Mardin Artuklu Üniversitesinden Tunus’ta uluslararasi sempozyumMehmet Akif Turan
TUNUS (AA) - Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ), Tunus’un Hamamat kentinde 6'nci Uluslararasi Insan, Toplum ve Sürdürülebilir Kalkinma Arastirmalari Sempozyumu düzenledi.
Tunus Kartaca Üniversitesi ve Tunus Ibn Haldun Üniversitesi ile isbirligi içinde Saygin Bilim Dernegi koordinasyonunda düzenlenen sempozyuma, MAÜ Rektörü Prof. Dr. Ibrahim Özcosar, Türkiye’nin Tunus Egitim Müsaviri Ilyas Yavuz’un yani sira onlarca ülkeden yüzlerce akademisyen katildi.
Kartaca Üniversitesini temsilen sempozyumda konusan Prof. Dr. Necm Dehhar, MAÜ isbirligiyle Tunus’ta uluslararasi bir sempozyum düzenledikleri için çok gururlu oldugunu söyledi.
Uluslararasi katilim saglanan sempozyumun birçok fikir alisverisine imkan taniyacaginin altini çizen Dehhar, "Türk üniversiteleri ile devam eden güzel isbirligimizi, Tunus’ta sürdürmekten ziyadesiyle memnunuz. Bu sempozyum, karsilikli ilmi tanismalara, istisarelere ev sahipligi yapacak. Kültürel tanisiklik için önemli bir firsat sunan sempozyuma katilan taraflara sükranlarimi sunuyorum." dedi.
- "MAÜ bir dünya üniversitesi olma yolunda"
Sempozyumda konusan MAÜ Rektörü Prof. Dr. Özcosar, akademik hayatinda önemli bir yere sahip olan Ibn Haldun’un memleketinde bu sempozyumu düzenlemekten dolayi çok mutlu oldugunu belirtti.
Üniversitelerin uluslararasi çalismalarinin önemine vurgu yapan Özcosar, MAÜ bünyesinde Uluslararasi Iliskiler Koordinatörlügü kurduklarini ve üniversite olarak uluslararasi iliskilere özel önem verdiklerini söyledi.
Düzenledikleri ulusal çalismalarin yani sira isbirligi yaptiklari uluslararasi çalistay, kongre, konferans ve paneller ile MAÜ’yü uluslararasi bir kongre merkezi haline getirdiklerini belirten Özcosar, "16 farkli ülkede 46 farkli üniversite ile 79 ikili anlasmaya imza attik. Dünyanin önemli bir tarih, kültür ve turizm rotasi olan kadim sehir Mardin’in tek üniversitesi olan MAÜ bir dünya üniversitesi olma yolunda." ifadelerini kullandi.
- Sempozyumda Ibn Haldun vurgusu
MAÜ Rektörü Özcosar, sempozyuma iliskin AA muhabirine yaptigi degerlendirmede de Ibn Haldun’un sosyal ve modern bilimlere ilham veren çok genis bir arka plana sahip teorik arastirmalari olduguna dikkati çekti.
Özcosar, “Bu arastirmalarin Islam dünyasinda modern dönemde yeniden gündeme gelmesiyle sosyal bilimlere isik tutabilecek yeni teorilere dönüsebilmesi hem Islam dünyasi açisindan hem de modern bilimin çikmazlari açisindan çok büyük önem tasidigini düsünüyorum. Bu sebeple Tunus’ta Ibn Haldun’un memleketinde bu sempozyumu yapiyor olmak açikçasi biz akademisyenler için oldukça önemli ve anlamli." diye konustu.
- Sempozyuma 23 ülkeden 350’yi askin akademisyen katiliyor
Sempozyumun Islam dünyasindaki akademisyenler arasinda bir araya gelmeyi ve etkilesimi artirmayi hedefledigini belirten Özcosar, sunlari söyledi:
"23 ülkeden 350’yi askin akademisyenin katildigi bir sempozyum, Islam dünyasi açisindan kalkinma teorilerini kendi geleneginden ilham alarak modern dünyanin düsünce yapisiyla meczedebilen bir teorik alt yapiya kavusturmasi açisindan çok önem arz etmekte. Somut olarak Islam dünyasinda emperyal diyebilecegimiz, modern bilime karsi kendi bilim anlayisini ve bilimsel teorilerini yeni bir akademik anlayisin ortaya çikarmasi açisindan bu tür çalismalari önemli ve anlamli buluyorum."
Bu yil 137’si Türkiye'den 350’nin üzerinde akademisyenin katki sundugu Uluslararasi Insan, Toplum ve Sürdürülebilir Kalkinma Arastirmalari Sempozyumu her yil farkli bir ülkede düzenleniyor.