Uzmanindan "Afet bölgesinde ortak kullanim alanlarina dikkat" uyarisiHatice Senses Kurukiz- Güven Hastanesi Üroloji Uzmani Prof. Dr. Levent Peskircioglu: - "Enfeksiyonlar basta geliyor. Ayrica anatomik komsuluklar nedeniyle kadin organlarinin enfekte olmasi da söz konusu. Hijyen sorunu erkekler için de çok büyük risk tasiyor"

Uzmanindan "Afet bölgesinde ortak kullanim alanlarina dikkat" uyarisiHatice Senses Kurukiz- Güven Hastanesi Üroloji Uzmani Prof. Dr. Levent Peskircioglu:
- "Enfeksiyonlar basta geliyor. Ayrica anatomik komsuluklar nedeniyle kadin organlarinin enfekte olmasi da söz konusu. Hijyen sorunu erkekler için de çok büyük risk tasiyor"

ISTANBUL (AA) - Güven Hastanesi Üroloji Uzmani Prof. Dr. Levent Peskircioglu, lavabo, tuvalet ve dus gibi ortak kullanim alanlarinda hijyene dikkat edilmemesi durumunda deprem bölgesinin pek çok enfeksiyonun çikis noktasi olabilecegini bildirdi.

Hastaneden yapilan açiklamaya göre, deprem bölgesinde ortak kullanim alanlarinin yogunlugu, çadir ve konteyner kentlerdeki kalabalik yasam saglik sorunlarina yol açabiliyor.

Hijyene en çok dikkat edilmesi gereken yerlerden biri de lavabo ve tuvaletler. Enfeksiyonlar kroniklesirse pek çok saglik sorununa davetiye çikariyor. Bu durum beraberinde böbrek tasi ve yetmezligi gibi ek sorunlar da dogurabiliyor.

Konuya iliskin görüslerine yer verilen Peskircioglu, afet bölgelerindeki ortak kullanim alanlarina dikkati çekerek, hijyen uyarisi yapti.

Lavabo, tuvalet ve duslarin hijyene dikkat edilmezse deprem bölgesinde pek çok enfeksiyonun çikis noktasi olabilecegini ifade eden Prof. Dr. Levent Peskircioglu, hem ortamdan enfeksiyon kapma hem de idrarin sik ve düzenli yapilamamasina bagli biriken idrarin enfekte olma olasiliginin yükseldigini bildirdi.

Peskircioglu, hijyen eksikliginin oldugu lavabo ve tuvaletler için kadinlara uyarilarda bulunarak, su bilgileri verdi:

"Enfeksiyonlar basta geliyor. Ayrica anatomik komsuluklar nedeniyle kadin organlarinin enfekte olmasi da söz konusu. Hijyen sorunu erkekler için de çok büyük risk tasiyor. Idrar yolu enfeksiyonlari erkeklerde ortak anatomik yollar nedeniyle meni kanallarina da geçebilir ve prostat ya da yumurtalik gibi organlarin enfeksiyonlarina da yol açabilir. Bu tip organ enfeksiyonlari ise genellikle idrar yolu enfeksiyonlarindan daha agir ve uzun süreli seyreder."

Prof. Dr. Levent Peskircioglu, enfeksiyonun ihmal edilmesi halinde sürecin çok daha problemli bir hal alabildigini belirterek, söyle devam etti:

"Hijyen eksikligi ile bulasan enfeksiyonlar ilerleyen dönemlerde daha ciddi rahatsizliklara neden olabilir. Prostat yumurtalik ve diger organ enfeksiyonlarina da yol açabilir. Tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonlarinda ise süreç diyalize kadar gidebiliyor. Hastalarin bir üroloji uzmani tarafindan kapsamli olarak tetkik ve kontrollerinin yapilmasi gerekiyor. Tedavi ihmal edilirse uzun vadede böyle bir risk de var tabii. Enfeksiyon böbrege kadar ilerlerse diyaliz riskinden bahsedilebilir."