Trouw Nutrition'dan "ortalamanin üzerine çikan sicakliklar hayvanlari olumsuz etkiliyor" uyarisi:Muhammet Emin Horuz- "Özellikle yaz aylarinda artis gösteren sicaklik stresi sorunuyla mücadelede, hayvan besleme stratejisi büyük önem tasiyor"

Trouw Nutrition'dan "ortalamanin üzerine çikan sicakliklar hayvanlari olumsuz  etkiliyor" uyarisi:Muhammet Emin Horuz- "Özellikle yaz aylarinda artis gösteren sicaklik stresi sorunuyla mücadelede, hayvan besleme stratejisi büyük önem tasiyor"

ISTANBUL (AA) - Trouw Nutrition, degisen iklim kosullarinin tüm çiftlik hayvanlarini ve çiftlik verimliligini olumsuz yönde etkileyebilecegi konusunda uyardi.

Sirketten yapilan açiklamaya göre, Trouw Nutrition'in 100 yillik global tecrübesi ve çiftlikten sofraya bakis açisiyla gelistirdigi özel premiks formülasyonu Maxcare Celsius, hayvanlarin sicaklik stresiyle mücadele edebilmelerine katki sagliyor.

Zengin içerikli Maxcare Celsius, süt ve besi sigirlarinda sicaklik stresinin olumsuz etkilerinin ortadan kaldirilmasina olanak taniyor.

Günesten gelen isima enerjisi çevresel isiyi artirdikça, inegin vücut sicakligi ile çevresel sicaklik arasindaki fark azaliyor. Bu da dünya çapinda hayvan çiftliklerinin en önemli sorunlarindan biri olan sicaklik stresine neden oluyor.

Degisen iklim kosullari ve artan sicakliklar ile birlikte görülen sicaklik stresi; beslemeyi, vücut sicakligini, bakim gereksinimlerini, metabolik süreçleri, yem etkinligini, süt verimini ve üreme etkinligini, davranislarini ve hastaliklara karsi direnci etkiliyor. Ruminant hayvanlarin bulasici hastaliklara yatkinligini artiran sicaklik stresi önleyici stratejiler hayata geçirilmediginde ise yüksek ölüm oranlari görülüyor. Küresel isinma ile önem kazanan sicaklik stresinin sadece çiftlikler için degil ulusal ekonomiler için de yikici etkileri olacagi raporlaniyor.

Cornell Üniversitesi'nin 2022 yilinda sundugu bir çalismaya göre konuyla ilgili yeteri kadar önlem alinmazsa bu yüzyilin sonunda hayvan üreticileri yilda 15 ila 40 milyar dolar arasinda mali kayipla karsi karsiya kalabilir.

- Sicaklik stresi yem tüketimini etkiliyor

Trouw Nutrition uzmanlarina göre, hayvancilikta yüksek çevre sicakligi, en yaygin stres faktörleri arasinda yer aliyor. Siddetli yaz sicaklari, verimliligi inek basina yüzde 80 düsürürken, üreme performansi da yüzde 20 geriliyor. Sicaklik stresi durumunda azalan süt veriminin kök nedeni, inegin stres nedeniyle yem tüketimini azaltmasi olarak gösteriliyor.

Trouw Nutrition tarafindan yapilan çalismalar, yaz aylarinda yem tüketiminin kis aylarina oranla yüzde 35'e, süt veriminin de yüzde 25'e kadar düstügünü gösteriyor. Yem tüketimin önemli düzeyde düsmesine ragmen süt veriminin daha az düsmesi hayvanin vücut rezervlerini kullanarak süt vermesinden kaynaklaniyor (kondisyon kaybi-negatif enerji dengesi).

- Sicaklik stresiyle mücadelede besleme etkili

Özellikle yaz aylarinda artis gösteren sicaklik stresi sorunuyla mücadelede, hayvan besleme stratejisi büyük önem tasiyor. Trouw Nutrition tarafindan, sicaklik stresinin süt ve besi sigirlari üzerindeki etkisini azaltma hedefiyle gelistirilen Maxcare Celsius, korunmus aminoasitler, rumen düzenleyiciler ve yavas salinim özelligine sahip dogal tampon maddeler ile yem tüketimini tesvik eden özel katkilari içeriyor. Bagisiklik sistemini güçlendiren Maxcare Celsius, oksidatif stresi ortadan kaldiriyor. Sicaklik stresinin neden olacagi verim ve performans kayiplarini azaltan ürün; kullanim kolayligi ile de ön plana çikiyor. Hayvanlarin sicaklik stresi nedeniyle yasayabilecegi problemlerin önüne geçilmesine yardimci olan Maxcare Celsius ile hayvanlarin verimliligi, çiftliklerin kazanci artiyor.