Pompeo'dan ABD'nin Ukrayna ve Tayvan’i silahlandirmakta yavas davrandigi elestirisiKasim Ileri

Pompeo'dan ABD'nin Ukrayna ve Tayvan’i silahlandirmakta yavas davrandigi elestirisiKasim Ileri

WASHINGTON (AA) - Eski ABD Disisleri Bakani Mike Pompeo, ülkesinin Ukrayna’da oldugu gibi Tayvan’i da silahlandirmakta yavas davrandigini söyledi.

Pompeo, Washington merkezli Hudson Enstitüsünde bir panelde degerlendirmelerde bulundu.

Rusya’nin Ukrayna’da taktik nükleer silah kullanma olasiligindan endiselendigini anlatan Pompeo, böyle bir durumda ABD’nin dikkatini dagitacagini belirtti.

Eski bakan, Joe Biden yönetiminin silah ve ekipmani Ukrayna’ya azar azar vererek savas sürecini uzattigini ve bunun oldukça riskli oldugunu dile getirdi.

Eski Baskan Donald Trump’in dört yillik görev süresi boyunca Rusya’yi Ukrayna’ya saldirmaktan caydirdigini ileri süren Pompeo, söyle konustu:

"Keske bugün, sadece ‘alin size bir Patriot, alin 7 HMARS, birkaç egitimci, alin biraz da istihbarat' demek yerine gerçek (miktarda) ekipman verebilseydik. Çok fazla vermeliyiz ve bu isi bitirmeliyiz. Ukraynali sivillerin ölmesini engelleyecek araçlari verme kapasitemiz var. Ancak onun yerine ayak sürüyoruz. Bu arada Baskan Trump’in bu isi 24 saatte durdururum dedigini duydum. Ama gerçek su ki çok yavas davrandik. Çok yavastik. Eylül 2021’de isgalin olacagini ögrendigimiz gün Ukrayna’yi silahlandiracagimiz gündü. Tipki bugün Tayvan’i silahlandirmamiz gereken zaman oldugu gibi Eylül-Ekim 2021’de Ukrayna’yi silahlandirmamiz gereken zamandi."

Özellikle de Cumhuriyetçiler arasinda Ukrayna’ya fazla silah verildigi tartismalarina da deginen Pompeo, “Duygu dogru ama yapilan hesap yanlis.” dedi.

Pompeo, Ukrayna’ya verilen silahlarin fazla oldugu yönündeki tepkileri "ABD’nin dünyadaki liderliginin kiymetini bilmeyen bir duygu" olarak nitelendirdi ve ABD’nin Ukrayna’ya verdigi 30 küsur milyar dolarlik yardimin çok daha büyük menfaatleri içinde barindirdigini savundu.

Eski bakan, “Bunu yapmasaydik, Putin bugün sadece Kiev’de degil Varsova’da oturmus olacakti. Bu her Amerikali için kötü bir sey olacakti ve bunu kaçiriyorlar” degerlendirmesinde bulundu.

Çin’in de Ukrayna savasini yakindan izledigine isaret eden Pompeo, Pekin’in Ukrayna savasini Washington’un dikkatini dagitan bir olay olarak gördügünü kaydetti. ???????