Slovenya, AB üyelik sürecinde Bosna Hersek'e destege hazirAlma Dekovic,Bedrudin Brljavac,Lejla Biogradlija,Ismail Özdemir

Slovenya, AB üyelik sürecinde Bosna Hersek'e destege hazirAlma Dekovic,Bedrudin Brljavac,Lejla Biogradlija,Ismail Özdemir

SARAYBOSNA (AA) - Slovenya Basbakani Robert Golob, Avrupa Birligi (AB) üyelik sürecinde birçok alanda destege hazir olduklari Bosna Hersek'in sadece dostu degil, en büyük müttefiki olmak istediklerini söyledi.

Golob, basbakan olarak göreve basladigi Haziran 2022'den bu yana ilk yurt disi ziyaretini Bosna Hersek'e gerçeklestirirken, baskent Saraybosna'da resmi törenle karsilandi.

Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Baskani Borjana Kristo ile görüsmesinin ardindan düzenlenen ortak basin toplantisinda Golob, uluslararasi arenada son dönemde dayanisma ve siyasi isbirliginin öneminin artigini söyledi.

Slovenya'nin Bosna Hersek'e yatirim yaptigina isaret eden Golob, "Ziyaretimin temel amaci Slovenya'nin, Bosna Hersek'e, geçen yil aralik ayinda aldigi aday ülke statüsünün ardindan, AB üyelik sürecine yardimci olmak." dedi.

Golob, Bosna Hersek'e iki mesaji oldugunu belirterek, söyle devam etti:

"Birincisi Brüksel'deki atmosfer degisti ve bu tarihi bir sans. Son 20 yilda genisleme politikasi teknik ve idari sorunlar nedeniyle durmustu ancak bu günümüzde siyasi sorun olarak kabul ediliyor. Bosna Hersek'in bu tarihi firsati üyelik yolunda kullanmasi gerektigi kanaatindeyim. Ikincisi ise Slovenya Bosna Hersek'in sadece dostu degil, en büyük müttefiki olmayi istiyor. Bu nedenle de teknik, idari, uzman ve maddi her türlü yardimimizi dile getirdik."

Kristo da Slovenya'nin Bosna Hersek'te yatirim yapan yabanci ülkeler arasinda ilk 3 içerisinde bulundugunu aktararak, gösterilen dostluk için tesekkür etti.

Ülkesinin AB yolunda Slovenya'dan büyük destek aldigini vurgulayan Kristo, sunlari kaydetti:

"Bosna Hersek'in aday ülke statüsü almasi için çabalari olan Slovenya'ya tesekkür ederim. Bu, ülkemiz için büyük bir anlam ifade ediyor çünkü Avrupa ailesine bir adim daha yakiniz. Aday ülke statüsü, Bosna Hersek'in AB içinde yerinin oldugunun bir göstergesi. Slovenya ile Bosna Hersek'e AB üyelik sürecinde teknik destek ve uzman yardiminin saglanacagi bir anlasma imzalamayi planliyoruz."

Bu arada, Golob, Saraybosna'daki temaslari kapsaminda, Bosna Hersek Devlet Baskanligi Konseyi üyeleri tarafindan kabul edilecek. Golob, Bosna Hersek Temsilciler Meclisi ve Halklar Meclisinin temsilcileriyle de bir araya gelecek.