Macron'un emeklilik reformu kabul edilmezse Ulusal Meclisi feshedecegi iddiasiAlaattin Dogru

Macron'un emeklilik reformu kabul edilmezse Ulusal Meclisi feshedecegi iddiasiAlaattin Dogru

ANKARA (AA) - Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un, tartismali emeklilik reformu kabul edilmezse Ulusal Meclisi feshedecegi iddia edildi.

Fransiz basinindaki haberlere göre, Macron, dün gece Elysee Sarayi'nda Basbakan Elisabeth Borne ve kabinesini topladi, bu sabah da iktidar çogunlugunun temsilcileriyle bir araya geldi.

Macron, iktidar kanadindan reformun geçmesi için kararli durus sergilemelerini istedi.

Elysee Sarayi kaynaklari da Macron'un "emeklilik yasini 62'den 64'e çikarmayi öngören reforma iliskin tasari" parlamentodan geçmedigi takdirde Ulusal Meclisi feshetme karari alacagini belirtti.

Öte yandan Macron'un, hükümetin anayasada yer alan imtiyaza dayanarak tasariyi oylamadan meclisten geçirme seçenegini degerlendirebilecegi konusuluyor

Böylesi bir durumda oylamadan saf disi birakilan muhalefet kanadinin ise hükümeti düsürmek için gensoru sunmasi ihtimali bulunuyor.

Dün Karma Komisyondan geçen reforma iliskin yasa tasarisi, bugün nihai olarak Senatoya ardindan Ulusal Meclise sunulacak.

- Emeklilik reformu için kritik hafta

Fransa Basbakani Elisabeth Borne, 10 Ocak'ta, Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un seçim vaatleri arasinda yer alan emeklilik reformunun hayata geçirilecegini açiklamisti.

Emeklilik yasinin 62 oldugu ülkede, 1 Eylül'den itibaren yasal emeklilik yasinin kademeli olarak her yil 3 ay yükseltilerek 2030'da 64'e çikarilacagini ifade eden Borne, 2027'de emeklilik maasinin tamamini alabilmek için 43 yil prim ödeme sarti getirilecegini söylemisti.

Tartismali reforma karsi ülke çapinda 19 Ocak'tan bu yana birçok kez grev ve protestolar düzenlendi.

Reformun, "emeklilik yasini kademeli olarak 62'den 64'e çikarmayi öngören" en tartismali maddesini 9 Mart'ta onaylayan Senato, 12 Mart'ta reformun diger maddelerini kabul etmisti.

Karma Komisyonda dün görüsülen ve kabul edilen reform, bir daha Senatoda oylamaya sunulacak, ardindan nihai oylama için Ulusal Meclise gönderilecek.

Mecliste salt çogunlugu bulunmayan iktidar kanadi, son günlerde özellikle merkez sag Cumhuriyetçiler (LR) partisi milletvekillerini destek vermeleri için ikna etmeye çalisiyor.