Sudan’da kadim ramazan gelenegi: Sahur davulculariÖmer Erdem- Davulcu Mazin Hüseyin:- "Biz bu gelenegi babalarimiz ve atalarimizdan ögrendik. Onlar bize bu bayragi devrettiler biz de sonraki nesillere teslim edecegiz"

Sudan’da kadim ramazan gelenegi: Sahur davulculariÖmer Erdem- Davulcu Mazin Hüseyin:- "Biz bu gelenegi babalarimiz ve atalarimizdan ögrendik. Onlar bize bu bayragi devrettiler biz de sonraki nesillere teslim edecegiz"

HARTUM (AA) - ÖMER ERDEM - Sudan’da ramazan ayinda insanlari gece sahura kaldirmak için mahalle mahalle gezen "Musahhirati" adli sahur davulculari, akilli cihazlar nedeniyle unutulmaya yüz tutan kültürel miraslarini gelecek nesillere aktarmaya çalisiyor.

Mahallenin gençlerinden olusan bir grup gönüllü sahur davulcusu, davul ve tefler esliginde "Ey oruçlu, kalk ve sahur yap!" nidalariyla baslayan ve yüksek sesle söylenen ilahi ve manilerle halki sahura kaldiriyor.

Bu gelenek, kirsal bölgelerde daha yayginken sehirler de ise bir grup genç atalarinin adetini yasatmaya çabaliyor. Belirli bir yasin üzerindekiler ise kendilerini maziye götüren ve çocukluk anilarini canlandiran bu gelenegin ayakta kalabilmesi için davulculara destek oluyor.

Bazi Arap ülkelerinde de asirlardir süregelen bu ramazan ritüelinde mahalledeki gençler de ilahi ve manilere eslik ediyor. Musahhiratiler, bu isi gönüllü yapsalar da bazi mahalle sakinlerinin ikramlarini geri çevirmiyor.

- "Sahur davulculugu fikri kadim bir gelenek"

Genç bir ramazan davulcusu olan Mazin Hüseyin, yaklasik 15 yildir bu etkinlikte yer aldigini ifade ederek, "Sahur davulculugu fikri kadim bir gelenek. Gençler ve çocuklar da bize eslik ediyor. Biz bu gelenegi babalarimiz ve atalarimizdan ögrendik. Onlar bize bu bayragi devrettiler biz de sonraki nesillere teslim edecegiz." dedi.

Hüseyin, "Sudan'da sahur davulculugu, telefonlar ve teknoloji devrinden öncesine dayaniyor. Biz de bu gelenek unutulmasin diye çaba gösteriyoruz." seklinde konustu.

- "Bazi kadinlar evden çikip bir siir ya da ilahi talebinde bulunuyor"

Bir diger sahur davulcusu Rami Abdulkadir ise her gün bir mahalle seçip orada insanlari sahura kaldirdiklarini, bir mahalleye gitmediklerinde arayip neden gelmediklerini sorduklarini söyledi.

Abdulkadir, "Sokaga çikip bize soguk içecek ikram eden, ilahiler ve peygamber methiyeleri okunmasini isteyen ailelerden bu fikir harika bir karsilik buldu. Artik mahallelere yetisemiyoruz. Bazi kadinlar evden çikip bir siir ya da ilahi talebinde bulunuyor. Biz bunu atalarimizdan aldik ve sürdürüyoruz." ifadelerini kullandi.