Kemige implante isitme cihazlari duyma imkani sagliyorUgur Aslanhan- Ankara Özel Lokman Hekim Üniversitesi Kulak Burun Bogaz Bölüm Baskani Prof. Dr. Celil Göçer: - "Tek tarafli isitme kaybi, iletim tipi isitme kaybi ya da karma isitme kaybi olan kisiler için tasarlanan kemige implante isitme cihazlari, sesin iletilmesine yönelik dogal fonksiyonu olan kemik yolu iletimi kullanarak isitmeyi sagliyor. Yetiskinlerde yasam kalitesini iyilestiren bu çözüm, çocuklarda konusma ve zihinsel fonksiyon geli

Kemige implante isitme cihazlari duyma imkani sagliyorUgur Aslanhan- Ankara Özel Lokman Hekim Üniversitesi Kulak Burun Bogaz Bölüm Baskani Prof. Dr. Celil Göçer:
- "Tek tarafli isitme kaybi, iletim tipi isitme kaybi ya da karma isitme kaybi olan kisiler için tasarlanan kemige implante isitme cihazlari, sesin iletilmesine yönelik dogal fonksiyonu olan kemik yolu iletimi kullanarak isitmeyi sagliyor. Yetiskinlerde yasam kalitesini iyilestiren bu çözüm, çocuklarda konusma ve zihinsel fonksiyon geli

ISTANBUL (AA) - Ankara Özel Lokman Hekim Üniversitesi Kulak Burun Bogaz Bölüm Baskani Prof. Dr. Celil Göçer, kemige implante isitme cihazlarinin kemik yolu iletimi kullanarak isitmeyi sagladigini belirterek, "Yetiskinlerde yasam kalitesini iyilestiren bu çözüm, çocuklarda konusma ve zihinsel fonksiyon gelisimi için olmazsa olmaz." ifadesini kullandi.

Prof. Dr. Göçer, yaptigi yazili açiklamada, çevredeki sesleri duymak ve sesi duyurmak için isitme mekanizmasinin nasil çalistigi hakkinda birçok kimsenin yeterli bilgi sahibi olmayabildigini kaydederek, isitmenin nasil gerçeklestigi hakkinda bilgi verdi.

Kulak kepçesinin, özel anatomisi ve yerlesimi sayesinde etraftaki ses dalgalarini toplayarak dis kulak yoluna ilettigini aktaran Göçer, su açiklamalarda bulundu:

"Dis kulak yolunun rezonans frekansi etkisiyle ses enerjisinin siddeti artirilarak kemik zarina ulastirilir. Kulak zari, titresimleri orta kulakta yer alan kemikçikler vasitasiyla yine sesin siddetini artirarak iç kulaga iletir. Iç kulaga ulasan titresimler elektrik sinyallerine çevrilir. Isitme siniri bu sinyalleri isitme korteksimize ulastirir ve duyma gerçeklesir. Sesin mucizevi yolculugunun kisa özeti tam olarak bu sekildedir. Sesin isitmeye dönüstügü bu yolculuktaki duraklardan bir veya birkaçinda engellenme oldugunda isitme kaybi meydana gelir. Isitme kaybinin tedavisi, sebebine göre degisiklik gösterir."

- "Kemik iletimli isitme implantlari hastanin duydugu sesin kalitesini yükseltiyor"

Prof. Dr. Celil Göçer, vücudun sesi iletmeye yönelik dogal yetisinden yararlanilan kemige implante isitme cihazlarinin kullanimindan bahsederek, bu cihazlarin, sesin aktarilmasinda kemik yolu iletimi kullanarak essiz bir isitme deneyimi sundugunu bildirdi.

Kulagin arkasindaki kemige yerlestirilen implant ve bu implanta entegre isitme cihazi sayesinde ses enerjisinin dogrudan iç kulak sivilarina iletildigini belirten Göçer, su bilgileri verdi:

"Bu implantlarin, eski tip kemik iletimli implantlardan farkli olarak enerjiyi dogrudan kemige iletmesi nedeniyle cildin neden oldugu yaklasik 7-15 dB ses kaybi ortadan kalkar. Ayrica cilt üzerinde basinç hissi de olmadigi için oldukça konforlu bir isitme deneyimi saglamaktadir. Kemige implante isitme cihazlari hastanin duydugu ses kalitesi ve konusmayi anlama performansini da belirgin olarak daha artirmaktadir."

Göçer, bazi hastalarin kulak arkasi veya kanal içi isitme cihazi kullanamadiklarini kaydederek, kronik orta kulak iltihabi olan hastalarin akinti nedeniyle isitme cihazi kullanmadigini, daha önce geçirilen kulak ameliyati nedeniyle dis kulak kanali anatomisi degismis hastalarin da klasik isitme cihazi kullanmakta zorlandigini anlatti.

Dogustan kulak kepçesi veya dis kulak yolu gelismemis hastalarin da kulak arkasi veya kanal içi isitme cihazi kullanamadiklari için kemik iletimli isitme implantlarindan rahatlikla yararlanabilecegini aktaran Göçer, isitme cihazi ihtiyaci olan bazi hastalarin alerjik dis kulak hassasiyeti nedeniyle kulak kaliplarina reaksiyon gösterebildigini kaydetti.

Göçer, "Bu grup hastalarimizda da kemik iletimli isitme implantlari uygun alternatif olmaktadir. Down sendromu gibi özel durumu olan anomalili çocuklarda genellikle dis kulak yolu darliklari ve orta kulak anomalileri olabildigi için bu grup hastalarda da kemik iletimli isitme implantlari isitme performansini ve yasam kalitesini artirir." açiklamasinda bulundu.

- "Uygun endikasyonlarda kemige implante isitme cihazlarini devlet ödüyor"

Ankara Özel Lokman Hekim Üniversitesi Kulak Burun Bogaz Bölüm Baskani Göçer, kemige implante isitme cihazlarinin duyma imkani sagladigini kaydederek, "Tek tarafli isitme kaybi, iletim tipi isitme kaybi ya da karma isitme kaybi olan kisiler için tasarlanan kemige implante isitme cihazlari, sesin iletilmesine yönelik dogal fonksiyonu olan kemik yolu iletimi kullanarak isitmeyi sagliyor. Yetiskinlerde yasam kalitesini iyilestiren bu çözüm, çocuklarda konusma ve zihinsel fonksiyon gelisimi için olmazsa olmaz." ifadelerini kullandi.

Tek tarafli çok ileri derecede isitme kaybi olan hastalarin sesin geldigi yönü anlamada zorlandiklarini kaydeden Göçer, su degerlendirmelerde bulundu:

"Özellikle aktif is hayati olan bireyler toplantilarda ya da kalabalik ortamlarda bu durumdan rahatsiz olabiliyor. Kemik iletimli isitme implantlari ise bu handikabin ortadan kaldirilmasi için oldukça ideal bir alt yapi sunuyor. Üstelik kemik iletimli isitme implanti uygulanacak hasta grubu için herhangi bir yas sinirlamasi da bulunmuyor. Zaten isitme ihtiyaci her yastan insan için vazgeçilmezdir. Yastan bagimsiz olarak, uygun endikasyonu olan tüm hastalara kemik iletimli isitme implantlari uygulanabilir. Dogumdan itibaren pediatrik popülasyonda ameliyat için uygun kemik yogunluguna erisilene dek, ki bunun 5 yas oldugu biliniyor, cerrahi çözüm gerektirmeyen bas bandiyla kemik yolu iletimle isitmeyi saglayabiliriz."

Göçer, ailelerin ve diger hastalarin maliyet konusunda içlerini rahat tutabilecegini kaydederek, "Çünkü, Sosyal Güvenlik Kurumu uygun endikasyonlarda kemige implante isitme cihazlarini ödüyor. Hastanin isitsel durumunun ve önerilen implanttan fayda göreceginin tibbi olarak belgelenmesi durumunda kemige implante isitme cihazlari için devlet geri ödemesi bulunuyor." ifadelerini kullandi.