Polonya'da Smolensk uçak kazasinin 13. yilinda kurbanlar aniliyorMurat Temizer

Polonya'da Smolensk uçak kazasinin 13. yilinda kurbanlar aniliyorMurat Temizer

VARSOVA (AA) - Dönemin Polonya Cumhurbaskani Lech Kaczynski ve esinin de aralarinda bulundugu 96 kisiyi tasiyan uçagin, Rusya'nin Smolensk Havalimani'na inerken düsmesi sonucu yolcularin tamaminin hayatini kaybettigi kazanin 13. yilinda devlet yetkilileri anitlari ziyaret etti.

Polonya Cumhurbaskani Andrzej Duda ve Basbakan Mateusz Morawiecki, dönemi yansitan anitlara çiçek birakti.

Morawiecki, yayimladigi mesajda, 10 Nisan'in Katyn Katliami'nin 83. ve Smolensk felaketinin 13. yil dönümü oldugunu belirtti.

Rusya'nin Katyn bölgesinde 1940'ta aralarinda yöneticiler, subaylar ve din adamlarinin oldugu 22 bin Polonyalinin, Sovyet güçlerince öldürüldügünü animsatan Morawiecki, "Katyn'de hunharca katledilen Polonyalilarin anisi için 13 yil önce dönemin Polonya Cumhurbaskani Lech Kaczynski ve esi baskanligindaki Polonya'nin siyasi ve devlet elitinin 96 temsilcisinden olusan bir heyet, Varsova'dan yola çikti. Ancak Katyn'e ulasamadilar ve Smolensk yakinlarindaki kazada trajik bir sekilde öldüler." ifadesini kullandi.

Morawiecki, Rusya'nin yillarca Katyn'le ilgili gerçegi saklamaya çalistigini ancak basarili olamadigini belirterek, "Bugün Katyn Katliami kurbanlarini ve Smolensk felaketinde ölen herkesi saygiyla aniyoruz. Onlarin, Polonya'nin özgürlügünü ve egemenligini desteklemek üzere gerçeklestirdikleri eylemler bizim için paha biçilmez bir mirastir ve sonsuza kadar da öyle kalacaktir." degerlendirmesinde bulundu.

- Smolensk uçak kazasi

Polonya'da Dönemin Cumhurbaskani Lech Kaczynski ve esinin de aralarinda oldugu 96 kisiyi tasiyan "Tupolev 154" tipi uçak, 10 Nisan 2010'da Stalin döneminde yaklasik 22 bin Polonyalinin infaz edildigi Katyn Katliami anisina yapilacak törene katilmak üzere Rusya'nin Smolensk Havalimani'na inerken ormanlik alana düsmüs, uçaktakilerden kurtulan olmamisti.