Bagimsiz Devletler Toplulugu Disisleri Bakanlari toplantisi Semerkant’ta düzenlendiBahtiyar Abdülkerimov

Bagimsiz Devletler Toplulugu Disisleri Bakanlari toplantisi Semerkant’ta düzenlendiBahtiyar Abdülkerimov

SEMERKANT (AA) - Bagimsiz Devletler Toplulugu (BDT) Disisleri Bakanlari toplantisi Özbekistan’in tarihi Semerkant sehrinde gerçeklestirildi.

Özbekistan Disisleri Bakan Vekili Bahtiyar Saidov’un ev sahipliginde Semerkant’taki Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantiya Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, Kazakistan Basbakan Yardimcisi ve Disisleri Bakani Murat Nurtileu, Kirgizistan Disisleri Bakani Ceenbek Kulubayev, Ermenistan Disisleri Bakani Ararat Mirzoyan, Belarus Disisleri Bakani Sergey Aleynik, Azerbaycan Disisleri Bakan Yardimcisi Halaf Halafov, Türkmenistan Disisleri Bakan Yardimcisi Vepa Haciyev ile BDT Icra Komitesi Baskani Sergey Lebedev katildi.

Basina kapali olarak düzenlenen toplantinin açilisinda konusan Saidov, katilimcilara Özbekistan Cumhurbaskani'nin (Sevket Mirziyoyev) selamlarini ileterek, toplantinin basarili geçmesini diledi.

Örgütün önünde büyük görevlerin bulundugunu ve bu toplantida bununla ilgili konularin ele alinacagini kaydeden Saidov, örgütün belirlenen hedeflerine ulasmasi için çabalarin birlestirilmesinin önemini vurguladi.

Saidov, "Bu toplanti, BDT içinde 2023 yilinda yapilmasi planlanan ve çok yogun geçecegi öngörülen önemli etkinliklerin ilki sayiliyor. Önümüzde büyük görevler var, güçlerimizi daha da birlestirerek hedeflerimize ulasabilecegiz." dedi.

- BDT'nin kültür, spor ve gençlik baskentleri belirlendi

Toplantida uluslararasi ve bölgesel gündemin güncel konularina iliskin görüs alisverisinde bulunan bakanlar, BDT ülkelerindeki engelli çocuklar arasinda spor oyunlarinin düzenlenmesi, BDT'nin spor, kültür ve gençlik baskentlerinin belirlenmesi ve BDT ülkeleri disisleri bakanliklari arasinda 2022 yili eylem programi ile çok düzeyli istisareler planinin uygulanmasi meselelerini ele aldi.

Bir sonraki BDT Disisleri Bakanlari Toplantisi'nin 12 Ekim 2023’te Kirgizistan’in baskenti Biskek'te yapilmasini kararlastiran bakanlar, Belarus’un baskenti Minsk'in 2023 yilinin BDT'nin spor baskenti olarak ilan edilmesi, 2024 yilinda bu statünün Ermenistan’in Gümrü sehrine verilmesini karara bagladi.

Bakanlar, BDT ülkelerindeki engelli çocuklar arasinda her 4 yilda bir spor oyunlarinin düzenlenmesine karar verirken, ayrica 2024 yilinin Özbekistan’in baskenti Taskent’in BDT’nin gençlik baskenti, tarihi Semerkant’in ise kültür baskenti ilan edilmesi konusunda mutabik kaldi.

BDT Disisleri Bakanlari Toplantisi'nda imzalanan söz konusu belgeler, 8 Haziran'da Rusya’nin Soçi sehrinde yapilacak BDT Hükümet Baskanlari Konseyi Toplantisi'nda onaylanmasinin ardindan yürürlüge girecek.