapilari olmak üzere kültür merkezlerinin restorasyonu, renovasyonu ve yeniden ihyalarini gerçeklestiriyorsunuz. Yani aslinda bedeni olusturuyorsunuz, sonra kültür yolu festivaliyle bu bedene ruhunu vermis oluyorsunuz." dedi.

- "Birçok kültür merkezinin yeniden ihyasi gerçeklesiyor"

CSO binasini örnek gösteren Ersoy, bakanliginin son dönemde kültür ve sanat konusunda çok ciddi atilimlar gerçeklestirdigini belirtti. Ersoy, "30 yillik geçmiste yüzde 50'si tamamlamis olan binanin 21 ay gibi bir sürede kalan yüzde 50'sini tamamlayip Ankaralinin kültür ve sanat hayatina, sanatseverlere kazandirmis olduk." diye konustu.

Benzer bir çalismanin Istanbul'da Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçeklestirildigini dile getiren Ersoy, "2,5 yil gibi rekor bir sürede, ki Avrupa'daki emsalleriyle kiyaslandiginda üçte bir sürede, beste bir maliyetle, çok daha iyi bir teknoloji kullanilarak Istanbullu sanatseverlerin kullanima kazandirildi." ifadesini kullandi.

Resim Heykel Müzesi'nin restorasyon ve renovasyonunun çok hizli sekilde tamamlandigini, Istanbul'da Rami Kislasi gibi bir eserin sanatseverlere kazandirildigini hatirlatan Ersoy, sunlari söyledi:

"Bu tarz yapilari öncelikli olarak programa aliyoruz, restore ve renovasyonlarini gerçeklestiriyoruz. Birçok kültür merkezinin yeniden ihyasi gerçeklesiyor ve sonunda da bu olusturdugumuz rota üzerindeki etkinlik merkezlerini Kültür Yolu Festivalleri'yle taçlandiriyoruz, destekliyoruz, renklendiriyoruz. Bu sene için 11 ilde ama önümüzdeki sene en az 15 ilde ve sonrasinda 2028'e kadar 35 ili kapsayacak sekilde Kültür Yolu Festivalleri'ni yaymak istiyoruz. Geçen sene 33 milyon ziyaretçiyle bulusturmustuk. Bu sene çok daha fazla ziyaretçinin katilmasini bekliyoruz. Insallah her sene artarak ve genisleyerek bu festival zincirini yayacagiz."

- "Sonuç alirsak ilk kez camiler, UNESCO tescili almis, kalici miras listesine kaydedilmis olacak"

Bakan Ersoy, Gordion Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ne alinmasi hatirlatilarak yöneltilen bir soruya su yaniti verdi:

"Gordion, UNESCO'daki kalici mirasimiz olarak 20. sirada yerini aldi. Tabii ülkemizin, Anadolu'nun çok fazla degeri var ve binlerce, on binlerce yil geriye giden medeniyetlerin kurulup bittigi ve yeni medeniyetlerin kuruldugu bir silsileden bahsediyoruz, Anadolu dedigimiz zaman. O yüzden çok fazla degerimiz var. Ama bu UNESCO Kalici Miras Listesi dosyalari çok dikkatli hazirlanmasi gereken birkaç yil süren çalismalari içeriyor. Çünkü basvurdugunuz yil, yedek liste verme sansiniz yok. Yani o dosyanizin çok dogru bir sekilde ve dogru bir yer için hazirlanmis olmasi lazim ve girdigi an sonucu alip çikmasi gerekiyor. Aksi takdirde o yilki hakkinizi kaybetmis oluyorsunuz. Gordion da bunu hak eden bir yerimizdi ve dosya da pozitif sonuçlandi. Bir dosyamiz daha var aslinda üzerine çok yogun çalistigimiz. Ahsap camilerle ilgili, simdilik o kadarini söyleyeyim. Insallah o da degerlendirme sürecini tamamlamak üzere pozitif bir sonuçla sonuçlanacak ve eger olumlu sonuç alirsak ilk kez camiler, UNESCO tescili almis olacak, Kalici Miras Listesi'ne kaydedilmis olacak. O açidan da umutluyuz. Bekliyoruz."