Türksat 6A'nin Haziran 2024'te uzaya firlatilmasi bekleniyorAyse Böcüoglu Bodur- Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu: - "Türksat 6A uydumuzun mart ayi içinde yerde teslimini planliyoruz" - "Sonrasinda bu uydunun firlatilmak üzere Space X firmasiyla yapilan anlasma geregi firlatma alanina gönderilerek muhtemelen haziran ayi içinde gerekli firlatma islemlerini yapmayi planliyoruz"

Türksat 6A'nin Haziran 2024'te uzaya firlatilmasi bekleniyorAyse Böcüoglu Bodur- Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu:
- "Türksat 6A uydumuzun mart ayi içinde yerde teslimini planliyoruz"
- "Sonrasinda bu uydunun firlatilmak üzere Space X firmasiyla yapilan anlasma geregi firlatma alanina gönderilerek muhtemelen haziran ayi içinde gerekli firlatma islemlerini yapmayi planliyoruz"

ANKARA (AA) - Ulastirma ve Altyapi Bakani Abdulkadir Uraloglu, Türksat 6A uydusunun Mart 2024'te yerde teslimini planladiklarini belirterek, "Sonrasinda bu uydunun firlatilmak üzere Space X firmasiyla yapilan anlasma geregi firlatma alanina gönderilerek muhtemelen haziran ayi içinde gerekli firlatma islemlerini yapmayi planliyoruz." dedi.

Uraloglu, Türk Havacilik ve Uzay Sanayiinin (TUSAS), Kahramankazan'daki yerleskesinde bulunan Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberlesme uydusu Türksat 6A'nin Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'ni ziyaret etti.

Bakan Uraloglu, buradaki konusmasinda, Türkiye Yüzyili'nin baslangicinda dünyada söz sahibi olmak için, "uzayda iz sahibi olma" hususunda, çalismalara kararliliklara devam ettiklerini söyledi.

Uraloglu, Türkiye'nin Türksat 1B ile baslayan uydu yayinciligi serüvenini ilk yerli haberlesme uydusu Türksat 6A ile taçlandiracaklarini dile getirerek, Bakanlik ile TÜBITAK ve Türksat arasinda imzalanan protokolle Türksat 6A'nin projesinin, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in katilimiyla 15 Aralik 2014'de imzalandigini animsatti.

Türksat 6A haberlesme uydusunun Türkiye'yi dünya üzerinde haberlesme uydusu üretebilen ilk 11 ülkeden birisi haline getirecegine isaret eden Uraloglu, su ifadeleri kullandi:

"Türksat 6A tamamlandiginda, 42 dogu boylaminda hizmet verecek. 35 bin 786 kilometre uzaklikta, yer merkezli bir yörüngede yer alacak. 7,5 kilovat güce sahip olacak yerli ve milli haberlesme uydumuz, 20 aktariciya sahip olacak. Türksat 6A uydumuz Ku Bantta hizmet verecek ve daha önceki Türksat uydulariyla kapsanamayan Güney-Dogu Asya gibi yeni cografyada da hizmet sunacak."

Uraloglu, uydunun görev süresinin 15 yil olacagini belirterek, uçus bilgisayari, güç dagitim birimi, elektrikli itki motoru, yakit tanki, güç isleme ve kontrol birimi gibi kritik bilesenlerin yerli imkanlarla üretilmesi, yüksek yerlilik oraniyla uydu ve uzay sektöründe disa bagimliligi azaltacagini söyledi.

- Türksat 6A'da tamamlanan çalismalar

Türksat 6A uydusunun montaj, entegrasyon ve testlerinin, Türksat, Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskanligi ve TUSAS isbirligiyle devam ettigini anlatan Uraloglu, sunlari kaydetti:

"Su anda 'Isil Yapisal Yeterlilik Modeli', 'Mühendislik Modeli' ve 'Uçus Modeli' olmak üzere 3 ayri model üretimi planlanan Türksat 6A uydu projesinde, Isil Yapisal ve Mühendislik Modelleri'nin üretim, entegrasyon, testleri tamamlanmistir. 'Mühendislik Modeli' entegrasyon faaliyetleri tamamlanmis olup, sistem seviyesi, ilk fonksiyonel testleri, termal vakum testi, titresim testi ve akustik testi ile elektromanyetik uyumluluk testleri bitmistir."

Uraloglu, son test asamasi olan sistem seviyesi kompakt alan anten testi (CATR) hazirliklarina baslandigini ifade ederek, anten ve günes panellerinin açilma testlerinin ekimde, firlatici uyum ve piro testleri ile son hizalama testlerinin de kasimda baslayacagini bildirdi.

CATR, kompakt alan anten testi sonrasi günes panelleri entegrasyonu ve kütle özellikleri ölçümünün Subat 2024'te gerçeklestirilecegini belirten Uraloglu, su degerlendirmede bulundu:

"Tüm bu testlerin tamamlanmasiyla uydumuz, firlatma sahasina sevk için hazir hale gelecek. Bugünkü ziyaretimizde bizim bütün çözüm ortaklarimizla beraber yaptigimiz degerlendirmelerde Türksat 6A uydumuzun mart ayi içinde yerde teslimini planliyoruz. Sonrasinda bu uydunun firlatilmak üzere Space X firmasiyla yapilan anlasma geregi firlatma alanina gönderilerek muhtemelen haziran ayi içinde gerekli firlatma islemlerini yapmayi planliyoruz. Bulundugumuz alan gerçekten Türk mühendisliginin uzay sanayisinde ne seviyeye geldigini gösteren önemli yapilardan bir tanesidir. Gerçekten burada bir emek, gayret var. Biz de onu gururla, takdirle yerinde görmüs olduk."

Uraloglu, projede emegi geçen herkese Türk milleti adina tesekkür ederek, basarilarinin daim olmasini diledi.