Hatay'da hayatini, Ankara'da bacagini kurtardilarBurcu Çalik Göçümlü- Deprem enkazindan çikarildiktan sonra kalp masajiyla hayata döndürülen 15 yasindaki Mertcan Dükkel sevk edildigi Ankara Bilkent Sehir Hastanesinde ayni doktorlarin tedavisiyle bacagini kaybetme riskinden de kurtuldu - Mertcan Dükkel: - "Hatay'da hayatimi kurtaran doktorlarimi Ankara'da tekrar görmek beni çok mutlu etti. Yakinimdan daha yakin birini görmüs gibi hissettim, insallah buradan yürüyerek çikacagim" - Baba Ali Dükkel:

Hatay'da hayatini, Ankara'da bacagini kurtardilarBurcu Çalik Göçümlü- Deprem enkazindan çikarildiktan sonra kalp masajiyla hayata döndürülen 15 yasindaki Mertcan Dükkel sevk edildigi Ankara Bilkent Sehir Hastanesinde ayni doktorlarin tedavisiyle bacagini kaybetme riskinden de kurtuldu
- Mertcan Dükkel:
- "Hatay'da hayatimi kurtaran doktorlarimi Ankara'da tekrar görmek beni çok mutlu etti. Yakinimdan daha yakin birini görmüs gibi hissettim, insallah buradan yürüyerek çikacagim"
- Baba Ali Dükkel:

ANKARA (AA) - BURCU ÇALIK - Hatay'da deprem enkazindan çikarilarak getirildigi hastanede son anda kalp masajiyla hayata döndürülen 15 yasindaki Mertcan Dükkel, sevk edildigi Ankara Bilkent Sehir Hastanesinde ayni doktorlarin uyguladigi tedaviyle bacagini kaybetme riskinden de kurtuldu.

Kahramanmaras merkezli 6 Subat'taki depremlerde, Hatay'in Kirikhan ilçesindeki evinden sag çikarilan fakat sokakta baska bir binanin üzerlerine çökmesi sonucu enkaz altinda kalan Mertcan Dükkel, 24 saati askin süre sonunda kurtarildi.

Annesi ve ablasi depremde yasamini kaybeden Mertcan, getirildigi Hatay Dörtyol Devlet Hastanesinde depremin ilk gününden itibaren gönüllü görev yapan Bilkent Sehir Hastanesi ortopedi uzmani Prof. Dr. Ali Öçgüder ve ekibince ameliyata alindi.

Ciddi yasamsal riski bulunan, hipotermi geçiren Dükkel, "kaybettik" diye düsünüldügü esnada ameliyat kalp masajiyla hayata döndürüldü.

Hayati tehlikeyi atlatan ancak bu kez de bacagini kaybetme tehlikesiyle karsi karsiya kalan çocuk, ambulans uçakla sevk edildigi Ankara Bilkent Sehir Hastanesinde kendisini yasama döndüren doktorlariyla karsilasmanin saskinligini yasadi. Doktorlari, burada uyguladiklari tedaviyle Mertcan'in bacagini da kurtardi.

Mertcan ve babasi, yasadiklari zor günleri ve artik aileden biri gibi gördükleri doktorlari Ali Öçgüder'le karsilasma süreçlerini hastanede AA muhabirine anlatti.

- "' Baba kurtar' diye bagiriyorlardi"

Baba Ali Dükkel, deprem sirasinda esi, kizi ve Mertcan'in kapiyi açip hizla disari çiktigini, kendisinin ise onlarin arkasinda kaldigini belirterek "Disari çiktigimda baska bir apartmanin altinda kalmislardi, her yer kapkaranlikti, sesleri geliyordu. Eve kosup telefon aldim, isigini enkaza tuttum, kizim, oglum, hanimim hepsi 'kurtar' diye bagiriyordu. Molozlari kaldirmaya çalistim, çevreden yardim istedim, hiçbirimiz giremedik enkaza." dedi.

Uzman çavus olan büyük oglunun Siirt'ten Hatay'a geldigini, o gün hep birlikte çabalayarak oglunu 1,5 gün sonra çikarabildiklerini söyleyen Dükkel, gözyaslari içinde "Mertcan'in ayaginin üzerine kolon düsmüstü, önce vücudunun bir kismi çikarildi, böyle kurtarildi. Hanimimla kizimin bu süreçte sesi kesilmisti, maalesef onlari kaybettik." diye konustu.

- "Oglumu hastane önünde kucakladiklari gibi ameliyathaneye kostular"

Önce baska bir hastanede müdahalede bulunulup taburcu edilen Mertcan'i durumu tekrar kötülesince taksiyle Dörtyol Devlet Hastanesine götürdügünü anlatan Dükkel sözlerini söyle sürdürdü:

"Mustafa Akkaya ve Ali Öçgüder hocam, gece yarisi geldigimiz hastane önünde çocugumu taksinin içinden kucaklayip içeri kostu, 'Ameliyata aliyoruz' dediler. Uzun süre bekledikten sonra Ali hocami görüp 'Çocugum nasil?' diye sordum, 'Hâlâ müdahale ediyoruz.' dedi. Bir süre sonra tekrar yanima gelip bana sarildi, 'Kusura bakma kardesim, Mertcan'in kalbi durdu, cihaza bagladik, durumu çok agir, kaybedebiliriz.' dedi. Varsa yakinlarimizin gelmesini istedi. Oglum üç gün yogun bakimda yatti, hep abisi girdi yanina ama sonra iyilesmeye basladi, makineden ayrildi, servise çikarildi."

Sonra oglunun ileri tedavisi için uçak ambulansla Ankara Bilkent Sehir Hastanesine sevk edildigini anlatan Dükkel, "Hocalarimizdan Allah razi olsun, onlar sayesinde önce Hatay'da hayati, simdi de Ankara'da ayagi kurtuldu. Su an çok iyi, doktorlarimiz herhangi bir risk kalmadigini, buradan oglumu yürüterek taburcu edeceklerini söylediler." ifadesini kullandi.

- "Doktorlarimi Ankara'da tekrar görmek beni çok mutlu etti"

15 yasindaki Mertcan Dükkel de sagligina kavusmaktan dolayi çok mutlu oldugunu vurgulayarak duygularini söyle dile getirdi:

"Enkaz altinda kalmak çok zordu. Bacagimi kaybetme ihtimalim vardi. Simdi çok sükür iyiyim, Ankara'ya geldigimden beri durumum düzeldi, ameliyat oldum, o riski de atlattim bu sayede. Insallah buradan yürüyerek çikacagim. Hatay'da hayatimi kurtaran doktorlarimi Ankara'da tekrar görmek beni çok mutlu etti. Yakinimdan daha yakin birini görmüs gibi hissettim, çok tesekkür ediyorum."

Mertcan 11. sinif ögrencisi oldugunu, sagligina kavusup en kisa sürede okuluna dönmeyi hayal ettigini belirtti.

- "Mertcan'i röntgeninden tanidim, çok sasirdim"

Prof. Dr. Ali Öçgüder ise Hatay'daki Dörtyol Devlet Hastanesine getirilen Mertcan'in uyluk kemiginde kirik oldugunu, bu nedenle ameliyata aldiklari çocugun ayni zamanda hipotermi geçirdigini ifade etti.

Onu ameliyathanede isitabilmek için çabaladiklarini, bir yandan elleriyle ayaklarini tutarken, bazi ekip arkadaslarinin üzerindeki montu çikarip çocugun üzerine örttügünü dile getiren Öçgüder solunum sikintisi nedeniyle Mertcan'in entübe edildigini, yogun bakima alindigini ve burada duran kalbinin müdahaleyle tekrar çalistirildigini söyledi.

Mertcan'in durumunu Ankara'ya döndügünde de hep merak ettigini vurgulayan Öçgüder, "Ankara'ya hastaneye döndügümde Dörtyol'dan arayip 'Sana bir hasta gönderecegiz.' dediler. Hasta bilgilerini yönlendirmistim, 2-3 saat sonra telefonuma bir röntgen geldi. Ameliyatini yaptigim Mertcan'i röntgeninden tanidim, çok sasirdim. Bir baktim bizim hastanemizde. Simdi durumu gayet iyi, insallah onu hastanemizden yürüyerek çikaracagiz. " seklinde konustu.