Fransa'da hükümetin emeklilik reformunu parlamentoda oylanmadan kabulüne öfkelenen halk yollari kapattiAlaattin Dogru- Fransizlar, Paris'teki en islek otoyolu trafige kapatirken Toulon'da da yüzlerce kisinin demir yolunda eylem baslatmasiyla tren seferleri askiya alindi - Boulonnais bölgesinde Genel Is Sendikasinin çagrisiyla isçiler, yüzlerce abonenin elektrigini kesti, Içisleri Bakani polisi gösterilere müdahaleye çagirdi

Fransa'da hükümetin emeklilik reformunu parlamentoda oylanmadan kabulüne öfkelenen halk yollari kapattiAlaattin Dogru- Fransizlar, Paris'teki en islek otoyolu trafige kapatirken Toulon'da da yüzlerce kisinin demir yolunda eylem baslatmasiyla tren seferleri askiya alindi
- Boulonnais bölgesinde Genel Is Sendikasinin çagrisiyla isçiler, yüzlerce abonenin elektrigini kesti, Içisleri Bakani polisi gösterilere müdahaleye çagirdi

ANKARA (AA) - Fransa'da hükümetin, Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un talebi üzerine parlamentoda oylanmadan tartismali emeklilik reformunu kabul etmesine öfkelenen Fransizlar, protestolara baslayarak demir ve kara yollarini kapatti.

Fransiz basinindaki haberlere göre, Basbakan Elisabeth Borne'un, bir yasa tasarisinin Meclisten oylama yapilmadan geçmesini saglayan Anayasa'nin 49. maddesinin 3. fikrasini emeklilik reformuna iliskin tasari için devreye sokmasi Fransizlari öfkelendirdi.

Halk, baskent Paris basta olmak üzere birçok kentte sokaklara döküldü.

Göstericiler, Paris'teki en islek otoyolu trafige kapatirken kent merkezinde toplanan kalabalik ile polisler arasinda arbede yasandi.

Yüzlerce kisinin Toulon kentinde demir yolunda eylem baslatmasiyla tren seferleri askiya alinirken Rennes kentinde binlerce kisi Macron ve hükümete karsi sokaklara çikti.

- Içisleri Bakani polisi müdahaleye çegirdi

Boulonnais bölgesinde de Genel Is Sendikasinin (CGT) çagrisiyla isçiler, yüzlerce abonenin elektrigini kesti.

Paris ve Lille kentinde protestolara katilan ögrencilere ise polisin sert müdahalesi devam ediyor. Güvenlik güçlerinin bazi ögrencileri yaka paça gözaltina almasi kameralara yansidi.

Içisleri Bakani Gerald Darmanin, polisi gösterilere müdahale etmeye çagirdi.

Fransa Basbakani Borne, dün bir yasa tasarisinin meclisten oylama yapilmadan geçmesini saglayan Anayasa'nin 49. maddesinin 3. fikrasini, emeklilik reformuna iliskin tasari için devreye koydugunu açiklamisti.

Basbakan'in açiklamasi sonrasi Paris basta olmak üzere birçok kentte halk protestolara baslamis, polisin müdahale ettigi gösterilerde 310 kisi gözaltina alinmisti.

Paris'te polislerin meydandan tahliye ettigi göstericiler, dagildiklari ara sokaklarda çöp, araç ve bazi kamu mallarini atese vermisti.

- Anayasa'nin 49. maddesinin 3. fikrasi

Anayasa'nin 49. maddesinin 3. fikrasi, yasa tasarisinin oylanmadan Ulusal Meclisten geçirilmesi için hükümete yetki veriyor ve buna karsi muhalefetin gensoru önergesi sunmasina olanak sagliyor.

Gensoru önergesi, Meclisteki milletvekillerinin çogunlugunun destegini alirsa hükümet düsüyor.

Önerge, Mecliste çogunluk tarafindan desteklenmediginde ise yasa tasarisi, Mecliste oylanmadan geçilmis sayiliyor ve Senatonun önüne geliyor.

Basbakan Borne'un içerigini 10 Ocak'ta açikladigi emeklilik reformuna karsi kitlesel grev ve gösteriler için Fransizlar defalarca sokaga indi.

Milyonlarca Fransiz'in karsi çikarak kitlesel grevler ve gösteriler baslattigi reform, emeklilik yasinin kademeli olarak 2030'a kadar 62'den 64'e çikarilmasini içeriyor.