Eski Bakanlardan Vefa Tanir memleketi Konya'da son yolculuguna ugurlandiTaner Aydin

Eski Bakanlardan Vefa Tanir memleketi Konya'da son yolculuguna ugurlandiTaner Aydin

KONYA (AA) - Eski bakanlardan, dün 96 yasinda hayatini kaybeden Vefa Tanir memleketi Konya'nin Ilgin ilçesinde topraga verildi.

Basbakanlik Yüksek Müsavirligi, Konya Milletvekilligi, Saglik ve Sosyal Yardim Bakanligi, Bayindirlik Bakanligi, Orman Bakanligi, Milli Savunma Bakanligi yapan, Cumhurbaskanligi Basdanismanligi görevinde bulunan Vefa Tanir'in cenazesi, TBMM'de düzenlenen cenaze töreninin ardindan, dogum yeri Konya'nin Ilgin ilçesine getirildi.

Tanir'in naasi ikindi namazina müteakip Pir Hüseyin Bey (Çukur) Camii'nde kilinan cenaze namazinin ardindan Ulu Mezarligi'nda topraga verildi.

Cenaze törenine Vefat Tanir'in ailesi ve yakinlarinin yani sira Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Il Emniyet Müdürü Engin Dinç, AK Parti Konya milletvekilleri Orhan Erdem, Ahmet Sorgun, CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Sener, Konya Il Saglik Müdürü Mehmet Koç, Ilgin Belediye Baskani Yalçin Ertas ile çok sayida vatandas katildi.

- Vefa Tanir'in 39 yillik siyasi yasami

Ilgin'da 1927 yilinda dogan Vefa Tanir, 1954 yilinda Istanbul Üniversitesi Tip Fakültesinden mezun oldu.

1961 ve 1965 genel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'nden Konya Milletvekili seçilen Tanir, 1967 yilinda Güven Partisi'nin kurucu üyesi ve Grup Baskan Vekili oldu.

Tanir, 1969'da Güven Partisi'nden yeniden Konya Milletvekili seçildi ve partisindeki Grup Baskan Vekilligi görevine devam etti.

15 Nisan 1973'te Naim Talu basbakanliginda kurulan 36. Hükümette Tanir bu sefer Saglik Bakani olarak yer aldi. 10 Ekim 1973 seçimlerinde dördüncü kez Konya Milletvekili seçilen Tanir, 17 Kasim 1974'de kurulan Sadi Irmak Hükümeti'nde Bayindirlik Bakanligina getirildi.

Ayni yil Güven Partisi Genel Baskan Yardimcisi olan Tanir, 1975'te Güven Partisi Genel Sekreteri oldu.

Tanir, 19 Nisan 1977 ile 21 Haziran 1977 tarihleri arasinda 4. Demirel Koalisyon Hükümetinde ikinci kez Saglik Bakanligi koltuguna oturdu.

12 Eylül 1980 ihtilali sonrasi, siyasi yasaklarin sona ermesinin ardindan 1983 yilinda Süleyman Demirel'in kurdugu Dogru Yol Partisi'nin kurucu üyeleri arasinda yer alan Vefa Tanir, 1987 seçimlerinde besinci kez Konya'dan milletvekili seçildi.

Ayni dönem DYP Meclis Grup Baskan Vekilligi görevlerinde bulunan Tanir, 20 Kasim 1991'de kurulan 7. Demirel Hükümeti'nde bu kez Orman Bakanligi yapti.

1993 yilinda Meclis Baskan Vekili olan Vefa Tanir, Tansu Çiller'in basbakanliginda kurulan 51. ve 52 Hükümetlerde Milli Savunma Bakani olarak yer aldi.

Son olarak 1996-2000 yillarinda Cumhurbaskanligi Basdanismanligi görevinde bulunan Vefa Tanir evli ve 2 çocuk babasiydi.