Azerbaycan, "Türkiye sarti"nin kabul edilmemesi nedeniyle Ispanya'daki görüsmeye katilmama karari aldiRuslan Rehimov

Azerbaycan, "Türkiye sarti"nin kabul edilmemesi nedeniyle Ispanya'daki görüsmeye katilmama karari aldiRuslan Rehimov

BAKÜ (AA) - Azerbaycan, Türkiye’nin de katilmasi sartinin kabul edilmemesi nedeniyle Ermenistan, Avrupa Birligi (AB), Fransa ve Almanya ile Ispanya'da yapilacak görüsmeye katilmama karari verdi.

Azerbaycan'in diplomatik kaynaklarindan edinilen bilgiye göre, Bakü yönetimi, Ispanya'nin Granada kentinde Ermenistan, AB, Fransa ve Almanya'nin katilimiyla yapilacak görüsmeye Türkiye'nin de katilmasini önerdi ve bunda israr etti. Ancak öneri Fransa ve Almanya'nin özel çabalariyla kabul edilmedi.

Ermenistan ile Azerbaycan'in baris görüsmesinin ana gündem olacagi besli toplantida Ermenistan, Fransa, Almanya, AB gibi Azerbaycan karsiti bir atmosferin olusturuldugunu vurgulayan Azerbaycanli yetkililer, Fransiz Savunma Bakani Sebastien Lecornu'nun Ermeni yanlisi sözleri, Fransa Disisleri Bakani Catherine Colonna'nin Ermenistan ziyareti ve askeri isbirligi, silah ve mühimmat teminine iliskin açiklamalari, AB Konseyi Baskani Charles Michel'in dün Azerbaycan'i suçlayan ifadeleri nedeniyle Azerbaycan'in bu formattaki müzakerelere katilma ihtiyaci hissetmedigini belirtti.

Yetkililer, "Bu gerekçelerle Azerbaycan besli görüsmeyi reddetti ve Cumhurbaskani Ilham Aliyev Granada'ya gitmekten vazgeçti." ifadesini kullandi.

Bakü'nün, bölgenin sorunlarini bölgeye uzak ülkelerle tartismaya gerek görmedigini, Ermenistan ile iliski konusunun bölgesel çerçevede tartisilip çözülebilecegine inandigini vurgulayan yetkililer, daha önceki AB-Azerbaycan-Ermenistan üçlü formatinin yeniden canlandirilmasi halinde Azerbaycan'in toplantiya katilabilecegini bildirdi.

Yetkililer, Azerbaycan'in Fransa'nin katildigi hiçbir formatta yer almayacaginin altini çizdi.

Avrupa Siyasi Toplulugu (AST), 5 Ekim'de Ispanya'nin ev sahipliginde Granada'da toplanacak. Toplanti kapsaminda Azerbaycan Cumhurbaskani Ilham Aliyev ile Ermenistan Basbakani Nikol Pasinyan ile yapacagi görüsmeye AB Konseyi Baskani Charles Michel, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ve Almanya Basbakani Olaf Scholz'in da katilmasi planlaniyordu.