Sinir Tanimayan Doktorlar, Israil'in Masafir Yatta'daki baski politikalarini kinadiMuhammet Ikbal Arslan
CENEVRE (AA) - Sinir Tanimayan Doktorlar (MSF), Israil'in, Bati Seria'nin El Halil kentine bagli Mesafir Yatta beldesindeki baski politikalarini kinadi.
MSF'nin Isgal Altindaki Filistin Topraklari Misyon Sefi David Cantero Perez ve Ruh Sagligi Danismani Ana Marques, BM Cenevre Ofisine Akredite Basin Mensuplari Birligi (ACANU) üyesi gazetecilerle çevrim içi toplantida bir araya geldi.
MSF yetkilileri, Israil'in Bati Seria'nin El Halil kentine bagli Mesafir Yatta beldesindeki zorlayici önlemlerinin insan sagligi üzerindeki etkisine iliskin yayimladiklari rapora dair açiklamalarda bulundu.
Perez, sürekli tahliye edilme korkusu içerisinde yasamak, evlerinin yikildigini görmek ve hareket alanlarinin kisitlanmasinin, Mesafir Yatta'daki insanlarin yasadigi en büyük zorluklarin basinda geldigini, raporun, Israil'in yaptigi baskilari yansittigini belirtti.
Bölge sakinlerinin sürekli siddet tehdidi altinda yasadiginin altini çizen Perez, "Israil askerleri geceleri köylere giriyor, sokaga çikma yasaklari ve diger kisitlamalar uyguluyor. Israil askerleri, yasam alanlarinin yakininda askeri egitim veriyor, araçlara el koyuyor, evleri yikiyor ve vatandaslar için hayati çekilmez hale getiriyor." ifadelerini kullandi.
Perez, Israil Yüksek Mahkemesinin Filistinlilerin askeri bölgeye yer açmak için Mesafir Yatta'dan zorla yerlerinden edilmesinin önündeki tüm yasal engelleri kaldiran bir kararinin ardindan, Israil makamlarinin bölgedeki önlemleri Mayis 2022'den bu yana yogunlastirdigini vurguladi.
Artan baski nedeniyle bölge sakinlerinin tibbi bakim da dahil olmak üzere temel hizmetlere erisme becerileri üzerinde ciddi bir etkisi oldugunu kaydeden Perez, "Kimliklerinde farkli köye kayitli olduklari görülen hastalarin MSF'nin tibbi hizmet verdigi köylere girisine izin verilmiyor. Mesafir Yatta'ya hizmet veren ambulanslar geciktiriliyor." dedi.
- "Tibbi bir insani yardim örgütü olarak Israil'in politikalarini kiniyoruz"
Perez, bu tür zor kosullar altinda yasamanin insanlarin akil sagligi üzerinde de etkisinin oldugunu ifade ederek "Tibbi bir insani yardim örgütü olarak Israil'in politikalarini kiniyoruz. Israil makamlarini, tahliye planina derhal son vermeye ve Mesafir Yatta'daki Filistinlilerin tibbi bakim da dahil olmak üzere temel hizmetlere erisimini kisitlayan önlemleri uygulamaya son vermeye çagiriyoruz. Bu gereksiz istiraba son verilmeli." ifadelerini kullandi.
Marques de baski altindaki Filistin halki arasinda ruh sagligi destegine yönelikte talepte keskin bir artisin yasandigini söyledi.
Cinayet, yikim, isgal, baskin, zeytin agaçlarinin kesilmesi ve Israil tarafindan uygulanan diger baskilarin hepsine tanik olduklarina isaret eden Marques, mevcut durumun çok daha endise verici bir seviyeye geldigini belirtti.
Marques, isgal altindaki Filistin topraklarindaki halkin ruh sagligi için çalismalari yürüttüklerini söyledi.
Gazetecilerin sorularini da yanitlayan Perez, Filistin'de toplamda yaklasik 50 kisilik bir ekiplerinin oldugunu belirtti.
- "Bölgede çalisan diger kuruluslarla da çabalarimizi koordine ediyoruz"
Perez, Israil askerleri tarafindan genel olarak MSF'nin çalismalarinin engellenmedigini belirterek "Ancak bazen Israil askerleri bizi kontrol noktalarinda uzun süre bekletiyor. Bu da gecikmelere neden oluyor." dedi.
AA muhabirinin, "Yerel kuruluslar veya insanlar ile isbirliginiz ne durumda? Ayrica bölgede diger çalisma yapan kuruluslarla da isbirligi yapiyor musunuz?" sorusunu yanitlayan Perez, sunlari kaydetti:
"Bölgede çalisan diger kuruluslarla da çabalarimizi koordine ediyoruz. Fon eksikligi ve Kovid-19 sürecinde Mesafir Yatta'daki çalismalarda bir bosluk oldu. Ancak su anda bölgede yerel ve uluslararasi kuruluslar var. Çalismalarimizin örtüsmemesi için koordine oluyoruz. Buna en güzel örnek ise birkaç ay öne yikilan bir okula yönelik ruh sagligi müdahalesi çalismalarini birlikte yürütmemiz olabilir."
Perez, bölgede çalismalar yürüten Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) ekipleriyle de koordine olduklarini belirtti.
MSF yetkililer, uluslararasi topluma Mesafir Yatta halkini korumak ve insan haklarinin korunmasi için gerekli önlemleri alma çagrisinda da bulundu.