Türkiye'de son 1 yilda 39 hastaya kalp nakli yapildiIsa Toprak- Saglik Bakani Koca: - "Türkiye'de Haziran 2022 ile Haziran 2023 arasi kalp ameliyati sayisi 70 binin üzerindedir"

Türkiye'de son 1 yilda 39 hastaya kalp nakli yapildiIsa Toprak- Saglik Bakani Koca:
- "Türkiye'de Haziran 2022 ile Haziran 2023 arasi kalp ameliyati sayisi 70 binin üzerindedir"

ANKARA (AA) - Saglik Bakani Fahrettin Koca, Türkiye'de son 1 yilda 39 hastaya kalp nakli yapildigini bildirdi.

Koca, sosyal medya hesabindan 29 Eylül Dünya Kalp Günü dolayisiyla paylastigi mesajda, kardiyovasküler cerrahi ameliyatlari ve kalp nakilleri konusunda bazi bilgiler aktardi.

Tüm dünyada oldugu gibi Türkiye'de de ölümlerin birinci siradaki nedeninin kalp damar hastaliklari oldugunu belirten Koca, her yil dünyada yaklasik 18 milyon kisinin kalp hastaliklari ve inme nedeniyle hayatini kaybettigini, 2030'da bu sayinin 23 milyona ulasmasinin beklendigini kaydetti.

Türkiye'de ölümlerin yüzde 40-50'sinin kalp damar hastaliklari nedeniyle yasandigini bildiren Koca, "Türkiye'de Haziran 2022 ile Haziran 2023 arasi kalp ameliyati sayisi 70 binin üzerindedir. Bu ameliyatlarin yüzde 73'ü koroner baypas cerrahisi, yüzde 15'i kapak cerrahisi, yüzde 4'ü aort cerrahisi ve yüzde 8'i konjenital kalp cerrahisidir." ifadelerini kullandi.

- "Ankara, Antalya, Bursa, Istanbul ve Izmir'de 15 kalp nakli merkezi var"

Koroner arter hastaligi, diyabet, romatizmal ve dejeneratif kapak hastaliklari, hipertansiyon ve genetik kardiyomyopatiler, obezite, yüksek tansiyon, kolesterol ve sigara kullaniminin dünyada ve Türkiye'de kalp sagligini tehdit eden en önemli unsurlar oldugunu bildiren Koca, sunlari kaydetti:

"Tütün kullanimi, sagliksiz beslenme, fiziksel aktivite yoksunlugu gibi, ön siralardaki risk faktörlerinin kontrol altina alinmasiyla kalp hastaligi ve inmeye bagli erken ölümlerin en az yüzde 80'i önlenebilmektedir. Bu risk faktörlerine karsi dikkatli olmanizi israrla öneriyoruz. Ülkemizde 1 Eylül 2022 ile 1 Eylül 2023 arasinda 39 hastaya kalp nakli islemi gerçeklestirildi. Ankara, Antalya, Bursa, Istanbul ve Izmir'de 15 kalp nakli merkezi var. Beyin ölümü gerçeklesmis bir hastanin organlarinin ailesinin karari ile bagislanmasi hayatta yapilabilecek en büyük ve örnek iyiliklerden biridir. Organ bagisi konusundaki ön yargilarin daha hizli asilmasini umut ediyoruz. Hayatiniz için kalbinize iyi bakin. 29 Eylül Dünya Kalp Günü kutlu olsun."