"Age of Empires" oyunu, karincalari istilaci türlerine karsi korumak için kullanilabilirIrmak Akcan

"Age of Empires" oyunu, karincalari istilaci türlerine karsi korumak için kullanilabilirIrmak Akcan

ANKARA (AA) - Avustralyali bilim insanlari, "Age of Empires" adli bilgisayar oyununu kullanarak isgalci karinca türleriyle basa çikmanin yöntemlerini arastirdi.

???????Commonwealth Bilimsel ve Endüstriyel Arastirma Kurumu (CSIRO) ve Bati Avustralya Üniversitesinden bilim insanlarinin yürüttügü ortak çalismada, bilgisayar oyunu kullanilarak yerli ve istilaci karincalar arasindaki savasin simülasyonlari incelendi.

Arastirmacilar, Age of Empires oyununda, dogadakine benzer senaryolarda "karinca ordulari" olusturarak bunlarin arasindaki çatismalarin sonuçlarini izledi.

Avustralya'ya ait bir tür olan "et yiyen karincalarin", "Arjantin karincalarina" karsi davranislarini inceleyen arastirmacilar, oyun içerisinde farkli boyutlarda ordular ve savas alanlari olusturarak sonuçlari kaydetti.

Yapilan savas simülasyonunda güçlü askerlerden olusan küçük gruplar, daha güçsüz ancak kalabalik gruplarla karsilastirildi.

Boyut olarak diger türden daha büyük olan 20 et yiyen karincayi, 200 Arjantin karincasiyla bir araya getiren arastirmacilar, Arjantin karincalarinin sayisinin artmasinin, ölen et yiyen karinca sayisinin artmasina neden oldugunu fakat deneyin sonucunda et yiyen karincalarin her zaman galip geldigini saptadi.

- "Bilgisayar oyunlari ile karinca türleri arasindaki savaslar" benzerlik gösteriyor

Söz konusu simülasyonu, gerçek hayattaki karinca davranislariyla karsilastiran arastirmacilar, ikisi arasinda benzerlik oldugunu buldu.

Arastirmacilar, ulasilan sonuçlarin Birinci Dünya Savasi'nda kullanilan "muharebe teorileri"yle istikrarli oldugunu belirtti.

Arastirmaci Samuel Lymbery, "karincalarin savas tarzlarinin, insanlara benzeyen birkaç hayvandan biri oldugunu" belirterek simülasyonun isgalci karinca türleriyle basa çikmada kullanabilecegini söyledi.

Arastirma, Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) adli dergide yayimlandi.