ABD'de çevre felaketine yol açan tren kazasi nedeniyle Norfolk sirketine tazminat davasi açildiMurat Karadag

ABD'de çevre felaketine yol açan tren kazasi nedeniyle Norfolk sirketine tazminat davasi açildiMurat Karadag

ANKARA (AA) - ABD'nin Ohio eyaleti savciligi, 3 Subat'ta çevre felaketine yol açan tren kazasi nedeniyle demir yolu sirketi Norfolk Southern hakkinda tazminat davasi açti.

Ohio Eyalet Bassavcisi Dave Yost, yaptigi açiklamada, Norfolk demir yolu sirketi hakkinda, temizlik ve çevresel zararin masraflarinin karsilanmasi için dava açildigini duyurdu.

Yost, federal mahkemeye sunulan dava dosyasinda, demir yolu sirketinin, bölgede yer alti sularina verilen zararlarin ve yasanan ekonomik kayiplarin karsilanmasinin yer aldigini belirtti.

Demir yolu sirketinden ayrica, kaza sonrasi acil müdahalede bulunan kurumlarin masraflarinin da karsilanmasi talep ediliyor.

Norfolk sirketinden davaya iliskin yapilan açiklamada, toplumun endiselerini dikkate alarak, söz konusu sorunlarin bazilarini gidermek için gerekli adimlarin planlandigi bildirildi.

Açiklamada, demir yolu sirketinin, uzun vadeli tibbi tazminat fonu olusturmak, kaza nedeniyle deger kaybeden mülklerin zararlarinin karsilanmasi ve içme suyu kalitesini iyilestirmek için çalistigi kaydedildi.

- Ohio'da tren kazalari

ABD'nin Ohio eyaletinin East Palestine kasabasi yakinlarindaki demir yolunda kimyasal madde tasiyan Norfolk Southern'e ait 150 vagonlu trenin 50 vagonu 3 Subat'ta raydan çikarak infilak etmisti. Kaza sonrasi kimyasal maddeler etrafa yayilarak çevre felaketine neden olmus, yüksek miktarda zehirli kimyasal nedeniyle bölge sakinlerinin tahliyesine karar verilmisti.

Kazadan 3 gün sonra evlerine dönebilen çevre sakinleri, bas agrisi, göz yanmasi, öksürük ve halsizlik sikayetlerinde bulunmus, çevrede hayvan ölümlerine rastlanildigi haberleri medyada yer almisti.

Norfolk Southern, alani çevreye duyarli sekilde temizlediklerini, bölge halkina kaza kaynakli kayiplar için yardim yaptiklarini duyurmustu.

Kaza, kamuoyunun gündeminden uzun süre düsmezken ayni sirkete ait baska bir yük treni de bir ay sonra Ohio'nun Springfield kentinde yine kaza yapmisti. 20 vagonun raydan çiktigi 4 Mart'taki ikinci kazada ölen veya yaralanan olmazken tehlikeli madde sizintisinin da yasanmadigi bildirilmis, sadece tedbir amaçli çevre sakinlerine güvenli alanda bulunmalari tavsiye edilmisti.