"Futbolda sike kumpasi" davasinin yeniden görülmesine baslandiBasak Akbulut Yazar

"Futbolda sike kumpasi" davasinin yeniden görülmesine baslandiBasak Akbulut Yazar

ISTANBUL (AA) - Fetullahçi Terör Örgütü'nün (FETÖ) "futbolda sike" sorusturmasinda kumpas kurduklari gerekçesiyle 88 sanigin yargilandigi davanin, istinafin usulden bozma kararinin ardindan yeniden görülmesine baslandi.

Istanbul 23. Agir Ceza Mahkemesi'ndeki durusmaya baska suçtan tutuklu bazi saniklar Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) araciligiyla baglandi. Müdahil Fenerbahçe Kulübü ve Aziz Yildirim ile saniklarin avukatlari da durusmada hazir bulundu.

Istanbul Bölge Adliye Mahkemesinin bozma kararinin okunmasinin ardindan saniklarin savunmalari alindi.

Savunma yapan saniklar beraat talebinde bulunurken, müdahil avukatlari saniklarin cezalandirilmasini istedi.

Mahkeme heyeti, bozma kararina uyulmasina hükmederek, sanik savunmalarina devam edilmek üzere durusmayi 22 Haziran'a erteledi.

- Davanin geçmisi

FETÖ'nün "futbolda sike" sorusturmasinda kumpas kurdugu gerekçesiyle yürütülen sorusturma sonucunda Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca iddianame hazirlandi.

Iddianamede, "bir numarali" sanik FETÖ elebasi Fetullah Gülen'in 35 yildan 85 yila kadar, kapatilan Zaman Gazetesi Genel Yayin Müdürü Ekrem Dumanli'nin 35 yildan 78 yila kadar hapisle cezalandirilmasi talep ediliyor.

Eski Samanyolu Yayin Grubu Baskani Hidayet Karaca hakkinda 35 yildan 80 yila kadar hapis cezasi öngörülen iddianamede, eski milletvekili Ilhan Isbilen ve is adami Muammer Ihsan Kalkavan'in 35 yildan 85 yila kadar hapis cezasina çarptirilmasi isteniyor.

Iddianamede, dönemin Istanbul Emniyet Müdür Yardimcisi Mutlu Ekizoglu, Istanbul Organize Suçlar ile Mücadele Sube Müdürü Nazmi Ardiç, kapatilan Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serif Ali Tekalan, Prof. Dr. Suat Yildirim, avukat Orhan Erdemli, eski emniyet müdürü Ali Fuat Yilmazer ve avukat Cemalettin Mutlu ile diger 95 sanik hakkinda da çesitli sürelerle hapis cezalari talep ediliyor.

- Ayrilan 5 sanikli dosyada karar

Davanin açildigi Istanbul 23. Agir Ceza Mahkemesi heyeti, 3 Temmuz 2020'deki durusmada, firari saniklar ile haklarinda yalnizca "silahli terör örgütü üyeligi" suçlamasi bulunan bazi saniklarin dosyasini ayirmis, böylece sanik sayisi 88'ye düsmüstü.

Dosyasi ayrilan 5 sanik yönünden görülen davanin 30 Aralik 2020'deki durusmasinda karar açiklanmisti. Haklarinda sadece "örgüt üyeligi" suçu bulundugu gerekçesiyle dosyalari ayrilan 5 saniktan Nazif Aktas, "FETÖ'ye yardim etme" suçundan 3 yil 9 ay, Orhan Erdemli ise ayni suçtan 3 yil hapis cezasina çarptirilmisti. Sanik Erdemli'nin etkin pismanlik hükümleri gerekçesiyle cezasini 1 yil 10 ay 15 güne indiren heyet, bu kisinin cezasinin açiklanmasi hükmünü de geri birakmisti.

Heyet, diger saniklar Ali Fuat Yilmazer, Mehmet Baransu ve Ali Çelik hakkinda, "FETÖ'ye üye olmak" suçundan açilan davayi ise mükerrer olmasi nedeniyle reddetmisti.

- Dava 4 Haziran 2021'de karara baglandi

Diger saniklar yönünden devam eden davada 4 Haziran 2021'de karar açiklanmis, kapatilan Samanyolu Yayin Grubu Baskani Hidayet Karaca 76 kez "haberlesmenin gizliligini ihlal" suçundan 1 yil 6'sar ay, 166 kez "resmi belgede sahtecilik" suçundan 6'sar yil ve 91 kez "iftira" suçundan da 2'ser yil olmak üzere toplam 1292 yil hapis cezasina çarptirilmisti.

Eski polis memuru Lokman Yanik, "silahli terör örgütüne yardim etmek" suçundan 5 yil, 91 kez "iftira" suçundan 1 yil 8'er ay ve "resmi belgede sahtecilik" suçundan da 5 yil olmak üzere toplam 161 yil 8 ay hapisle cezalandirilmisti.

Dönemin Istanbul Organize Suçlarla Mücadele Sube Müdürü Nazmi Ardiç ise 70 kez "haberlesmenin gizliligini ihlal" suçundan 5 yil 7 ay 15'er gün, yine 4 kez "haberlesmenin gizliligini ihlal" suçundan 4 yil 6'sar ay, 134 kez "resmi belgede sahtecilik" suçundan 9 yil 4 ay 15'er gün, yine 13 kez "resmi belgede sahtecilik" suçundan 7 yil 6'sar ay, 17 kez "iftira" suçundan 2'ser yil, yine 69 kez "iftira" suçundan da 2 yil 6'sar ay olmak üzere, müsteki ve magdurlara karsi tüm bu suçlardan 1971 yil 1 ay hapse mahkum olmustu.

Dönemin Istanbul Organize Suçlarla Mücadele Sube Müdür Yardimcisi Ahmet Kalender ise 76 kez "haberlesmenin gizliligini ihlal" suçundan 5'er yil, 155 kez "resmi belgede sahtecilik" suçundan 7 yil 6'sar ay, 80 kez "iftira" suçundan 2 yil 6'sar ay ve yine 12 kez "iftira" suçundan da 2'ser yil olmak üzere toplam 1766 yil 6 ay hapis cezasina çarptirilmisti.

Benzer suçlardan saniklardan Muhammed Kaya 1381 yil 6 ay ve Ramazan Haktan Helvaci da 1005 yil 3 ay hapisle cezalandirildi.

Saniklardan Furkan Durmaz "silahli terör örgütü üyeligi" suçundan diger saniklarin aldigi cezalardan daha az olan 1 yil 6 ay 22 gün hapisle cezalandirilmisti. Sanik Durmaz, bu suç ve diger suçlarla toplam 302 yil 6 ay hapisle cezalandirilmisti.

Diger saniklarin 26'sini benzer suçlardan 5 yil ile 675 yil arasi hapis cezasina mahkum eden heyet, 15 saniga sadece "silahli terör örgütü üyeligi" suçundan hapis cezalari vermisti.

Mahkeme, yargilanan saniklardan Ekrem Açikel'in tüm suçlardan beraatine hükmetmisti. Ilhan Isbilen de tüm suçlardan beraat ederken mahkeme 9 sanikla ilgili "herhangi bir karar veya ceza verilmesine yer olmadigina", 29 sanikla ilgili ise "beraat ve karar veya ceza verilmesine yer olmadigina" yönelik hükümler kurmustu.

Dosyayi inceleyen Istanbul Bölge Adliye Mahkemesi, bazi eksiklikler oldugu gerekçesiyle ilk derece mahkemesinin kararini usulden bozmustu.