Suudi Arabistan: Iran ile anlasma tüm meselelerin çözüldügü anlamina gelmiyorÇagri Kosak- Suudi Arabistan Disisleri Bakani Faysal bin Ferhan: - "Iran ile yapilan anlasma, meseleleri diyalog ve diplomasi yoluyla çözme yönündeki ortak arzunun göstergesidir"

Suudi Arabistan: Iran ile anlasma tüm meselelerin çözüldügü anlamina gelmiyorÇagri Kosak- Suudi Arabistan Disisleri Bakani Faysal bin Ferhan:
- "Iran ile yapilan anlasma, meseleleri diyalog ve diplomasi yoluyla çözme yönündeki ortak arzunun göstergesidir"

ISTANBUL (AA) - Suudi Arabistan Disisleri Bakani Faysal bin Ferhan, Iran'la diplomatik iliskileri yeniden baslatmak üzere yapilacak anlasmanin "tüm meselelerin çözüldügü anlamina gelmedigini" belirtti.

Suudi Arabistan destekli Sarkul Evsat gazetesine konusan Bin Ferhan, "Iran ile yapilan anlasma, meseleleri diyalog ve diplomasi yoluyla çözme yönündeki ortak arzunun göstergesidir." ifadesini kullandi.

Bin Ferhan, "iki ay içerisinde Iran ile iliskileri yeniden baslatmaya hazirlandiklarini" kaydederek, gelecek dönemde karsilikli ziyaretlerin yapilabilecegini ifade etti.

Suudi Arabistan ve Iran arasinda varilan anlasmada Çin'in rolüne deginen Bin Ferhan, "Bölgede güvenlik ve istikrar ortaminin olusturulmasi konusunda Pekin ve Tahran ile ortak çikarlarimiz var." ifadelerine yer verdi.

- Yedi yil sonra diplomatik iliskiler yeniden basliyor

Iran ile Suudi Arabistan, 7 yil aradan sonra diplomatik iliskilerin yeniden baslatilmasi konusunda anlasmaya varmisti.

Iki ülke arasinda varilan anlasma, 10 Mart'ta Iran, Suudi Arabistan ve Çin tarafindan yapilan ortak açiklamayla duyurulmustu.

- Iran-Suudi Arabistan iliskileri

Suudi Arabistan'da 2 Ocak 2016'da aralarinda Sii din adami Nimr el-Nimr'in de bulundugu 47 kisi "terör" suçlamasiyla idam edilmisti.

Idamlara tepki gösteren Iranli yetkililerin pes pese yaptigi açiklamalarin ardindan Suudi Arabistan'in Tahran Büyükelçiligi ve Meshed kentindeki konsolosluk binalari Iran'daki göstericiler tarafindan atese verilmisti. Mart 2015'te baslayan Yemen'deki kriz nedeniyle zaten gergin olan iki ülke arasindaki diplomatik iliskiler tamamen kesilmisti.

Iran ve Suudi Arabistanli yetkililer, Nisan 2021'de Bagdat'ta dogrudan görüsmeler yapmak üzere bir araya gelmis ve Irak'in arabuluculugundaki görüsmeler daha sonra da devam etmisti.

Iran devlet televizyonu, Tahran-Riyad iliskilerini normallestirmek için 6 Mart'ta Çin'in baskenti Pekin'de Çinli yetkililerin araciligiyla müzakerelere baslayan Iran ve Suudi Arabistanli üst düzey güvenlik yetkililerinin anlasmaya vardigini açiklamisti.