Avrasya Tüneli'nden günlük araç geçisinde yilin en yüksek rakamina ulasildiErdal Çelikel- Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu: - "Tünelden 17 Mart'taki 75 bin 865 araç geçisi ile bu yilin en yüksek rakamina ulasildi" - "325 bin motosiklet sürücüsü, Avrasya Tüneli'ni tercih etti"
ANKARA (AA) - Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Istanbul trafigine nefes aldiran Avrasya Tüneli'nden 17 Mart'ta 75 bin 865 aracin geçtigini ve söz konusu rakamin, günlük araç geçisi açisindan yilin en yüksek rakami oldugunu bildirdi.
Bakanliktan yapilan açiklamaya göre, Karaismailoglu, Avrasya Tüneli'nin hizli, güvenli ve konforlu bir ulasim imkani sagladigini belirterek, tüneli kullanan araçlarin yogunlugundaki artisin sürdügünü ifade etti.
Tünelden 17 Mart'taki 75 bin 865 araç geçisiyle 2023 yilinin en yüksek günlük geçis rakamina ulasildigina dikkati çeken Karaismailoglu, 13-17 Mart tarihlerinde 353 bin 665 aracin geçtigine isaret etti.
Tünelin, Aralik 2016'da açildigini animsatan Karaismailoglu, açildigi tarihten 17 Mart'a kadar geçen sürede tüneli toplam 102 milyon 636 bin aracin kullandigini bildirerek, "1 Mayis 2022'den itibaren tüneli motosiklet sürücülerinin de kullanimina açtik. Bu dönemde toplam 325 bin motosiklet, tünelden geçis yapti." bilgisini paylasti.
- Hem mesafe hem de zamandan tasarruf sagladi
Karaismailoglu, iki kita arasindaki mesafeyi 5 kilometreye düsüren Avrasya Tüneli'nin, Istanbul'un güney aksindaki ulasim mesafelerini yaklasik 10 kilometre kisalttigini ve Asya ile Avrupa yakalari arasindaki yolculuk süresini 5 dakikaya kadar indirdigini belirtti.
Bakan Karaismailoglu, sunlari kaydetti:
"Avrasya Tüneli ve diger bogaz geçis alternatiflerinin seyahat süreleri baz alinarak yapilan analiz sonucunda 2022 yilinda kullanicilarin hafta içi zaman kazanci, Kozyatagi-Bakirköy yönünde sabah saatlerinde aylik ortalama 35, aksam saatlerinde aylik ortalama 45 dakika oldu. Bakirköy-Kozyatagi yönünde ise sabah saatlerinde ortalama 26, aksam saatlerinde 42 dakika olarak gerçeklesti. Ayrica, Avrasya Tüneli, 400'den fazla kamera ve otomatik olay algilama sistemiyle 7/24 kesintisiz olarak izleniyor ve ariza, kaza gibi olagandisi durumlara uzman ekipler tarafindan aninda müdahale ediliyor. Müdahale süresi isletme ilk açildiginda ortalama 3 dakika iken 'önce insan' ilkesi gözetilerek 20 ay gibi kisa bir süre içerisinde yapilan iyilestirmeler sayesinde 2 dakikanin altina indirildi."
- 2022'de karbon nötr olma hedefine ulasildi
Avrasya Tüneli'nde, çevresel sürdürülebilirlik sorumlulugunun da öne çiktiginin altini çizen Karaismailoglu, su ifadeleri kullandi:
"Tünel, 2022 yilindaki elektrik tüketiminin tamamini geri dönüstürülebilir kaynaklardan saglayarak, Uluslararasi Yesil Enerji Sertifikasi (I-REC) aldi. Böylece elektrik ihtiyacindan kaynaklanan karbon ayak izinin azaltilmasina ve enerji verimliliginin arttirilmasina destek oldu. Isletme faaliyetlerindeki karbon ayak izini denklestirerek ISO 14064 Karbon Nötr Belgesi almaya hak kazanan Avrasya Tüneli, 2022 yilinda karbon nötr proje olma hedefine ulasti."