Içisleri Bakani Soylu, canli yayinda sorulari yanitladi:Berfin Kiraç,Filiz Kinik Öz- "Bu seçimde yaklasik yüzde 20 civarinda Yesil Sol Parti, bilesenleriyle beraber oy kaybetmistir. 5 tane bileseniyle beraber seçime girmis, Dogu ve Güneydogu da dahil olmak üzere Türkiye'nin her tarafinda çok ciddi bir oy kaybiyla karsi karsiya kalmistir. Millet bir tercihte bulundu, bulundugu tercih çok açik ve net"- "Bir anket mafyasi var, bu adam bir mafya, Bekir Agirdir. Bu adam Türkiye'ye operasyon çekiyor,

Içisleri Bakani Soylu, canli yayinda sorulari yanitladi:Berfin Kiraç,Filiz Kinik Öz- "Bu seçimde yaklasik yüzde 20 civarinda Yesil Sol Parti, bilesenleriyle beraber oy kaybetmistir. 5 tane bileseniyle beraber seçime girmis, Dogu ve Güneydogu da dahil olmak üzere Türkiye'nin her tarafinda çok ciddi bir oy kaybiyla karsi karsiya kalmistir. Millet bir tercihte bulundu, bulundugu tercih çok açik ve net"- "Bir anket mafyasi var, bu adam bir mafya, Bekir Agirdir. Bu adam Türkiye'ye operasyon çekiyor,

ISTANBUL (AA) - Içisleri Bakani Süleyman Soylu, "Bu seçimde yaklasik yüzde 20 civarinda Yesil Sol Parti, bilesenleriyle beraber oy kaybetmistir." dedi.

Resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti'den Istanbul milletvekili seçilen Soylu, TV100 canli yayininda gündeme iliskin sorulari yanitladi.

14 Mayis'taki Cumhurbaskani ve 28. Dönem Milletvekili Seçimlerine iliskin degerlendirmede bulunan Soylu, en huzurlu ve en güvenli seçimin yasandigini söyledi.

Soylu, sistem degisikligi konusundaki tartismalara deginerek, "Bu seçime girerken Cumhur Ittifaki'na karsi olusan Millet Ittifaki'nin ana yörüngesi 'biz Türkiye'de sistemi degistirecegiz.' Ne dediler? 'Parlamenter hükümet sistemini yeniden insa edecegiz.' Peki sonuç ne oldu? Sonuç su oldu: Cumhur Ittifaki 323 milletvekili aldi. Bu ne demektir? Bir sistemin degisebilmesi için olmasi gereken orada ya Türkiye'yi referanduma getirebilecek bir çogunlugu tesis etmek ya da Türkiye'yi referanduma götürmeden Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde anayasayi degistirebilecek bir çogunluk tesis etmek. Bu ikisi var midir? Yoktur." diye konustu.

Seçim sonuçlarini degerlendiren Soylu, sunlari kaydetti:

"Bu seçimde yaklasik yüzde 20 civarinda Yesil Sol Parti, bilesenleriyle beraber oy kaybetmistir. 5 tane bileseniyle beraber seçime girmis, Dogu ve Güneydogu da dahil olmak üzere Türkiye'nin her tarafinda çok ciddi bir oy kaybiyla karsi karsiya kalmistir. Millet bir tercihte bulundu, bulundugu tercih çok açik ve net. Milletin bulundugu tercih, Dogu ve Güneydogu'daki millet diyor ki 'Burada üniversiteler var, ben çocugumu okula göndermek istiyorum.' Oradaki insanlar diyorlar ki 'Ya biz huzurluyuz, bizim huzurumuzu bir terör örgütünün bozmasina artik müsaade etmiyoruz.' Bu mesaji terör örgütüne ve onun terör örgütü temsilcisi olan partiye veriyorlar."

- "Kirsalda bizim oyumuz oran olarak yüksektir"

Seçim günü sonuçlarin kaynaklar tarafindan paylasilmasini nasil degerlendirdigi sorusuna yanit veren Soylu, söyle devam etti:

"Kirsalda bizim oyumuz oran olarak yüksektir. Ayni zamanda bazen çok küçük, seçmen sayilarinin az oldugu yerlerden de oylar akar. Gelisine göre de böyle akitirsiniz. Simdi bu yillardan beri hep yasadigimiz meseledir, hep yasanir bu. AK Parti daha çok periferden kuvvetli oy aldigi için, ilk sandiklar da oradan açildigi için yani 'Kimse ben sandigi hizli girecegim.' diye suçlanmamali. Gelen sonucu 'Ilk önce vatandasimizla, halkimizla bulusturalim, dogru bulusturalim.' diye suçlanmamalidir. Herhalde bu ilk kez Türkiye'de oluyor. Anadolu Ajansi çok dogru bir is yapmistir. Yukaridan asagiya inisi de göstermistir zaten."

Soylu, Anadolu Ajansinin çok uzun zamandan beri kurdugu bir sistem oldugunu belirterek, "Bu sistem böyle devam ediyor. Peki Anka Haber Ajansi'nin kurdugu ne sistem var? Yani kaç kisiyi çalistirmislar? Kimden bu verileri almislar ve bu veriler nasil girmis, nereden girmis? Bir kere muallak olan en önemli noktalardan bir tanesi budur." ifadelerini kullandi.

- Yavas ve Imamoglu'nun açiklamalari

Bakan Soylu, seçim gecesi Millet Ittifaki'ndan yapilan açiklamalari hatirlatarak, "Çikacak iki belediye baskani açiklama yapacaklar ve bu açiklamalar tamamen toplumu yaniltmaya yönelik, bir taraftan da tahrik etmeye yönelik açiklamalar. Yani size birtakim rakamlar veriliyor, bunlar asagilik rakamlardir. Çok da kötü sözlerle ifade edilmis. Yani agzi bozuk terimlerle kullanilmis sözler bunlar." dedi.

Milleti manipüle etmenin, insanlari tahrik etmenin ve seçimi zehirlemeye çalismanin bir anlami olmayacagini vurgulayan Soylu, "Çikip özür dilemeliler mi? Dilemeliler. Diliyorlar mi? Hayir. Neden? Çünkü siyasette sözü söyledigin zaman maliyeti olmuyor. Olmadigini zannediyorlar ama halk her seyi yazar." degerlendirmesinde bulundu.

Soylu, anketlerde belli oranlarda sapmanin dogal oldugunu ifade ederek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bir anket mafyasi var, bu adam bir mafya, Bekir Agirdir. Bu adam Türkiye'ye operasyon çekiyor, her seçimde operasyon çekiyor. Peki bir etkisi var mi? Hiçbir etkisi yok, etkisi olsaydi çikardi degil mi? Ama bu adam uluslararasi sistemin Türkiye'deki etki ajanidir. Bu kadar açik ve net. Yani bu adamlardan Türkiye yakasini kurtarmalidir. Bir arastirma eger deneyinizi ve örneginizi iyi sekilde buldugunuz andan itibaren bir arastirmanin yanilmasi +1, -1'dir, hadi +1,5 -1,5 olsun. Digeri bunun tamamen spekülasyon içeren, toplumu kandirmaya ve yaniltmaya yönelik bir anlayisin kendisi."

- "Tayyip Erdogan 100 yil sonra Suriyelileri ölüme gönderen bir lider olarak anilmak istemez"

Suriyeli göçmenlerin durumuna iliskin soruya Soylu, su ana kadar 553 bin 335 Suriyelinin kendi bulunduklari güvenli alanlara döndügünü kaydetti.

Soylu, 28 Mayis sonrasinda göçmenlerle ilgili nasil bir strateji izlenecegine iliskin soruya da "Türkiye burada kendi adina bir politika uyguluyor ve bu politikayi devam ettiriyor. Biz Türkiye'yi göçmen deposu yapmayiz, yapmadik da bugüne kadar ama Suriyeliler bizim kardeslerimiz. Biz onlari ölüme gönderemeyiz. Göndermedik de. Tayyip Erdogan 100 yil sonra Suriyelileri ölüme gönderen bir lider olarak anilmak istemez." yanitini verdi.

Karadeniz'de bugün terörist olmadigina dikkati çeken Soylu, "Ama teröristi kendi belediyesine alanlar, Karadeniz'de Karadenizlilik taslamaya çalisiyorlar. Yani Istanbul Büyüksehir Belediyesine terörist alanlar Karadeniz'de Karadenizlilik taslamaya çalisiyorlar. Su anda burada terörist yok. Eren Bülbül'ü sehit edenleri bugün Büyüksehir Belediyesine almaya çalisanlara söylüyorum." ifadelerini kullandi.

- "Türk siyasetinin bir ayipli tablosu ortaya çikmistir"

Muharrem Ince'nin adayliktan çekilme sürecine iliskin yürütülen operasyona yönelik soruya Soylu, "Muharrem Ince'yi oyundan düsürmek isteyenler bugün Cumhuriyet Halk Partisi'nin tepesindeki insanlardir. Iktidara gelince FETÖ'yü devlete getirecegim diyen insanlar ayni insanlardir. Yani bir ortaklik gelismis ve bu ortakligin sonucunda CHP-FETÖ ortakligi sonucunda böyle bir tablo, yani Türk siyasetinin bir ayipli tablosu ortaya çikmistir." cevabini verdi.

Soylu, insanlarin mahremiyetleriyle ilgili bir çok meselenin hukukun konusu oldugunu kaydederek, söyle devam etti:

"Simdi bir partinin genel baskani 'Benim arkadasim bir yaptigi meseleyle ilgili sikintiyla karsi karsiya, buna yardimci olabilir misiniz?' derse yardimci olmam mi? Ben Içisleri Bakaniyim. Ne yapayim? Insanlarin karsi karsiya kaldigi, belki yanlis yaptigi, eksik yaptigi bir meseleyi açiga mi çikaralim? Böyle bir sey söz konusu olur mu? Biz gittik Kibris'ta kasetlerini bulduk. Kendi milletvekili arkadasinin ve imha ettik biz bütün bunlari. Yardimci olduk. Sesimizi de çikarmadik. Isim de söylemedik."

- "Kaset montaj bir kaset. Arkadaslarimiz tespit ettiler"

Bu konunun yeni 1-1,5 yillik bir olay oldugunu aktaran Soylu, sözlerini söyle sürdürdü:

"Simdi ben bunu açiklayip 'Bu Kemal Kiliçdaroglu bizim rakibimizdir. Buna karsi bunun kullanilmasi lazim, degerlendirilmesi lazim.' dersem bu ayip olmaz mi? Bu devlet mahremiyetiyle örtüsür mü? Örtüsmez. Simdi burada bunu ve bu santajlari yapanlari aldik. Içeri tiktik. Hepsini yaptik. Devletin görevi bu. Devlet bunu yapar. Ha siz çikiyorsunuz. Araci gönderiyorsunuz. Adayliktan çekil, çekil, çekil diye defalarca. Aslinda tehdit içerikli aracilar gönderiyorsunuz. Sonra dönüyorsunuz ve bu kaseti FETÖ üzerinden piyasaya servis etmek istiyorsunuz. Kaset montaj bir kaset. Arkadaslarimiz tespit ettiler."

Bakan Soylu, "Cumhuriyet Halk Partisi'nin üst düzeyinin bu kaset kumpasini yaptigini söylüyorsunuz?" ifadesi üzerine ise "FETÖ-CHP ortakligi elbette. FETÖ'nün Muharrem Ince ile ne derdi olacak? Bana bunu söyler misiniz? FETÖ'nün Muharrem Ince ile ne derdi olacak? FETÖ seçime mi giriyor?" yorumunu yapti.