Türkiye-BAE iliskileri son dönemde siklasan üst düzey ziyaretlerle ivme kazandiMuhammed Semiz- Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve BAE Devlet Baskani Muhammed bin Zayid Al Nahyan'in son iki yilda karsilikli ziyaretleri kapsaminda iki ülke arasinda 20'den fazla anlasma imzalandi- Iki ülke 5 yil içinde petrol disinda ticaret hacmini 40 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyor

Türkiye-BAE iliskileri son dönemde siklasan üst düzey ziyaretlerle ivme kazandiMuhammed Semiz- Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve BAE Devlet Baskani Muhammed bin Zayid Al Nahyan'in son iki yilda karsilikli ziyaretleri kapsaminda iki ülke arasinda 20'den fazla anlasma imzalandi- Iki ülke 5 yil içinde petrol disinda ticaret hacmini 40 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyor

ISTANBUL (AA) - MUHAMMED SEMIZ - Türkiye ile Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) arasindaki iliskiler son dönemde siklasan üst düzey resmi ziyaretlerle her alanda önemli ilerleme kaydetti.

BAE Devlet Baskani Muhammed bin Zayid Al Nahyan, son olarak 10 Haziran'da Türkiye'ye resmi ziyarette bulundu. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Al Nahyan'i Atatürk Havalimani'nda karsiladi. Karsilama töreninde iki lider Türkiye'nin ilk yerli ve milli otomobili Togg'u inceledi.

Al Nahyan, sosyal medya hesabindan Türkçe paylastigi mesajinda, Erdogan ile görüsmesinde iki ülkenin stratejik iliskilerini güçlendirmeyi ve ekonomik ortakliklarini ilerletmeyi ele aldiklarini belirtti.

Iki lider ayni günün aksaminda Manchester City ile Inter arasinda Atatürk Olimpiyat Stadi’nda oynanan UEFA Sampiyonlar Ligi final maçini izledi.

- Liderlerin ziyaretleri ve anlasmalar

Türkiye-BAE iliskileri Erdogan ve Al Nahyan'in son iki yildaki karsilikli ziyaretleri ve imzalanan anlasmalarla ivme kazanmis durumda.

BAE Devlet Baskani'nin bir önceki Türkiye ziyareti Kasim 2021'de gerçeklesti. Bu ziyaret sirasinda iki ülke arasinda çesitli alanlarda 10 anlasma imzalandi.

Kara Paranin Aklanmasi ve Terörizmin Finansmaninin Önlenmesi Baglaminda Mali Bilgilerin Degisimine Iliskin Mutabakat Muhtirasi, Abu Dabi Liman Sirketi ile Türkiye Varlik Fonu arasinda Mutabakat Muhtirasi, Abu Dabi Menkul Kiymetler Borsasi ile Borsa Istanbul arasinda Mutabakat Muhtirasi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi ile BAE Merkez Bankasi arasinda Isbirligine Yönelik Mutabakat Zapti, bu kapsamdaki önemli anlasmalardandi.

Cumhurbaskani Erdogan da Al Nahyan'in Ankara ziyaretinden yaklasik 4 ay sonra BAE'ye gitti.

Bu ziyaret sirasinda savunma sanayisi, saglik, iklim degisikligi, sanayi, teknoloji, kültür, tarim, ticaret, ekonomi, kara, deniz tasimaciligi, gençlik, afet yönetimi, meteoroloji, iletisim ve arsiv alaninda 13 anlasma imzalandi.

- Kapsamli Ekonomik Ortaklik Anlasmasi

Türkiye ile BAE arasindaki Kapsamli Ekonomik Ortaklik Anlasmasi'nin temelleri de Cumhurbaskani Erdogan'in Subat 2022'deki Abu Dabi ziyareti kapsaminda atildi.

Bir yil süren görüsmelerin ardindan iki ülkenin ticaret bakanlari 3 Mart'ta Abu Dabi'de Türkiye-BAE Kapsamli Ekonomik Ortaklik Anlasmasi'na imza atti. Imza törenine Erdogan ve Al Nahyan da video konferans yöntemiyle katildi.

Ortaklik Anlasmasi çerçevesinde ekonomi alaninda hedefler belirlendi. Bu baglamda BAE'de yaklasik 25 bin, Türkiye'de ise 100 bin istihdam saglanmasinin amaçlandigi belirtildi.

- Hedef petrol disi ticaret hacmini 40 milyar dolara çikarmak

Ortaklik Anlasmasi ile iki ülke arasindaki ticaret hacminin de katlanmasi bekleniyor.

Türkiye'nin Abu Dabi Büyükelçisi Tugay Tunçer, 10 Haziran'da yaptigi açiklamada, 2022'de Türkiye-BAE arasindaki petrol disi ticaret hacminin yaklasik 19 milyar dolar oldugunu, iki ülkenin bunu 5 yil içinde 40 milyar dolara yükseltmek için çabaladigini söyledi.

BAE Ekonomi Bakani Abdullah bin Tavk el-Merri de dün yaptigi açiklamada, Al Nahyan'in ziyaretiyle ülkesi ile Türkiye arasindaki iliskilerin kapsamli stratejik ortakligin yeni bir asamasina tanik oldugunu belirtti.

Berri, açiklamasinda, "Iki ülke arasinda Kapsamli Ekonomik Ortaklik Anlasmasi'nin imzalanmasiyla ticaret, ekonomi ve yatirim firsatlari bakimindan zengin, umut verici bir gelecek bizi bekliyor." ifadelerini kullandi.

- Kahramanmaras merkezli depremlerde BAE'nin yardimlari

BAE, 6 Subat'ta meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan da Türkiye'ye yardim elini uzatan ülkeler arasinda yer aldi.

Abu Dabi yönetimi Türkiye'ye 134 kisilik 3 arama kurtarma ekibi gönderdi.

Al Nahyan'nin talimatiyla 7 Subat'ta baslatilan "Yigit Süvari 2" operasyonu kapsaminda depremin ardindan bir ay içinde Türkiye'ye gida, tibbi malzeme ve çadirlardan olusan 42 yardim uçagi gönderildi. Ayrica BAE Kizilayi, 11 Subat'ta yardim kampanyasi baslatti.

Devlet Baskani Al Nahyan'in annesi Seyha Fatima binti Mubarek de depremzedeler için 13 milyon 600 bin dolar yardimda bulundu.