Bursali rallici hobi garajinda arkadaslarinin klasik araçlarina hayat veriyorMustafa Yilmaz- Rallilere 1971'den bu yana katilan, 30 klasik otomobilden olusan koleksiyonu bulunan 71 yasindaki is insani ve otomotiv mühendisi Kürsat Sancaktar, dernekler sayesinde tanistigi arkadaslarinin araçlarinin bakimindan isçilik ücreti almiyor - Sancaktar: - "Genelde koleksiyon arabalarini yapiyorum, siradansa veya arabayi satacaksa yapmiyorum. Çünkü biz burada ticari bir amaç gütmüyoruz"
BURSA (AA) - MUSTAFA YILMAZ - Bursa'da yasayan is insani, otomotiv mühendisi ve ralli pilotu Kürsat Sancaktar, koleksiyonundaki araçlari restore etmek için açtigi hobi garajinda arkadaslarinin klasik otomobillerine de bakim yapiyor.
Klasik otomobil sevdasi katildigi ilk rallide kullandigi Murat 124 marka araciyla baslayan 71 yasindaki Sancaktar, tutkusunu en eskisi 1956 model olan 30 araçlik koleksiyonla taçlandirdi.
Kendine ait firmada otomotiv mühendisligine devam eden Sancaktar, Yildirim ilçesindeki Otosansit Sanayi Sitesi'nde açtigi hobi garajinda klasik otomobillerini restore ediyor.
Arkadaslarindan, tanidiklarindan gelen talepleri geri çevirmeyen Sancaktar, onlarin klasik araçlarinin tamir ve restorasyonuyla da ugrasiyor. Bu hizmet karsiliginda hiçbir isçilik ücreti almayan Sancaktar, sahiplerine araçlarini satmamalarini sart kosuyor.
Restorasyondan sonra satilmasi planlanan araçlari tamir etmeyen Sancaktar, kendi koleksiyonundaki araçlari ise kullanmiyor.
- "Binlerce araba tamir etmis, motor toplamisimdir"
Kürsat Sancaktar, AA muhabirine, simdiye kadar katildigi rallilerde 10 Türkiye sampiyonlugu bulundugunu söyledi.
Klasik rallilere bal köpügü rengi vosvosuyla katildigini belirten Sancaktar, 1971'den itibaren her yil yarislarda yer aldigini anlatti.
Babasina ait yetkili serviste okuldan artan zamanlarinda çalisarak tamir islerini ögrendigini aktaran Sancaktar, sözlerini söyle sürdürdü:
"Ben bu isin hem çirakligini yaptim hem de mektebini okudum. 'Neden kendim yapmayayim?' dedim. Insanlara para ödeyecegime takim almak daha ucuza geldi. Ustanin yaninda yetismedim, kitaplardan okuyarak bu bilgilere sahip oldum. Binlerce araba tamir etmis, motor toplamisimdir, hala açar kitaplara bakarim. Bursa Vosvos Dernegimiz var, Türkiye'deki en eski otomobil derneklerinden biri. Çok yakin arkadaslarimizla kurduk. Dernek üyeleri ve diger arkadaslarimin koleksiyonlarinda araçlari var. Tamir için onlardan bolca talep geliyor. Genelde koleksiyon arabalarini yapiyorum, siradansa veya arabayi satacaksa yapmiyorum. Çünkü biz burada ticari bir amaç gütmüyoruz."
- Koleksiyonunda kendi ürettigi mini araçlar da var
Isçilik için ücret talep etmedigini anlatan Sancaktar, sadece kullanilan parçalarin kendisi tarafindan temin edilmesi halinde bunun bedelini aldigini dile getirdi.
Hava sogutma motorlu araçlarin onarimini yaptigini, otomobili kullanmaktan ziyade imal etmeyi, onarmayi sevdigini vurgulayan Sancaktar, "Koleksiyonumda 30 aracim var. Kökten projesi de kendime ait olan 'buggy' aracim var. Plakasini da aldim, bundan nasil vazgeçeyim para için. Off-road için kökten yaptigim 'paja' var, 1959 model bir arabam var, ikinci sahibiyim. 30 sene önce aldim. 14 yil önce aldigim Amerikan versiyon bir kaplumbagam var, onu yapmaya çalisiyorum. Anadol STC var, onu ayaklandirmayi düsünüyorum koleksiyonuma. Replika bir Porsche 356 yaptim." diye konustu.
Klasik araçlarin, bir üretim yilinda en fazla 2 bin 500 adet üretilmis ve fabrika tarafindan "klasik" diye tescil edilmis araçlar oldugunu belirten Sancaktar, bunun disindaki araçlarin "nostaljik" oldugunu, kullanicilarin bu detaya dikkat etmesi gerektigini sözlerine ekledi.