Ekvador, Arjantin Büyükelçisini ülkeden sinir disi ettiSinan Dogan

Ekvador, Arjantin Büyükelçisini ülkeden sinir disi ettiSinan Dogan

BOGOTA (AA) - Ekvador, eski Bayindirlik Bakani Maria de los Angeles Duarte'nin Kito'daki Arjantin Büyükelçiliginden kaçarak Venezuela'ya siginmasinin ardindan Arjantin büyükelçisini sinir disi etti.

Ekvador Disisleri Bakanligi, Arjantin'in Kito Büyükelçisi Gabriel Fuks'un sinir disi edildigini ve Buenos Aires'teki Ekvador Büyükelçisi Xavier Monge'nin de istisarelerde bulunmak için ülkeye çagrildigini duyurdu.

Disisleri Bakani Juan Carlos Holguin, basin açiklamasinda, Duarte'nin yolsuzluktan mahkum oldugunu hatirlatarak, eski bakanin hapse girmemek için 2 yili askin süre Büyükelçi Fuks'un konutunda yasadigini söyledi.

Ekvador'da rüsvet suçlamasindan 8 yil hapse çarptirilan eski Bakan Duarte, Agustos 2020'den bu yana yasadigi Kito'daki Arjantin Büyükelçiliginden ayrilarak Venezuela'ya siginmisti.

Arjantin Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada, büyükelçiligin diplomatik konutunda kalan Duarte'nin Venezuela'ya gittigi belirtilerek, "Bayan Duarte, su anda Karakas'ta ve neden böyle bir karar aldigini bizimle paylasmadi. Oglunun yanina gittigine dair bir bilgi yok. Duarte'nin kisa vadede Arjantin'e seyahat etmek gibi niyeti de yok." ifadesine yer verilmisti.

Ekvador hükümeti de Arjantin'in tutarsiz açiklamalarda bulundugunu vurgulamis, Büyükelçiligin Duarte'nin ülkeden nasil kaçtigina iliskin güvenlik kameralari görüntülerini kendileriyle paylasmadigini bildirmisti.

Arjantin hükümetinin siginma teklifinde bulundugu Duarte, Ekvador'un ülkeden çikisina izin vermemesi nedeniyle konuttan ayrilamamisti.

- "2012-2016 Rüsvetleri" sorusturmasi

Bassavci Diana Salazar'in yürüttügü "2012-2016 Rüsvetleri" sorusturmasi, 2012-2016 yillarinda Ekvador eski Devlet Baskani Rafael Correa'nin liderligini yaptigi PAIS Ittifakinin seçim kampanyalarinin finansmaninda usulsüzlük iddialariyla baslatilmisti.

Yolsuzluk iddialarinda, ulusal ve uluslararasi sirketlerin yani sira Latin Amerika tarihinin en büyük yolsuzluk skandalinin merkezindeki Brezilyali insaat firmasi Odebrecht'in de adi yer almisti.

Rafael Correa, 2007-2017 yillarinda Ekvador Devlet Baskanligi görevini yürütmüstü.

"2012-2016 Rüsvetleri" sorusturmasi çerçevesinde, Correa hakkinda istenen tutuklama talebi 9 Agustos 2019'da onaylanmisti.