Türkiye Maarif Vakfi, Sirbistan'da ögrenci ve okul sayisini artirmayi hedefliyorIsmail Özdemir,Mustafa Talha Öztürk

Türkiye Maarif Vakfi, Sirbistan'da ögrenci ve okul sayisini artirmayi hedefliyorIsmail Özdemir,Mustafa Talha Öztürk

BELGRAD (AA) - Sirbistan'daki Türkiye Maarif Vakfi'na (TMV) bagli okullarin sayisinin artirilmasi amaçlaniyor.

Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy ve Türkiye Maarif Vakfi Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Özdil, TMV'ye bagli Belgrad'daki okullari ziyaret etti.

Aksoy, AA muhabirine yaptigi açiklamada, TMV okullarinin son derece prestijli egitim kurumlari oldugunu ve ögrenci sayisinin 700'ü astigini söyledi.

Ögrencilerin iyi kosullarda egitim gördügünü aktaran Hami Aksoy, "TMV 52 ülkede faaliyet gösteriyor, bizim gururumuz gerçekten. Türkiye'yi yurt disinda son derece güzel bir sekilde temsil ediyor. Biz de Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiligi olarak onlarla dayanisma içinde kol kola çalisiyoruz. Sik sik bu okullarimizi ziyaret ediyoruz, ögrencilerimizle bir arada oluyoruz, 23 Nisan'da bir etkinlik yapmayi tasarliyoruz." ifadelerini kullandi.

TMV'nin Sirbistan ve Türk halki arasindaki iliskiye katki sundugunu da dile getiren Büyükelçi Aksoy, söyle konustu:

"Sirp halkiyla Türk halki arasinda son dönemde müthis bir etkilesim basladi. Sirbistan'dan ülkemizi ziyaret eden turist sayisi geçen sene yüzde 50 artti, 360 bini geçti. Ayni sekilde Türkiye'den de Sirbistan'a gelen turist sayisi yüzde 25'i buldu. Iki sene önce Ankara'ya dogrudan seferlere baslamistik Belgrad'dan; bu sene Izmir'i de ekledik buna. Yani Belgrad'dan Izmir'e dogrudan seferlerle gidebilecekler. Özellikle Kusadasi çok popüler bir destinasyon. O bakimdan önemli görüyorum. Ankara'dan da Kapadokya'ya gidebiliyorlar, onda da büyük bir artis oldu ve Air Serbia da uçmaya basladi yani haftada sekiz sefer yapiliyor Ankara'ya. Bunlar gerçekten çok önemli gelismeler."

Sirbistan ve Türkiye arasindaki siyasi iliskilerin, tarihin en iyi seviyesinde oldugunu belirten Hami Aksoy, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in da son Sirbistan ziyaretinde bunu dile getirdigini söyledi.

Aksoy, FETÖ ile mücadele konusunda Sirbistan'in Türkiye'ye güçlü destek verdigini, terör örgütü üyelerine barinma imkani tanimadigini belirterek, bu konuda Sirbistan hükümetine tesekkür etti.

- "Sirbistan'da ögrenci sayimizda artis bekliyoruz"

TMV Yönetim Kurulu Üyesi Özdil de okullarin öncelikli olarak Balkan ülkelerinde açildigini ve Sirbistan'in da FETÖ iltisakli okulu kapatan tek Balkan ülkesi oldugunu aktardi.

Sirbistan makamlarinin istegiyle okullarinin Belgrad'da egitim verdigini kaydeden Özdil, sunlari kaydetti:

"Önümüzdeki yildan itibaren Sirbistan'in çok kimlikli, çok kültürlü yapisinin en önemli temsilcisi olan Novi Pazar sehrinde de faaliyetlerimize baslayacagiz. Orada da bir anaokuluyla, Novi Pazar halkina hizmet etmeye baslayacagiz insallah. Sirbistan'da ögrenci sayimizda artis bekliyoruz. Ilkokulumuzdaki ögrenciler büyüdükçe okulumuz da büyüyor. Anaokullari zincirinde de su anda zaten Belgrad'in en iyi üç okul zinciri arasindayiz. Orada da hem kapasitede hem kalitede bir yükselmeyi, gelismeyi öngörüyoruz. Sirbistan'da Türkiye'ye, Türk kurumlarina, Türklere karsi büyük bir güven duyuluyor. Dolayisiyla bizim bu okullari devralmamizdan itibaren okullara olan ragbet de artti. Belgradlilar Türk kurumlarina, çocuklarini gönül rahatligiyla emanet ediyorlar."