AB, oturma ve çalisma iznini düzenleyen kurallari güncelliyorÖmer Tugrul Çam- AB, "single permit" kurallarini güncelleyerek basvurulari kolaylastirmayi ve AB ülkelerine gelecek "yeteneklerin" sayisini artirmayi amaçliyor

AB, oturma ve çalisma iznini düzenleyen kurallari güncelliyorÖmer Tugrul Çam- AB, "single permit" kurallarini güncelleyerek basvurulari kolaylastirmayi ve AB ülkelerine gelecek "yeteneklerin" sayisini artirmayi amaçliyor

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birligi (AB) üyesi ülkeler, artan isgücü açigina çare arayislari kapsaminda, oturma ve çalisma iznini düzenleyen yönetmeligin güncellenmesi konusunda anlasti.

Üye ülkelerden olusan AB Konseyi, AB isgücü piyasasina yönelik yasal göçle ilgili yasalarin güncellenmis hali üzerinde mutabik kaldi.

Güncelleme, AB'nin "ihtiyaç duyulan yetenekleri AB'ye çekmeyi" amaçlayan paketi çerçevesinde yapiliyor. AB, böylece hem düzenli göçü artirmak hem de ihtiyaç duydugu alanlarda ve mesleklerde çalisacak kisileri isgücü piyasasina katmak istiyor.

Konsey'den yapilan açiklamaya göre, "single permit" (tekli izin) olarak adlandirilan ve hem oturma hem de çalisma iznini kapsayan düzenlemenin güncellenmis hali, basvuru prosedürünü kolaylastiracak. AB, bu sayede AB disindan istihdam edilecek "yeteneklerin" sayisinin artmasini bekliyor.

Yeni düzenlemeyle AB üyesi olmayan ülkelerin vatandaslari, Birlik içinde istihdam edildiklerinde daha fazla haklara sahip olacaklar ve çalisma haklari bakimindan AB vatandaslariyla esit muamele görecekler.

Böylece AB içindeki isverenlerin, isgücü suistimalinin de ortadan kaldirilmasi hedefleniyor.

Konuyla ilgili açiklama yapan AB dönem baskanligini yürüten Isveç'in Göç Bakani Maria Malmer Stenergard, "Isgücü eksiklikleri, sirketlerimizi yavaslatirken ve büyümelerini, yenilenmelerini önledigi bir dönemde, bu sirketlerimiz yabanci profesyonelleri daha kolay istihdam edebilmeli. Öngörülebilir ve kolay bir basvuru süreci çok önemli. Bugün üzerinde anlastigimiz tekli izin bunu garantiliyor." ifadesini kullandi.

"Single permit" adi verilen izin hakkindaki yasa, AB vatandasi olmayanlarin, AB içinde yasamasini ve çalismasini düzenliyor. AB üyesi ülkeler, AB disindan kaç kisiye bu izni vereceklerini kendileri belirliyor.

Yeni düzenlemeye göre, AB vatandasi olmayan bir kisi, AB disindayken veya içindeyken bu izin için basvuru yapabilecek. Basvurudan sonraki 4 ay içinde iznin verilip verilmeyecegine iliskin kararin çikmasi gerekecek.

"Single permit" sahibi kisi, bildirim yaparak veya ilgili makamlara basvuruda bulunarak isverenini degistirebilecek.

Izin sahibi kisi issiz kalirsa iznin geçerlilik tarihi dahilinde issiz geçirilen iki aylik süre içinde AB ülkesinde kalmaya devam edebilecek.

AB'nin mevcut "single permit" yönetmeligi 2011'de çikarilmisti. AB Komisyonu, Nisan 2022'de bunun güncellenmesini teklif etmisti.

AB'nin istatistiklerine göre, üye ülkeler, 2019'da yaklasik 3 milyon single permit verdi. Bunlarin 1,2 milyonu ilk kez verilen izinler, digerleri yenileme veya izin degisimiydi.

Düzenlemeye son hali, AB Konseyi ile Avrupa Parlamentosu arasindaki görüsmelerden sonra verilecek.