TBMM Genel Kurulu Seval Ocak- AK Parti Grup Baskanvekili Leyla Sahin Usta: - "Iktidar partisi olarak tüm gruplarla yapacagimiz görüsmelerle anayasa çalismalarini bir an önce baslatmak ve toplumun da beklentisi olan yeni, çok daha sivil, demokratik, özgürlükçü bir anayasanin hayata geçirilmesi için çalismalari baslatmak istiyoruz" - CHP Grup Baskanvekili Gökhan Günaydin: - "Anayasa Mahkemesinin karar alacagi günü açikladigi gün Can Atalay'a ve arkadaslarina ceza verenler Anayasa Mahkemesini islev

TBMM Genel Kurulu Seval Ocak- AK Parti Grup Baskanvekili Leyla Sahin Usta:
- "Iktidar partisi olarak tüm gruplarla yapacagimiz görüsmelerle anayasa çalismalarini bir an önce baslatmak ve toplumun da beklentisi olan yeni, çok daha sivil, demokratik, özgürlükçü bir anayasanin hayata geçirilmesi için çalismalari baslatmak istiyoruz"
- CHP Grup Baskanvekili Gökhan Günaydin:
- "Anayasa Mahkemesinin karar alacagi günü açikladigi gün Can Atalay'a ve arkadaslarina ceza verenler Anayasa Mahkemesini islev

TBMM (AA) - AK Parti Grup Baskanvekili Leyla Sahin Usta, "Iktidar partisi olarak tüm gruplarla yapacagimiz görüsmelerle anayasa çalismalarini bir an önce baslatmak ve toplumun da beklentisi olan bu yeni, çok daha sivil, demokratik, özgürlükçü bir anayasanin hayata geçirilmesi için çalismalari baslatmak istiyoruz." dedi.

TBMM Genel Kurulunda grup baskanvekilleri yerlerinden söz alarak gündeme iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Saadet Partisi Grup Baskanvekili Isa Mesih Sahin, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi ortak Meclis grubu olarak yapici muhalefet anlayisiyla Meclis'te bulunacaklarini söyledi.

TBMM Genel Kurulu Salonu'nda oturma düzeninin hala saglanamadigina dikkati çeken Sahin, 1 Ekim'de, terör saldirisi dolayisiyla olusan hassasiyet geregi bu konuda bir tavir göstermediklerini belirtti. Sahin, "Sayin Baskan persembe günü Baskanlik Divani'ni toplayacak. Persembe günü bu konunun net bir sekilde çözülmesini bekliyoruz. Aksi takdirde persembe günü burada oturmayacagimizi, demokratik teamüller içerisinde net bir tavir koyacagimizi buradan kayitlara geçmek istiyorum." ifadelerini kullandi.

Sahin, yeni anayasa söylemlerine isaret ederek, söyle konustu:

"12 Eylül Anayasasi'na karsi çiktigimizi ifade etmek isterim. Ancak bu konuda samimiyet görmek isteriz. Iktidarin bu konuda kamuoyunu seffaf bir sekilde bilgilendirmesini bekleriz. Yöntem çok önemli. Madem anayasa toplumsal bir mutabakat metni, o zaman anayasa ayristiran degil birlestiren olmali. Özellikle de yerel seçim öncesinde anayasa konusunun toplumu ayristiran bir argüman olarak kullanilmamasi gerektigini vurgulamak isterim. Dolayisiyla da dogru olan bu çalismanin yerel seçim sonrasina birakilmasi önemlidir."

- "Tüm güvenlik zafiyeti gözden geçirilmeli"

IYI Parti Grup Baskanvekili Müsavat Dervisoglu, bugünün, 3 Ekim Türk Dili Konusan Ülkeler Isbirligi Günü oldugunu belirterek, Türk devletlerinin is birliginin her alanda güçlenebilmesi için Türkiye'nin atacagi her adima destek vereceklerini vurguladi.

Azerbaycan'in Karabag'da gerçeklestirdigi terörle mücadele operasyonuna dikkati çeken Dervisoglu, "Karabag'da hak nihayet yerini bulmustur. Karabag Türk'tür ve ebediyen Türk yurdu olarak kalacaktir. Biz dün oldugu gibi bugün de dost ve kardes ülke Azerbaycan'in Karabag'daki hakli mücadelesini sonuna kadar desteklemeye devam edecegiz." diye konustu.

TBMM'nin yeni yasama yilina basladigi gün hain terör saldirisinin gerçeklestigini animsatan Dervisoglu, yarali polislere acil sifa diledi. Dervisoglu, "Hain örgütlerin emellerine hizmet etmesi muhtemel bir dilden azami ölçüde uzak durmak gerekmektedir. Ancak bu olayla ilgili tüm güvenlik zafiyetinin gözden geçirilerek alinmasi icap eden tedbirlerin güçlendirilmesi de vazgeçilmez bir mecburiyet olarak karsimizda duruyor." ifadelerini kullandi.

AK Parti hükümetlerinin bilinçli politikalarinin dogal bir sonucu olarak Türkiye'nin su anda dünyada en fazla siginmaci ve kaçak barindiran ülke oldugunu savunan Dervisoglu, "Sinirlarimiz yolgeçen hanina döndürülmüs, ülke sinirlarindan geçen siginmacilar ve kaçaklar sokakta yasamaya ve keyif çatmaya devam ediyor ama bunu haber yapan gazeteciler de tutuklaniyor. Gerçekler ortadadir; Türk kimligi ve Türkiye'nin ulus devlet hüviyeti varolussal bir demografik riskle karsi karsiyadir. Türk milletinin bugününe ve istikbaline kurulan bu pusuya asla ve kata müsaade etmeyecegiz." degerlendirmelerinde bulundu.

- "Azerbaycan aleyhine olusturulan bu algi yönetimi çökmüstür"

MHP Grup Baskanvekili Muhammed Levent Bülbül, 1 Ekim'de gerçeklestirilen terör saldirisina deginerek Türkiye'nin, terörün arzu ve isteklerine boyun egmeyecegini vurguladi.

Terörün arzuladigi kaos ve korku ikliminin, devletin kararliligi ve milletin ferasetiyle yerle yeksan olacagini dile getiren Bülbül, "Bitme noktasina gelen alçak terör örgütü PKK ve isbirlikçilerinin son çirpinislarini izledigimiz bu süreçte terörle mücadeleye olan destegimiz tavizsiz ve kararli bir sekilde devam edecektir." seklinde konustu.

Azerbaycan'in Karabag'a yönelik antiterör operasyonuna isaret eden Bülbül, Ermeni lobilerince operasyon sirasinda sivillere saldiri düzenlendigi seklinde iftira atildigini anlatti. Bülbül, "Geçtigimiz gün BM heyeti tarafindan bölgede yapilan incelemeler neticesinde Ermeni sivillere yönelik siddet uygulandigina iliskin herhangi bir bulguya rastlanmadigi ve bölgede sivillerin hedef alinmadigina dair rapor tüm dünya kamuoyuyla paylasilmistir. BM'nin 40 yilda bir olsa da yaptigi bu dogru tespitle ortaya atilan iddialar çürütülmüs, Türk milleti ve Azerbaycan aleyhine olusturulan bu algi yönetimi çökmüstür." diye konustu.

Türk Dili Konusan Ülkeler Isbirligi Günü'nün 3 Ekim'de kutlandigini animsatan Bülbül, Türk dünyasinin birlik ve beraberligini daha iyi sekilde tahkim ettigi takdirde bölgede yasanan her türlü oldubittiye karsi Türkiye ve Türk devletlerinin gerektigi sekilde pozisyon alabilecegini, tavrini ortaya koyabilecegini de kaydetti.

- "Can Atalay'in infazi ertelenebilir"

Yesil Sol Parti Grup Baskanvekili Meral Danis Bestas, Esitlik Için Kadin Platformu üyelerinin TBMM Genel Kurulunu izledigini belirterek, locada oturan söz konusu heyeti selamladi. Iktidarin kadin kazanimlarina göz diktigini savunan Bestas, bu kazanimlari koruyacaklarini söyledi.

Agustos ayinda 29 kadinin cinayete kurban gittigini anlatan Bestas, "Her ay açiklanan bu vahset tablosundan Istanbul Sözlesmesi'nden çekilen iktidar sorumludur." ifadesini kullandi.

Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay'in hala cezaevinde bulundugunu animsatan Bestas, "Yargitay bir sekilde Anayasa Mahkemesi kararini açiklayacagini bilmesini ragmen ön alarak aslinda AYM'ye gözdagi verdi." iddiasinda bulundu.

Bestas, iktidara, Atalay hakkindaki karari TBMM'ye getirmemesi çagrisinda bulunarak "Lütfen halkin iradesini bir kez daha gasbetmeyin. Infazi ertelenebilir, geçmiste pratikleri var. Can Atalay halkin iradesidir, serbest birakin." diye konustu.

1 Ekim'deki terör saldirisinin asla kabul edilemez oldugunu da söyleyen Bestas, "Siddet ve çatisma yerine çözüm siyasetiyle bunlari ortadan kaldirabiliriz." dedi.

- "Güvenlik meselesinin yeniden ele alinmasini umuyoruz"

CHP Grup Baskanvekili Gökhan Günaydin, 1 Ekim'deki terör saldirisini kinayarak teröristlerin Kayseri'de gasbettikleri araçla Ankara'ya nasil geldiklerini sordu. Plaka tanimlama sisteminin etkin çalisip çalismadigina iliskin sorular yönelten Günaydin, "Güvenligimizin bu kadar açikta oldugu bir ortam bizi yeni terör olaylariyla karsi karsiya birakmiyor mu? Bütün bunlardan ötede bu alan, eski Içisleri Bakani ile yeni Içisleri Bakani arasinda 'Onun istihbarat ekibini degistirdin, bunun çaycisini degistirdin.' tartismalarina acaba birakilabilecek bir alan midir? Devlet ciddiyeti içerisinde güvenlik meselesinin yeniden ele alinmasini umuyor ve diliyoruz." ifadelerini kullandi.

TBMM'nin 2,5 aydir çalismalarina ara verdigini animsatan Günaydin, bugün itibariyla yasama faaliyetlerine baslayan TBMM gündeminde emeklilerin maaslari yerine uluslararasi sözlesmelerin yer aldigini belirtti.

TÜIK'in bugün açiklanan enflasyon verilerini hatirlatan Günaydin, "Ayda yüzde 5, yilda yüzde 60'in üzerinde enflasyon olan memlekette, gida enflasyonunda Türkiye'yi dünyanin ilk 5'ine, Sefalet Endeksi'nde ilk 10'una sokmussunuz ama insanlara '7 bin 500 lirayla geçinin.' diyorsunuz." seklinde konustu.

Can Atalay'in milletvekilliginin yargi eliyle gasbedildigini ileri süren Günaydin, "Adeta Anayasa Mahkemesinden is kaçirarak, Anayasa Mahkemesinin karar alacagi günü açikladigi gün Can Atalay'a ve arkadaslarina ceza verenler Anayasa Mahkemesini islevsiz mi kilmaya çalisiyorlar?" sorusunu yöneltti.

Deprem bölgesinde toplam 850 bin bagimsiz birimin yikildigini ifade eden Günaydin, "Teslim edilmis bir tane konut yoktur; deprem bölgelerinde insanlar aç, açik, yagmurun altinda elektriksizdirler. Kahramanmaras Belediyesi milletvekillerine bin gida kolisi gönderiyor. O gida kolisini milletvekillerine degil de depremde bekleyen yurttaslarimiza verin, belki hayirli bir is yapmis olursunuz." dedi.

Günaydin, "Ecevit'in kemiklerini sizlatanlar bugün burada CHP'yi Atatürk çizgisinden uzaklasmakla suçlamaktadirlar. Bu da trajikomik bir not olarak tarihe geçmistir." diye konustu.

DSP Genel Baskani Önder Aksakal, yerinden söz alarak "PKK terör örgütü elebasini yüce Türk adaletine teslim etmis bir devlet adami olan Ecevit'in kemikleri, esasen 28 Mayis 2023 seçimlerinde PKK ve yandaslariyla kol kola girenler tarafindan sizlatilmistir. Bu sözleri aynen iade ediyorum." ifadelerini kullandi.

- "Yeni anayasayi bir seçim malzemesi olarak görmek yanlis"

AK Parti Grup Baskanvekili Leyla Sahin Usta, TBMM'nin yeni yasama yilinin hayirli ugurlu olmasi temennisinde bulundu.

1 Ekim'deki terör saldirisina deginen Usta, terörü ve terör olayini gerçeklestiren tüm örgütleri lanetledi. Usta, "Dilegimiz ve temennimiz ülkemizin birlik ve bütünlügü içerisinde hep birlikte Gazi Meclisimizde büyük bir uyum içerisinde çalisarak bu terör ve terör örgütlerine, terör sevicilere hiçbir sekilde firsat vermeden önümüze bakmak ve ülkemizin aydinlik gelecegi, Türkiye Yüzyili için çalismayi hedefliyoruz." dedi.

Hem Türkiye'nin hem de Meclis'in gündemine hakim oldugunu ifade eden Usta, sözlerini söyle sürdürdü:

"Deprem bölgesinde aç ve açikta, ihtiyaç sahibi hiçbir vatandasimiz yok; elhamdülillah, ne ihtiyaçlari varsa sadece kolilerle degil, paket paket, fazlasiyla ihtiyaçlari da karsilanmakta. Konutlarin yapimina baslandi, bunu hepimiz çok iyi biliyoruz ama konut yapimini gözle gözlemleyerek saymak mümkün degil; 202 bin konuttan bahsediyoruz. Bu ancak rakamlarla, sayilarla ve insaatlarin yerlerinde yapilan tespitlerle mümkündür. Devlet rakamlarla konusur, elindeki yaptigi islerle, sözlesmelerle ve imzalarla bunu elbette ki yerine getirecektir."

Meclis'in daha rahat çalismasi için bir Içtüzük hazirlanmasini istediklerini anlatan Usta, "Yeni anayasa bu açidan da çok önemli ve kiymetli. Yeni anayasayi bir seçim malzemesi olarak görmek yanlis bir bakis açisidir. Anayasanin yapilacagi yer TBMM'dir, anayasayi yapacak olan buradaki milletvekilleridir. Anayasayi yapmak için çalismaya baslamaktan çekinilmemeli, korkulmamalidir. Biz iktidar partisi olarak bu konuda tüm gruplarla yapacagimiz görüsmelerle anayasa çalismalarini bir an önce baslatmak ve toplumun da beklentisi olan bu yeni, çok daha sivil, demokratik, özgürlükçü bir anayasanin hayata geçirilmesi için çalismalari baslatmak istiyoruz." degerlendirmelerinde bulundu.

AK Parti'li Usta, seçimlerin de önemli bir gündem oldugunu dile getirerek, "Siyasi partilerin bu konudaki çalismalarini görüyoruz ama bu, Meclis'in gündemini seçimlere göre adapte etmek demek degil; tam tersine, toplumun ihtiyaçlarini, beklentilerini ve bize verilen sorumluluk ve yetkileri yerine getirmek üzere çalismaktir. O yüzden yeni anayasa bu dönem önümüzdeki en önemli temel maddelerimizden biri olacaktir." diye konustu.