Rosatom, santral insasinda çalisan isçileri için kamp açilisi yaptiBasak Erkalan

Rosatom, santral insasinda çalisan isçileri için kamp açilisi yaptiBasak Erkalan

ANKARA (AA) - Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurulusu Rosatom, Rusya'ya bagli Saha Özerk Cumhuriyeti'nin Ust-Yansky bölgesinde düsük güçlü bir nükleer güç santralinin (ASMM) insa çalismalarina katilan isçiler için geçici bir kampin açilisini yapti.

Sirketten yapilan açiklamaya göre, Saha (Yakutistan) Cumhuriyeti Baskani Aysen Sergeyeviç Nikolayev ve Rosatom'un kurulusu RAOS AS'nin Baskani Evgeny Pakermanov'un bulundugu açilis törenine Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev de telekonferans araciligiyla katildi.

Söz konusu geçici kamp, gerekli altyapiya sahip tam tesekküllü küçük bir yerlesim yeri olacak. 250 kisilik kampta idari bina ve sosyal yardim binasi, yatakhaneler, banyo ve çamasirhane kompleksi, saglik merkezi ve diger altyapi tesisleri yer alacak.

Açiklamada görüslerine yer verilen Nikolayev, bu projeyle Yakutistan'da olumlu dönüsümlerin basladigini belirterek, "Rosatom ile is birligimiz sayesinde kuzey bölgelerimizin potansiyelini canlandirdigimizi ve insanlarin yasamlarini daha iyi hale getirdigimizi gönül rahatligiyla söyleyebiliriz. Tesis, burada var olan tüm projelere yeni bir soluk getirecek ve genel olarak bölgeyi gelistirecek, is ve yasam kosullari açisindan refah saglayacak. Kara tabanli küçük modüler reaktör projesi sadece ülkemiz için degil, ayni zamanda küresel ölçekte de benzersiz bir teknolojik çözüm olma niteligi tasiyor. Bu, dünyanin ilk düsük güçlü kara tabanli nükleer güç santrali. Yakutistan'a güvenilir ve istikrarli enerji saglama sorununun Rusya'nin bu tür benzersiz teknolojileri sayesinde çözülebilecegine inaniyorum." ifadelerini kullandi.

Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev ise Rusya'nin Kuzey Kutup bölgesinin güvenilir ve çevre dostu enerji kaynaklarina ihtiyaci olduguna isaret ederek, "Uzak Kuzey’in zorlu kosullarinda ASMM olanaklarindan yararlanma fikri 70'li yillarda hayata geçirildi. O dönemde Bilibino Nükleer Güç Santrali altin madenciligi endüstrisini gelistirmek için insa edilmisti. Bugün ülkemizin yine endüstriyel bir atilim yapmasi gerek. Biz de mevcut tüm deneyimlerden faydalanarak son derece modern teknolojiler sunuyoruz. Yeni kara tabanli nükleer güç santrali kompakt, güvenli, kapasiteyi kontrol edilebilir özellikte ve bagimsiz bir güç kaynagi olacak." degerlendirmesinde bulundu.

Rus tasarimi kara tabanli küçük modüler reaktörün insasi projesi, Rus nükleer buzkiran filosundaki gemilerde küçük reaktörlerin çalistirilmasina iliskin uzun deneyime dayanan en yeni RITM-200N reaktör ünitesi temelinde uygulaniyor. Bugüne kadar sekiz RITM-200 reaktörü üretildi ve bunlar dört farkli buzkirana monte edildi. Kara tabanli küçük modüler reaktörün insasi projesi uygulanmasi, Yakutistan'in enerji bagimsizligini ve sosyo-ekonomik kalkinmasini saglayacak.

Proje için yakit tedariki her 5 yilda bir yapilacak, bu sayede sanayi kuruluslarina ve sosyal tesislere güç tedariki saglanabilecek.

Gelecekte sanayi kuruluslarina enerji saglayacak olan ve Rusya'nin en büyük mineral kaynagi merkezlerinden birinin kalbi haline gelecek proje, Kyuchus, Deputatskoye ve Tirekhtyakh yataklarinin gelistirilmesini, ulasim ve mühendislik altyapisinin insasini, Ust-Yansky ve Verkhoyansk bölgelerinde sosyal tesislerin insasini ve Ust-Kuyga, Tirekhtyakh ve Deputatskoye enerji nakil hattinin insasini kapsiyor.

2028'de devreye alinmasi planlanan santralin insasi sirasinda 1000'den fazla yeni istihdam yaratilacak ve tesis faaliyete geçtikten sonra da yaklasik 600 kisiye is imkani saglanacak.