Antarktika Bilim Seferi'ne katilan ögrenciler, TEKNOFEST Izmir'de de birinci olduHalil Fidan- "Mese palamudundan plastik üretme" konusunda hazirladiklari poster sunumla 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ne giden üç ögrenci, TEKNOFEST'ten de girisimcilik ödülü aldi - Koç Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisligi ögrencisi Zeynep Ipek Yanmaz: - "Mese palamudu kullanarak dogada 45 günde çözünen, geleneksel plastikten yüzde 20 daha az maliyetli ve 20 kat daha dayanikli bir plastik ürettik. Bunu

Antarktika Bilim Seferi'ne katilan ögrenciler, TEKNOFEST Izmir'de de birinci olduHalil Fidan- "Mese palamudundan plastik üretme" konusunda hazirladiklari poster sunumla 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ne giden üç ögrenci, TEKNOFEST'ten de girisimcilik ödülü aldi 
- Koç Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisligi ögrencisi Zeynep Ipek Yanmaz:
- "Mese palamudu kullanarak dogada 45 günde çözünen, geleneksel plastikten yüzde 20 daha az maliyetli ve 20 kat daha dayanikli bir plastik ürettik. Bunu

IZMIR (AA) - HALIL FIDAN - Lise ögrencisiyken girdikleri yarismada birinci olarak TÜBITAK MAM Kutup Arastirmalari Enstitüsünün koordinasyonunda bu yil subatta gerçeklestirilen 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ne katilan ögrencilerin gelistirdigi "mese palamudundan organik plastik projesi", TEKNOFEST Izmir'de düzenlenen girisimcilik yarismasindan da birincilik elde etti.

AA'nin 9. kez global iletisim ortagi oldugu, Çigli Havaalani'nda düzenlenen TEKNOFEST, dördüncü gününde de hava gösterileri ve diger etkinliklere ev sahipligi yapiyor.

Bu kapsamda Girisimcilik Yarismasinin kazananlari da belli oldu.

Lise ögrencisi olduklari dönemde Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ne katilan üniversite ögrencileri Zeynep Ipek Yanmaz, Azra Ayse Biçakçi ve Hilal Basak Demirel'in hazirladigi "Mese Agaci Palamudu Selülozu ve Nisastasi Bazli Biyoçözünür Plastik" baslikli proje Çevre, Enerji ve Iklim Teknolojileri-Ön Kuluçka Kategorisinde ödüle layik görüldü.

Koç Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisligi ögrencisi Zeynep Ipek Yanmaz, AA muhabirine, iki yil önce lisede okurken 5. Ulusal Kutup Bilimleri Çalistayi için bir poster sunumu hazirladiklarini ve projeye böylece basladiklarini söyledi.

Sonrasinda birinci seçilerek Antarktika'ya gittiklerini anlatan Yanmaz, sunlari kaydetti:

"Mese palamudu kullanarak dogada 45 günde çözünen, geleneksel plastikten yüzde 20 daha az maliyetli ve 20 kat daha dayanikli bir plastik ürettik. Bunun canli ve insan sagligina zarar vermedigine dair Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligimizdan bir belge aldik ve simdi bunu burada hayata geçirmeye çalisiyoruz. Antarktika'da projemizin deneylerini yaptiktan sonra basarili sonuçlar elde ettik. Daha sonra bunu Girisim Yarismasi'na tasidik. Burada da en iyi girisim seçildik ve simdi sirketlesme yolunda ilerliyoruz projemizle. Bundan sonraki amacimiz Türkiye'de bu biyoçözünür plastigi yayginlastirarak ülkemizin de Sifir Atik politikasi dogrultusunda sürdürülebilir bir üretim saglamak."

Zeynep Ipek Yanmaz, projenin Antarktika ile baglantisina iliskin de su bilgileri verdi:

"Attigimiz her atik aslinda okyanus akintilariyla beraber en ciddi kirliligi Antarktika'da olusturuyor. Bir de isin su boyutu var; bizim her sene Antarktika'ya sefere giden bir Türk bilim ekibimiz var. Bu bölgeye plastik sokmak yasak. Özel izinlerle sokuluyor. Biz onlarin da plastiklerini üretmek adina böyle bir projeye baslamistik. Su anda bu ödülü almak çok gurur verici. Bizim lisede bir kimya projesi olarak yaptigimiz proje Antarktika'ya gitti, bizim hayal edemeyecegimiz bir yere. Simdi de bizim belki de gelecekteki isimizi olusturacak bir sirket haline gelecek. Belki Türkiye'nin tamamini etkileyerek kullanilan bir plastik poset haline dönüsecek. Bizim için çok gurur verici, ülkemiz için bir seyler yapabilmek."