Bakan Varank, depremden etkilenen Malatya'da esnafla bir araya geldi:Hakan Burak Altunöz- "Sanayi sitesindeki esnaflarimizla ya da kümelenme seklinde faaliyet gösteren is yerlerimizle ilgili KOSGEB acil durum destek kredisinin imzalarini bugün atacagim. Cumhurbaskanimiz talimati verdi, acil destek kredisini devreye alacagiz" - "Geçici yapilabilecek islerle ilgili kalkinma ajanslarina talimat verdim. Geçici ticaret alanlariyla ilgili ihtiyaçlar varsa belediyemiz ve vekillerimizle bunlari hizlica

Bakan Varank, depremden etkilenen Malatya'da esnafla bir araya geldi:Hakan Burak Altunöz- "Sanayi sitesindeki esnaflarimizla ya da kümelenme seklinde faaliyet gösteren is yerlerimizle ilgili KOSGEB acil durum destek kredisinin imzalarini bugün atacagim. Cumhurbaskanimiz talimati verdi, acil destek kredisini devreye alacagiz"
- "Geçici yapilabilecek islerle ilgili kalkinma ajanslarina talimat verdim. Geçici ticaret alanlariyla ilgili ihtiyaçlar varsa belediyemiz ve vekillerimizle bunlari hizlica

MALATYA (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Kahramanmaras merkezli depremlerin etkiledigi bölgeyle ilgili, "Sanayi sitesindeki esnaflarimizla ya da kümelenme seklinde faaliyet gösteren is yerlerimizle ilgili KOSGEB acil durum destek kredisinin imzalarini bugün atacagim. Cumhurbaskanimiz talimati verdi, acil destek kredisini devreye alacagiz." dedi.

Bakan Varank, Kahramanmaras merkezli 6 Subat'taki depremlerden etkilenen Malatya'da Küçük Sanayi Sitesi'nde esnafla bir araya geldi.

Devletin bütün kurumlarinin gayretle çalistigini, kendilerinin de bakanlik olarak ilk günden itibaren ihtiyaç duyulan tedarik ve lojistik imkanlarini seferber ettiklerini anlatan Varank, geçici barinma imkanlari olusturmanin yani sira bir yandan da sehirleri eski haline getirebilmek için neler yapilabilecegi konusunda çalisma yürüttüklerini söyledi.

Depremin etkiledigi 11 sehrin gayrisafi yurt içi hasilanin içinde sanayinin payinin yüzde 40 oldugunu belirten Varank, "Türkiye ortalamasi yüzde 27. Bu demektir ki aslinda biz buralarda sanayi ve üretimi tekrar ayaga kaldiramazsak, buralari tekrar eski haline getirme sansimiz olmaz. Onun için sanayi sitesi içerisindeki esnafimizdan organize sanayi bölgelerindeki fabrikalarimiza kadar elimizden ne geliyorsa insallah yapacagiz ve burada sizleri tekrar ayaga kaldiracagiz." diye konustu.

Malatya için attiklari en önemli adimin kenti cazibe merkezleri destekleme programina almak olduguna dikkati çeken Varank, "Eskiden bu program burada vardi ama organize sanayi bölgelerindeki yatirimlar içindi. Bundan sonra Malatya'nin neresinde herhangi bir yatirim yaparsaniz 6. bölge yatirimlarindan faydalanacaksiniz, küçük esnafindan büyük sanayisine kadar. Biliyorsunuz, bunun getirileri var, birtakim vergi muafiyetleri taniniyor. Bunun içine tabii ki tekrar insa edeceginiz yerleri almak da var. Dolayisiyla bu size Allah'in izniyle bir imkan saglayacak." ifadesini kullandi.

- "Bir yili geri ödemesiz 3 yillik kredi destegi saglayacagiz"

Varank, sanayi sitelerinde faaliyet gösteren is yerleriyle ilgili acil durum destek kredisinin devreye alinacaginin altini çizerek, söyle devam etti:

"Yine sanayi sitesindeki esnaflarimizla ya da kümelenme seklinde faaliyet gösteren is yerlerimizle ilgili KOSGEB acil durum destek kredisinin imzalarini bugün atacagim. Cumhurbaskanimiz talimati verdi, acil destek kredisini devreye alacagiz. Bununla da mikro isletmelerimize 250 bin liraya, küçük isletmelerimize 500 bin liraya, orta isletmelerimize de 1 milyon liraya kadar sifir faizsiz, bir yili geri ödemesiz 3 yillik kredi destegi saglayacagiz. Bununla da gerek yerinizi yeniden yapilabiliyorsa yeniden yapmak, gerekiyorsa yeni bir yer yapabiliyorsaniz orada kullanarak insallah bu parayi degerlendirebileceksiniz."

Malatya içindeki küçük sanayi sitelerinin tasinmasiyla ilgili planlamalarin yapildigini, alinan arazilerle ilgili tasinma sürecinin basladigini aktaran Varank, "Murat Kurum bakanimiz, Allah razi olsun, sanayi sitelerinin ilk örneklerinin temellerini atmakla ilgili bize destek verecek. Devamini da biz burada büyüksehrimizle, bizim verdigimiz desteklerle, buradaki arkadaslarimizla bu süreçleri yürütmeye devam edecegiz." dedi.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanliginin zemin etütleri ve mikro bölgeleme yaptigina isaret eden Varank, bir yerde insaat yapilip yapilamayacaginin bu tetkiklerin bitmesinin ardindan ortaya çikabilecegini anlatti.

Bu çalismalarin 10 gün içinde bitecegini vurgulayan Varank, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bunlar bitmeden, 'Sen yerinde yaparsin, yapamazsin' deme sansimiz yok. Allah korusun, iste görüyorsunuz böyle bir afette basimiza neler geliyor. Zemin etütleri çiktiktan sonra eger burada sehir planlamaciligi anlaminda da daha önce konustugumuz hususlari dikkate alarak, yerinde yapilmasi mümkün olan islerle ilgili size desteklerimizi insallah verecegiz ama asil önemli olan, sanayiyi planladigimiz o bölgelere tasiyabilmek. Hizlica orada insallah aksiyonu almis olacagiz. Sehirde geçici dükkan tarzi ihtiyaçlar oldugunu biliyoruz. Bununla ilgili geçici yapilabilecek islerle ilgili kalkinma ajanslarina talimat verdim. Geçici ticaret alanlariyla ilgili ihtiyaçlar varsa belediyemiz ve vekillerimizle bunlari hizlica devreye alabiliriz. En azindan geçici ticaretin baslamasi ve ufak tefek tamiratlarin yapilmasiyla ilgili kalkinma ajansimiz size gerekli destekleri verecek. Biz, görevimizin basindayiz."

Malatya'nin sadece bölge degil, Türkiye için de önemli olduguna dikkati çeken Varank, "Allah'in izniyle Malatya'yi da hemsehrilerimizi de yalniz birakmayacagiz. Sayin Cumhurbaskanimiz zaten sözleri verdi. Konutlari Allah'in izniyle 1 yil içinde teslim etmeye baslayacagiz. Onun disinda sanayi, üretim ve ticarethanelerle ilgili gerekli aksiyonlari peyderpey almaya devam edecegiz. Büyük bir afet yasadik. Rabb'im bir daha bu acilari göstermesin ama akilli olmamiz lazim. Acele isler yaparak basimiza büyük belalari getirmememiz lazim. Onun için bütün arkadaslar, bilim insanlarimiz da dahil, gerekli hassasiyeti gösteriyor. Allah'in izniyle tekrar Malatya'yi yesertecegiz, Malatya'yi eski günlerine döndürecegiz." degerlendirmesinde bulundu.

- Prof. Dr. Erdem Canbay: "Ters göçü baslatip sanayiyi ayaga kaldirmamiz gerekiyor"

Bakan Varank'in beraberindeki ekipte bulunan Orta Dogu Teknik Üniversitesi Insaat Mühendisligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Erdem Canbay ise kentte sanayi bölgelerinde ön inceleme yapacaklarini söyledi.

Böylelikle sanayi bölgelerini en kisa sürede ayaga kaldirmayi amaçladiklarini vurgulayan Canbay, "Zira göç baslarsa bu sehirlerimiz hayalet sehre dönüsecekler. Bunu engelleyip ters göçü baslatip sanayiyi ayaga kaldirmamiz gerekiyor. Sanayi ayaga kalkmazsa istedigimiz kadar konut yapalim, dolduramayacagiz bu konutlari. Onun için amacimiz, büyük ölçekte bakiyoruz, bina bazinda incelemiyoruz ama metodolojilerimizi belirleyecegiz. Çok hizli sekilde hem organize sanayi hem de küçük sanayi sitelerinin ayaga kaldirilmasi için adimlarimizi atacagiz." ifadelerini kullandi.

Küçük sanayi sitelerindeki ilk izlenimlerini aktaran Canbay, "Küçük sanayi siteleri maalesef iyi yapilmamis. Ögrendigim onlar da yillar evvel belirli plana sahiplermis ama o kadar hizli büyümüsler ki yillar içinde ihtiyaç dogrultusunda, gecekonduvari, kontrolsüz büyümüsler. Onun için küçük sanayi sitelerindeki hasar çok daha agir ve çok daha belirgin." diye konustu.

Toplantida Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Hasan Büyükdede ile AK Parti Malatya Milletvekilleri Öznur Çalik, Bülent Tüfenkci ve Ahmet Çakir da yer aldi.