Eski Iskoçya Bölgesel Basbakani Sturgeon'un gözaltina alinan esi serbest birakildiZuhal Demirci

Eski Iskoçya Bölgesel Basbakani Sturgeon'un gözaltina alinan esi serbest birakildiZuhal Demirci

LONDRA (AA) - Eski Iskoçya Bölgesel Basbakani ve Iskoçya Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Nicola Sturgeon’un esi ve partinin de eski teskilat baskani Peter Murrell, SNP'nin finansmaniyla ilgili yürütülen sorusturma kapsaminda gözaltina alinmasinin ardindan serbest birakildi.

Iskoç Polisinden yapilan açiklamada, Sturgeon'la evli olan 58 yasindaki Murrell'in gözaltina alinmasinin ardindan serbest birakildigi ve kendisine herhangi bir suçlamanin yöneltilmedigi belirtildi.

Öte yandan, açiklamada, polis sorusturmasinin devam ettigi bildirildi.

Sturgeon, partinin eski teskilat baskani olan esi Murrell'in serbest birakilmasindan kisa bir süre önce yaptigi açiklamada, esinin gözaltina alinmasiyla ilgili önceden bilgisi olmadigini açikladi.

Murrell, parti üyeligindeki düsüsle ilgili yaniltici açiklamalarla ilgili sorumlulugunu gerekçe göstererek, 1999'dan bu yana yürüttügü parti teskilat baskanligi görevinden geçen ay istifa etmisti.

- Sturgeon'un esi parti finansmani sorusturmasinda gözaltina alinmisti

Iskoçya'da iktidardaki SNP'nin finansmaniyla ilgili Temmuz 2021'de baslatilan sorusturma kapsaminda, polis tarafindan parti genel merkezi ve bazi adreslerde dün sabah arama baslatilmisti.

Sorusturma kapsaminda, 1999'dan geçen aya kadar 24 yildir SNP'nin idari yöneticisi olan, eski Basbakan Sturgeon'un esi Murrell yerel saatle 07.45'te gözaltina alinmisti.

Ayrica, SNP'nin Edinburgh'daki binasi ve Murrell-Sturgeon çiftinin Glasgow'daki evi de polis kordonuna alinmisti. Eski Basbakan Sturgeon'un evindeki aramaya gelen polisler bahçeye çadir kurarken evin tüm perdeleri kapatilmisti.

- Bagimsizlik kampanyasi için toplanan 600 bin sterlin baska isler için kullanildi iddiasi

Partinin finansmani sorusturmasi SNP'nin ikinci bagimsizlik referandumu kampanyalarinda kullanmak üzere 600 bin sterlin (yaklasik 15 milyon lira) toplamasinin ardindan yapilan sikayetler üzerine baslatilmisti.

Toplanan paranin kampanya giderlerine degil, partinin günlük harcamalarinda kullanildigi iddialar arasinda bulunuyor.

Sorusturmanin açildigi dönemde açiklama yapan dönemin Iskoçya Bölgesel Basbakani Sturgeon, sorusturma nedeniyle endiseli olmadigini belirterek, her kurusun, bagimsizlik kampanyalarinda kullanilmak üzere toplandigini söylemisti.